Spotify släppt för iPhone och Android

Spotify App för iPhoneÄntligen har Spotify släppt sin enormt efterlängtade klient för iPhone/iPod Touch och Android! Trots att det finns vissa uppenbara problem, samt att det rör sig om en första version som bara kommer bli bättre med tiden, så känns det ändå som början på en revolution. Om ett år så kommer förmodligen blicka tillbaka på gårdagen, tiden utan Spotify i mobilen, och undra ”hur kunde vi bara överleva utan all världens musik streamad när vi vill och hur mycket vi vill till våra mobiler?”. Nu tar vi steget från att tjaffsa om Pirate Bay och olaglig nedladdning till att betala en liten slant i månaden för att få tekniska plattformar värda namnet och kunna njuta av musik utan att behöva anstränga oss eller hotas och jagas av desperata skivbolagslobbyister?

Visst, det går inte köra Spotify i bakgrunden på en iPhone men den där dagen om ett år när vi blickar tillbaka och skrattar åt hur galet lowtech vi var 2009 så kanske iPhone sedan länge har stöd för att köra 1-2 appar i bakgrunden? Med Android-mobiler kan man redan köra program i bakgrunden och även om många klagar på att telefonerna är lite för dåliga i dagsläget så även det lösa sig inom kort. Ett annat problem som jag gärna vill nämna är att så länge man inte inför stöd för att användarna själva kan lägga in ljudfiler i något form av lokalt bibliotek så kommer Spotify aldrig riktigt kunna mäta sig med mer traditionella musikspelare. De av oss som följer mp3-bloggar, laddar ned hemmasnickrade låtar eller annat sätt släppts utanför skivbolagens regi så är det svårt att leva med enbart Spotify, men de har ett imponerande musikbibliotek och det svenska företaget har gjort ett otroligt jobb som lyckats gå från noll till det vi ser idag på den här korta tiden. Med mobilklienterna som släpps idag tar man ytterligare ett mycket stort kliv framåt.

Vad gäller för applikationen då?

Skärmavbild 2009-09-07 kl. 09.55.34Den är gratis att ladda ned i App Store eller på Android market, men den fungerar inte med det fria reklamfinansierade abonnemanget utan det är Premium för 99 kr/månad som gäller. Ett lysande sätt att nu locka över en stor mängd kunder till betalmodellen, och det med en deal som verkligen ger kunder ett mervärde. Jag har svårt att se någon klaga på prissättningen.

Precis som desktopklienten så streamas musiken från Spotifys servrar till programmet och detta fungerar både över WIFI och 2.5/3G-nätet. När man saknar täckning, t ex på ett flygplan, så kan man lyssna på upp till 3333 låtar som man gjort tillgängliga offline genom att lagra dem på telefonens minne. Ett tips: för att spara på batteriet så kan man tvinga klienten att gå offline och spela musik från offline-listorna genom att gå in på More > Force offline mode.

Nu har vi Spotify i våra iPhones och den självklara frågan jag ställer mig är: Vad hittar Apple på när de har kallat till presskonferens på temat ”It’s only rock ‘n’ roll, but we like it” på onsdag? I Sverige har vi länge varit helt uppslukade av Spotify även om man ska inte överskatta den pyttelilla marknaden vi faktiskt är. Men idag är Spotify en trending topic på Twitter och med massor av positiv uppmärksamhet från exempelvis Lifehacker så nog måste väl Apple känna flåset?

Länkar och information:

Andra bloggar om: spotify, itunes, app store, iphone, ipod touch, android

Mer hos Ohsohightech

3 kommentarer till “Spotify släppt för iPhone och Android”

  1. #1. bakeman den 07 september 2009, kl 12:09

    Låt oss hoppas att Apple är kloka nog att arbeta med tekniken istället för mot den.

  2. #2. Anders den 07 september 2009, kl 18:09

    Yes, äntligen! Bra tips med Force offline mode för att spara batteri.

Vilka bloggar länkar till “Spotify släppt för iPhone och Android”?

  1. jag älskar redan spotify till iphone! — petterknutsson.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin