Firefox 3.1 kommer innehålla mycket nyheter

Mozilla Labs arbetar just nu för fullt med en ny version av Firefox. Den nya versionen har fått namnet 3.1 och som siffran antyder så är det ingen stor uppdatering. Men det kommer ändå dyka upp en hel del nya funktioner som är värda att vänta på. Anledningen till att det väljer att lägga in så mycket ny funktionalitet har nog att göra med att Google Chrome och Internet Explorer 8 kom i beta versioner ungefär samtidigt som Firefox släppte version 3. Med framförallt Chrome så kom det en del nya idéer och Mozilla vill förstås inte hamna på efterkälken.

Vad har vi att förvänta oss av version 3.1 då?

Tabbar och Adressfält

En av mig efterlängtad funktion är en ”Ctrl-Tab” funktionalitet som är mer logisk. I version 3.1 beter sig Ctrl-Tab precis som Alt-Tab gör i Windows fast mellan tabbar då förstås. Jag har tidigare skrivit om en extension som fixar detta men tyvärr är den lite buggig och jag använder den inte längre.

Man kan även flytta tabbar mellan olika fönster. En funktion klart inspirerad av Google Chrome, i beta 1 kan man dock inte dra en tab och släppa den ”utanför” och därmed skapa ett nytt fönster vilket hade varit sweet.

En annan intressant funktion för oss som gillar det nya adressfältet i Firefox 3 är att man ska kunna använda diverse specialtecken för att t.ex enbart söka i sina bokmärken eller i sin historik och dylikt.

Surfa privat

När jag skrev om Internet Explorer 8 för flera månader sedan så var deras funktion ”inPrivate” ny och det pratades mycket om den. Sedan dess har Chrome infört en likadan funktion och Firefox 3.1 kommer alltså också innehålla detta. Det hela går ut på att man ska kunna öppna en tab och säga ”Spara ingen historik, cookies, lösenord eller nåt ifrån denna tab”. Helt enkelt ett läge man ska använda när man ska leta en present till sin partner. Ironin flödar.

Geografi

Den där titeln var inte lätt. Platskänslighet låter inte lika bra på svenska som Location Awerness. Eller så har jag bara dålig fantasi. I alla fall så håller Mozilla Labs på att experimentera med funktioner för att Firefox automatiskt ska känna av var du befinner dig och sidor som väljer att använda sig av detta ska då t.ex kunna ge dig förslag på saker som ligger nära osv. Personligen kan jag känna att detta är funktioner som snarare hör hemma i en mobil. Men med dagens utveckling av netbooks och fler och fler laptops får inbyggda GPSer gör att det kan vara intressant. GPS ihop med Twitter och andra program på iPhone är väldigt skoj i alla fall. Vill ni läsa mer om dessa nya funktioner kolla denna artiklen hos Mozilla Labs. Det finns en extension som fungerar i Firefox 3 också om ni är nyfikna.

Prestanda och Sessioner

Firefox använder sig av en ny Javascript motor vid namn Tracemonkey som tydligen ska vara något i hästväg när det gäller prestanda. Många har rapporterat att Ajax intensiva webbsidor såsom Google Reader ska snurra på mycket bättre.

Den sista funktionen som jag tycker är intressant är bättre stöd för att hantera vilka tabbar du har öppnade osv om Firefox skulle få för sig att krascha. Vilket ju tyvärr händer lite för ofta. I den nya versionen kommer du få en fråga om vilka tabbar du vill öppna igen och inte bara en ja/nej fråga om du vill starta om från början eller öppna allt du hade uppe igen.

<video> och <audio> och annat för utvecklare

När man lägger in filmer och ljud på webbsidor idag så måste man ofta slänga in en stor klump med kod för att få in en flash film eller liknande. W3C vill med dessa nya taggar göra det lika lätt att lägga in film och ljud på en webbsidor som det är att lägga in en bild. Ganska logiskt får jag säga. Och Mozilla 3.1 kommer alltså att få stöd för detta.

I övrigt är en blandad kompott av stöd för nya css taggar och dylikt. Det är inte direkt Ohsohightechs uppgift att gå för mycket in på det. Kolla i länkarna längst ner om du är intresserad.

När kommer  nya versionen då?

Just nu finns beta 1 tillgänglig. Enligt Mozilla ska det komma en beta 2 i mitten av november vilket borde innebära mycket snart. Förmodligen kommer det dyka upp ett datum några veckor efter beta 2 är släppt.

Länkar och referenser: Firefox 3.1 beta 1 – an overview of features for web developers, Geode, Meet firefox private mode, Och en väldans massa på Lifehacker

Andra bloggar om: Firefox, Firefox 3.1, Firefox beta, Mozilla, Webbläsare, Chrome, Internet Explorer 8

Mer hos Ohsohightech

6 kommentarer till “Firefox 3.1 kommer innehålla mycket nyheter”

 1. #1. Jesper den 07 november 2008, kl 17:11

  Tack för sammanfattningen. Kommer väl även en del CSS-förbättringar, bland annat stöd för embeddade typsnitt med @font-face.

 2. #2. Ola den 07 november 2008, kl 17:11

  Japp, verkar vara en del sånt gött.

  Gillar din sida. Du borde ha kontaktuppgifter på bara ;) Är det opensource eller är det bara en feed du bombar ut via friendfeed eller så? :)

 3. #3. Jesper den 07 november 2008, kl 22:11

  Tack för kommentarerna om min sida. Jo det är sant, en about-sida med kontaktuppgifter ska jag nog ordna. Den är lite väl anonym nu.

  Jag har programmerat sidan själv med hjälp av Microsofts nya ASP.NET MVC-ramverk som precis släppts som beta.

  Alla feeds kommer från mitt FriendFeed-konto som jag sen importerar med hjälp av deras API. Fick göra det sista själv på C#-API:t för det var inte helt komplett och allt fungerade inte.

  Importerade förresten kommentarerna till detta inlägg, så nu kommer vår diskussion med på min sida också. Tyvärr inte med texten från kommentarerna utan det står bara ”Av: Jesper”.

  Har en del andra ideer om min sajt, bland annat att tillåta kommentarer på varje item så besökare kan skriva direkt på sidan. Dessa planerar jag att spara till min FF-feed.

 4. #4. Ola den 07 november 2008, kl 23:11

  Fett!

  Ibland får man för sig att man typ nästan är ensam MS utvecklare som håller på med publika sidor och sådär. Web 2.0 är extremt PHP, Ruby on rails fokuserat osv.

  Har pillat en del med MVC själv .. en liten sida vi ska sparka igång om ett tag kommer nog bli lite MVC.. Kul att det blivit lite fart på MS sen Guthrie kom in i bilden .. känns i alla fall som det är mycket han som skapat det ”nya” .net teamet ..

  Sjukt off-topic detta blev hehe.

 5. #5. Jesper den 08 november 2008, kl 01:11

  Hehe, så sant, det gick iväg åt ett helt annat spår än om Firefox-uppdateringen.

  Jo det är inte många som verkar köra MS på Web 2.0 men tror det kommer bli ändring på det nu. Scott Guthrie är verkligen en hjälte och mycket kul har hänt sen han tog över rodret.

  Kul att du också håller på med MVC, ser fram emot att kolla in er sida när ni släpper den.

Vilka bloggar länkar till “Firefox 3.1 kommer innehålla mycket nyheter”?

 1. Jawden.com » Xmarks och små tabbar i Chrome

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin