Varför man inte ska bygga en sida helt i Flash

Nyligen lanserade reklambyrån Lowe Brindfors en ny sida och jag måste säga att jag fällde en liten tår när jag såg den. Det stora problemet är att hela sidan är gjord i Flash. Alla som jobbar med webben (trodde jag) vet att man år 2009 inte bygger sidor helt i Flash. Det är helt enkelt amatörmässigt och dumt. Varför?

  • Lowe BrindforsDen största anledningen är att Google är väldigt dåliga på att indexera Flash. Om man vill bli sökbar på internet och samtidigt använda Flash för att bygga sin sida så måste man i princip bygga en parallell sida i HTML för att Google ska behandla dig med respekt.
  • Har ni hört talas om en telefon som heter iPhone? iPhone vet inte vad Flash är för något.
  • Blinda människor tycker inte om Flashsidor. I Sverige finns det lagar på att publika lokaler måste vara handikappanpassade, vi har ännu inga lagar för internet men jag vet att diskussionerna förekommer och myndighetssidor och liknande har förmodligen dessa krav på sig.
  • Många i Sverige har använt internet i mer än tio år nu och vi börjar vänja oss vid hur webbsidor ser ut och fungerar. Flashsidor har en förmåga att ”kännas” annorlunda och gå ifrån många av principerna i ””.
  • Mängder av andra småsaker som att man t.ex inte kan klippa/klistra text osv. Simon går igenom fler anledningar till varför Flash suger för webbsidor i sitt blogginlägg.

Jag ska också nämna att Lowe Brindfors inte är ensamma. Forsman & Bodenfors har en minst lika dålig sida som de dessutom berättar om i CAP&DESIGN. Personen som intervjuar frågar hur de tänkte kring sökmotoroptimering utan att få något vettigt svar men de pratar inget om de andra nackdelarna jag beskriver ovan.

,

Flash är bra för att visa film och bygga kampanjsidor som drar nytta av flash i form av spel eller dylikt och detta är säkert Forsman & Bodenfors och Lowe Brindfors väldigt duktiga på men webb det kan dom inte. Det har t.ex Svenska Kyrkan fått erfara. Ska ni köpa webb se till att de ni köper det av en byrå som kan webb med allt vad det innebär. En grundprincip som jag brukar följa är att folk besöker inte webbsidor för att se ett snyggt konstverk. Folk besöker webbsidor för att söka information, köpa saker och liknande anledningar. Låt oss göra det så enkelt som möjligt för alla.

Andra som skriver om detta

Mer hos Ohsohightech

19 kommentarer till “Varför man inte ska bygga en sida helt i Flash”

  1. #1. . den 17 september 2009, kl 11:09

    Bra! Mer liknande inlägg hade jag önskat se på Ohsohightech…Matnyttigt :)

  2. #2. Daniel den 17 september 2009, kl 12:09

    Bra inlägg! Förutom kampanjsidor så finns det även siter som har till syfte att besökaren ska ”umgås och leka” med varumärket. Detta kan t ex va spel av olika slag. Det finns många sådana exempel där siten blivit stor viral snarare än av sök.

  3. #3. Masthuggarn den 17 september 2009, kl 15:09

    Jag håller med dig, Ola, jag svor ju över reklambyråernas inkompetens på detta område när vi lunchade i förra veckan. Dock tror jag Lowe har vunnit på detta eftersom hela rackarns bloggosfären och twittervärlden tjatar om deras site. Nu har alla besökt siten och kollat in vad de gjort. Det blev en PR-kupp, och du bidrog till att den blev lyckad.

  4. #4. Ola den 17 september 2009, kl 15:09

    Masthuggaren: Kanske. Men jag vet inte riktigt om jag tror på ”All PR är bra PR” snacket. Men jag förstår din åsikt

  5. #5. August Adrial den 17 september 2009, kl 16:09

    Håller med! Dessutom kan man uppnå ungefär samma resultat med javascriptbibliotek såsom jQuery, Dojo Toolkit och MooTools. Något som webbläsare även satsar på, att köra javascriptkod så snabbt och smidigt som möjligt.

  6. #6. Tommy Engström den 17 september 2009, kl 18:09

    Bra inlägg!

    Alltför många bygger hemsidor helt i flash fortfarande, det borde ses som tjänstefel.

  7. #7. Petter den 17 september 2009, kl 18:09

    Jobbar själv med webb i offentlig verksamhet och kan bekräfta att det finns tillgänglighetskrav på myndigheter och att de ska uppfylla EU:s krav på tillgänglighet till år 2010. Någon direkt lagstiftning kring webbplatser finns egentligen inte men klart är att en webbplats byggd helt eller till stora delar med flash skulle få konsekvenser för den offentliga organisation som väljer det. Nu är det kanske inte samma målgrupp som Lowe Brindfors vänder sig till men nog tycker man att de hade kunnat göra en webbplats som är nyskapande OCH tillgänglig och sökmotoroptimerad. Nu är i och för sig deras nya webbplats inte särskilt nyskapande och kunde med lätthet ha gjorts med HTML/CSS/jQuery och varför inte kanske kasta in lite HTML 5 och CSS3 i mixen för att visa att man är i framkant.

  8. #8. Petter den 17 september 2009, kl 18:09

    Ett tillägg till min kommentar ovan är att det i dag tyvärr är oklart vilken myndighet som ska se till att andra myndigheter uppfyller kraven på tillgänglighet som Verva gjorde innan de lades ner. Riktlinjerna och kraven förvaltas och uppdateras för närvarande av ett privat initiativ på http://www.eutveckling.se som drivs av Peter Krantz till någon myndighet tar över bollen, vilket jag hoppas de får klarhet i snart!

  9. #9. Martin den 17 september 2009, kl 23:09

    Som du skriver Ola så har folk vant sig vid hur webben ska se ut idag, man vill inte ha krimskramsflygochfä tvärs över sidan. Rätta mig om jag har fel nu, men det är synd. Hur lång tid dröjer det innan vi sitter och små ler när vi tänker tillbaka på hur webben såg ut 2009? Jag känner själv att jag har vänt mig vid hur webben ser ut idag, och visst det är bekvämt, men är det inte någon mer än jag som känner att webben blir lite uttjatad ibland? Jag vill ha en ball förändring. Gärna inom 5-6år iallfall.

  10. #10. Stefan den 18 september 2009, kl 13:09

    Det är väl egentligen inte så konstigt, då världen enligt reklambyråer går ut på att hamna i Resumé, få äta snittar med Viggo Cavling och placera brandsläckare i garderoberna så att de inte stör inredningen. Kunder, användarvänlighet och världsproblemen kommer i andra hand. Jag har jobbat med på tok för många knasbollar med reklambakgrund för att ens lyfta på ögonbrynen när man läser en sån här sak.

  11. #11. Emmanuel den 28 september 2009, kl 16:09

    Jag vet inte om jag håller med er. Köper inte att ”folk är vana vid”, ”man vill ha det på det här sättet” och andra okvalificerade gissningar som folk slänger sig med.

    Flash ÄR jävligt bra ur upplevelsesynpunkt. Det är en mycket kompetent och framförallt en väldigt välspridd teknik. Visst går det mesta att göra i Javascript nuförtiden, men hur blir det med komplexiteten & prestandan? Jag skulle gärna se någon göra adidas.com i javascript…

    Jag är lite oroad över den arrogans som många av mina kollegor i webbranschen uppvisar. Man har fått för sig att HTML är allsmäktigt. Det om något är ju tecken på inkompetens och definitivt ett tjänstefel. Det är vår uppgift att se när det passar och när det inte passar. Uppenbart är ju att Lowe tycker att Flash är bättre på att sälja deras erbjudande, vilket jag faktiskt kan förstå. De är en ”högprofilerad” reklambyrå, de är välkända och behöver inte slåss med Gurras webdesign i Skövde om uppmärksamheten på Google. Deras potentiella och nuvarande kunder känner till dem – varför skall man då kompromissa?

    Jag har också iPhone.
    Men det behövs många, många, fler än vi som har den för att det skall löna sig att utveckla för plattformen… skulle t.ex. vara intressant att få veta hur många som besöker denna sidan med iPhone, bara för att få ett nummer att diskutera.. :-)

  12. #12. Ola den 28 september 2009, kl 17:09

    Emmanuel:
    Självklart kan man använda Flash när så krävs men i just fallet Lowe tycker inte jag det behövs. Och jag tycker verkligen att majoriteten av Flash sidor är sjukt jobbiga och inte alls hjälper mig i ”det jag vill ha gjort” på sidan.

    Och du pratar om performance? Är inte duktigt kodad jQuery sjukt mycket snabbare än Flash generellt sett? Komplexitet kan jag dock köpa. Fast jag tycker att de effekter som ”jag vill ha” går att göra sjukt enkelt med t.ex jQuery.

    Du säger att ”Man har fått för sig att HTML är allsmäktigt” och ja. HTML är standarden som webben bygger på och därför får det väl anses som ganska allsmäktigt. Plugins som tillverkas av tredjeparts-företag eller när företag går ifrån standarden är bra för att pusha utvecklingen framåt men självklart ska man använda standardiserade verktyg sålångt det bara går.

    Jag tycker att kampanj sidor där man bara ska ”uppleva” något är bra att bygga i Flash, annars ser jag gärna att webbsidor håller sig till HTML/Javascript.

    Ibland får jag känslan av att Flash görs mer för de som har hand om siten än för besökarna.

  13. #13. Emmanuel den 28 september 2009, kl 18:09

    Kan hålla med om att deras sida är så enkel att det troligen gått snabbare att göra den i HTML.
    Men andemeningen i det jag säger är att man skall inte avfärda Flash bara för att man anser att det inte är ”standard”. Självklart skall man inte använda om det inte tillför något, men jag tror att många avfärdar det bara för att de inte kan koda eller förstår det.

    Ang. att HTML är allsmäktigt. Med det menar jag att kollegor beter sig som att Flash är något fult och att full-HTML varianter av allt är att föredra. Så är inte fallet. HTML i sin grund är konstruerad för att visa strukturerad information och länka mellan denna. Hur många full-HTML sajter idag kör fulknep och struntar i hur HTML koden egentligen är strukturerad, får det hela att validera och slår sig sen för bröstet… över 90% vill jag säga.

    Flash är överlägsen vad gäller att leverera upplevelser, kombinera media (spela upp ljud, video, använda webcam) etc på samma sätt som HTML är överlägsen när det gäller presentation av strukturerad information. Det skall man ha koll på som webbnörd. Extremism åt bägge hållen är enligt min mening tydliga tecken på okunskap.

    Ang prestanda, nej, javascript är inte snabbare än flash. Inte än.
    Se exempelvis: http://www.3djam.com/roozz/demo/speed_demo.aspx eller http://www.youtube.com/watch?v=gqjidzjkMM0
    Visst, om du kör Chrome och har hyffsad koll på vilka operationer som drar processorkraft, så kanske.. men hur många har det? ..och framförallt, hur många kör Chrome? Tyvärr alldeles för få…

  14. #14. Ola den 29 september 2009, kl 13:09

    Emmanuel: Nu förstår vi varandra utmärkt och tror nog vi har ungefär samma åsikter på ämnet. Och självklart laggar HTML efter en hel del när det gäller att kunna göra snygga presentationer och saker som att använda ”float” och liknande för att kunna göra en skaplig layout kommer vi förmodligen skratta åt om några år.

    Jag håller med allt annat du skriver också. Om man anser att upplevelsen av sidan är viktigare än att informationen på sidan är strukturerad och lätttillgänglig så får man gärna använda Flash.

    Men jag tycker fortfarande det är korkat av företag att använda Flash för HELA sin sida. Återigen, för kampanjer och t.ex för att presentera en ny produkt. Då är det helt ok.

  15. #15. Daniel den 29 september 2009, kl 14:09

    Håller med Emmanuel till 99%

    För övrigt tycker jag att debatten har en tendens att bli väldigt teknikorienterad. Budskap, kommunikation och idé FÖRE man kollar vilken teknik som ska användas. Om man gör det blir det, oftast, ganska enkelt. :-) Är flash relevant för den här idén? Kan vi göra det på ett annat sätt? osv…

  16. #16. Ola den 29 september 2009, kl 16:09

    Daniel: Men det förstås grymt viktigt att då känna till de nackdelar som jag nämner ovan. The right tool for the job helt enkelt. Och för att avgöra det krävs det förstås ganska rejäl teknisk kunskap.

  17. #17. Daniel den 30 september 2009, kl 09:09

    Ola: Absolut. Därför tror jag på att mixen mellan ”naiv” kreatör och kunnig utvecklare är det optimala. Och att hitta det i en och samma person är väl inte helt lätt :-)

Vilka bloggar länkar till “Varför man inte ska bygga en sida helt i Flash”?

  1. Rekommenderat (21 Sep till 23 Sep) | Reklam 2.0
  2. GTF-bloggen » Blog Archive » Lite dagsfärska länkar på temat sociala medier

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin