En iPhone-användare testar Android

Jag har ägt en iPhone i 1½ år och den är med hästlängder den bästa telefon jag ägt. Apple revolutionerande mobiltelefonmarknaden totalt när iPhone kom och branschen blev helt tagen på sängen. Apple valde att betrakta telefonen mer som en dator med applikationer och fria uppdateringar. Integrationen med iTunes slog allt som fanns på marknaden när det gällde synkronisering av musik, video, kontakter, kalendrar osv.

Apple skapade helt enkelt en ny typ av mobiltelefon och tack vare Apple så började kunderna ställa hårdare och hårdare krav. Jag är personligen inget stort fan av Apple. Jag har som sagt inget emot Apples produkter som bevisligen är väldigt bra, det jag har problem med är Apples kontrollbehov och oviljan att ge mig som användare ett val. Och det är just detta som är mitt största problem med just iPhone. Apple har oinskränkt makt att göra precis vad dom vill med min upplevelse. De kan få för sig att inte tillåta Google Voice i AppStore eller kanske inte tycka det är OK med att köra Skype via 3G. Och även om vissa av sakerna kommer förr eller senare så är det ändå ett störigt moment. Och det här med multitasking (kunna köra flera apps samtidigt) ska vi inte ens prata om. Min kritik mot Apple kan dock sparas till ett eget inlägg.

Den stora konkurrenten till Apple är Google med sitt operativsystem Android. Till skillnad från iPhone OS så är Android en helt öppen plattform som hårdvarutillverkare kan installera på sin egen hårdvara. Den populäraste telefonen i Sverige som drivs av Android heter HTC Hero och den använder version 1.5. Jag har fått möjligheten att låna en HTC Hero i en vecka och då har jag samtidigt lånat ut min iPhone. Upplevelsen har varit väldigt blandad.

Det negativa först – Prestandan

Trots att iPhone 3GS och HTC Hero har ungefär samma specifikationer så är något av de första man reagerar på att iPhone är väldigt mycket snabbare. Detta har självklart många orsaker men just det att Android har möjlighet att köra bakgrunds-applikationer har förstås en del med saken att göra. Jag tror dock inte det är den stora anledningen utan förmodligen är iPhone OS helt enkelt bättre programmerat, hårdvaran är mer anpassad till mjukvaran och touch-funktionaliteten är bättre. Troligtvis kommer avståndet mellan Android och iPhone när det gäller prestanda att minska med tiden då hårdvaran blir snabbare och Android mer optimerat.

Det som förvånar mig är att det inte följer med nån form av ”Task Manager” i Android. Just argumentet att ”vanligt folk fixar inte att köra flera applikationer samtidigt” är ett av de vanligaste när folk försvarar att iPhone inte har multitasking. Hade Google löst nåt intuitivt sätt att visa att flera applikationer är igång, vad de sysslar med, och ge användaren möjligheten att stänga av dem så tror jag att ”vanligt folk” skulle hantera detta utmärkt.

Det råder dock delade meningar kring det här med Task Managers. I t.ex den här forumposten hävdar många erfarna personer att man inte behöver en Task Manager för att Android är bra på att hantera minnet själv. Det finns dock andra anledningar än bara minneshantering att ha en Task Manager om du helt enkelt inte vill ha ett program i bakgrunden som kanske ger dig notifikationer, laddar ned saker eller dylikt.

Självklart finns det massor av olika Task Managers att ladda hem i Android Marketplace om du vill ha en.

Det finns nog med applikationer för mina behov

En av de stora säljargumenten för iPhone är dess AppStore där det finns fler än 100.000 olika applikationer för diverse ändamål. Detta utbud är förstås coolt men å andra sidan är det kvalitet på de applikationer man själv vill använda som är det viktiga. Om man jämför Apples OS X och Windows finns det sjukt mycket fler applikationer för Windows men för 90-95% av användarna så finns det applikationerna som man själv vill använda både för OS X och Windows eller så finns det bra alternativ till dessa applikationer. Under den veckan jag använt HTC Hero har jag inte direkt saknat någon applikation som bara finns för iPhone. Men om man gillar nåt speciellt spel eller använder nån viss applikation väldigt mycket ska man förstås kolla upp om det finns nåt liknande på Android innan man väljer att byta.

Saker jag gillar med HTC Hero

 • Priset. Man får inte glömma att en iPhone kostar cirka 3300:- kr mer än en HTC Hero (enligt prisjakt 2010-02-02). Det är nästan dubbelt så dyrt. Dock är ju iPhone 3G billigare än 3GS och man ska även komma ihåg att den billigaste iPhonen har 16Gb minne inbyggt medans Hero bara har 512 mb.
 • Möjligheten att köra flera apps samtidigt.
 • Mer öppenhet. Utvecklare har helt enkelt tillgång till fler API:er och kan bygga program som integrerar med ”ring” funktionen, adressbok och liknande på ett sätt som inte är möjligt på iPhone.
 • Möjligheten att välja själv vilket musiklyssnar program jag vill använda. Jag lyssnar väldigt mycket på podcast personligen och har du en iPhone så kan du i princip inte använda nåt annat program än iTunes och iPod applikationen då de är de enda som du kan köra samtidigt som du t.ex SMS:ar eller liknande. Och trots att iPod + iTunes är en mycket bra Podcast-hanterare så finns det saker jag saknar. På Android kan du välja mellan minst ett halvt dussin Podcast appar. Personligen föll jag för BeyondPod.
 • Du kan lägga upp widgets och annat på dina hemskärmar. iPhones rutnät av ikoner börjar kännas väldigt trött och det är trevligt att ha tillgång till saker man kollar ofta direkt på hemskärmen.
 • Man kan själv välja vilka ord man vill spara i sin ordlista.
 • Androids Gmail-applikation är riktigt bra. Möjligheten att lägga genvägar till ”etiketter” i Gmail är en killer feature.
 • Inbyggd integration med Facebook som synkroniserar med adressbok och liknande är trevlig. Allt sköts helt automatiskt under installationen.
 • Standardisering, man laddar en HTC Hero med en vanlig mini USB, batteri och minneskort är utbytbara.

Saker jag inte gillar med HTC Hero

 • Prestandan.
 • Batteritiden känns lite sämre än för iPhone. Detta beror förmodligen också på att flera applikationer kan köra i bakgrunden och få för sig att ladda hem saker och dylikt. Fast jag tycker inte det är nån markant skillnad. Man måste ladda båda telefonerna över natten i vilket fall som helst.
 • Det finns 7 knappar på framsidan av telefonen. Lite fler knappar än iPhones enda kan jag köpa men sju känns överdrivet.
 • Avsaknaden av iTunes. Det finns förstås för och nackdelar med iTunes men Google borde tillverka nåt program där man kan göra inställningar och liknande på datorn. Det finns säkert program som fixar sånt här men det mesta känns ganska hackigt.
 • Sa jag prestandan?
 • Den är ingen skönhet direkt.
 • Jag fick aldrig HTC Sync att fungera på Windows 7. Det är skrattretande dåligt.

Sammanfattning

Jag gillar Android och med lite prestanda under skalet så tror jag det blir en värdig utmanare till iPhone. Den enda anledningen till att jag saknar min iPhone är egentligen prestandan. Under 2010 kommer det dyka upp ett stort antal nya Android telefonen och som jag nämnt tidigare så kör jag inte med den senaste versionen av Android. Jag ser fram emot att kunna återkomma när jag lyckats få tag i en SonyEricsson X10 eller en Nexus One. Om de bara får ordning på prestandan så är det en riktigt bra telefon.

Mer hos Ohsohightech

17 kommentarer till “En iPhone-användare testar Android”

 1. #1. Erik den 04 februari 2010, kl 12:02

  Körde också iPhone innan min Hero, håller med i det mesta. Men Hero kör väl 1.5?
  Har också hört att man inte ska behöva köra task-killers för att Android ”lär sig” hur du använder telefonen och anpassar sig därefter. Något jag tror är bluff, eller så lär den sig otroligt långsamt.

 2. #2. Tomas den 04 februari 2010, kl 13:02

  Som Erik påpekade så kör Hero för tillfället fortfarande Android 1.5 (med HTCs egna gränssnitt Sense), dock finns ett löfte från HTC om uppgradering till 2.x.
  Angående prestandan så är Hero en ”gammal” telefon, den bygger alltså på en lite äldre plattform. Som sagt kostar den ca 3000 kronor mindre än en iPhone, men om du köper en Android telefon som ligger närmare iPhone i pris så kommer du föga förvånande också hamna närmare i prestanda, tillexmpel en Google (HTC) Nexus One eller en Motorola Milestone som båda rullar på Android 2.1 respektive 2.0 har prestanda i en helt annan division än Heron, vilket priset antyder. Tyvärr finns varken Nexus One eller Milestone i Sverige (kan förstås importeras privat).

  Jag har personligen köpt en Acer Liquid för 3600kronor från Frankrike, den kör Android 1.6 och den nya plattformen som bygger på Qualcomms processor Snapdragon, och även om den inte kan mäta sig med monster som Nexus och Milestone så glider det riktigt bra mellan menyer och hemskärmar och apps^^

 3. #3. Egil den 04 februari 2010, kl 14:02

  Tack!
  Bra genomgång, precis vad jag saknat.
  Som jag anat är inte Android inte ikapp riktigt ännu, men med mer prestanda är de det enda vettiga alternativet om man inte vill ha iPhone.

 4. #4. David den 04 februari 2010, kl 16:02

  Ola, vi styr upp en test med Snapdragon 1 ghz-mobiler.
  Jag kommer upp till Göteborg då snön försvunnit lite. :)

 5. #5. Patrik Norrlund den 04 februari 2010, kl 17:02

  Väl skrivet, inte ofta man ser såhär objektiva inlägg. Köpte min hero i höstas (sitter på bussen med den nu förresten..), gjorde den här lilla sammanställningen inför köpet http://bit.ly/df9JTt. Är nöjd med valet men håller med i det du säger om prestandan. Hoppas på 2.1 snart!

 6. #6. vanti den 04 februari 2010, kl 17:02

  Personligen tycker jag om designen på Heron. Prestandan är underlägsen men det är en äldre hårdvaruplattform (i princip samma som G1an) och en äldre version av Android. Lite hårdvaruaccelererade menyer och så så blir den nog minst lika snabb som iPhonen.
  Men det här med batteritiden förstår jag inte riktigt. De flesta jag känner med iPhone har sagt att när den var ny så fick dom ladda flera gånger om dagen pga allt lekande med telefonen. Jag gjorde detsamma med min Hero och jag klarade mig alltid till läggdags.. knappt ibland när man kört spotify och sportypal samtidigt i en dryg timme plus provat nya appar hela dagen på jobbet men ändå. Nu räcker den felra dagar i standby.

 7. #7. Nick den 04 februari 2010, kl 19:02

  Det finns fördelar med en hårt låst plattform. Man behöver inte anpassa så mycket. Vilket leder till ett optimalt os för plattformen. Sen är Apple lite väl petiga emellan åt.

 8. #8. Hund den 04 februari 2010, kl 23:02

  Jag kör med MoDaCo Custom ROM 3.1 på min Hero och den äger sönder iPhone prestandamässigt då. :)

 9. #9. mike den 05 februari 2010, kl 18:02

  recenserar du android eller htc hero? Slöheten i android som du upplever är endast pga htc:s anpassningar..
  Du måste separera os och telefon.. Tex kör du iphone os 3 på första gen iphone är allt sjukt slött..

 10. #10. Ola den 05 februari 2010, kl 19:02

  Kul med mycket kommentarer! Kul att ni gillar inlägget. Har fixat så det står version 1.5. Bra också med fakta kompletteringar.

  Hund: Äger iPhonen alltså? Inte touch mässigt väl? Ge mig ett youtube klipp och bevisa det :)

  Mike: Jag skrev om mina upplevelser efter att ha testat en HTC Hero med Android installerat en vecka.

  Jag lovar att återkomma med mer när jag prövar nyare versioner av Android och med annan hårdvara.

 11. #11. Ola den 05 februari 2010, kl 19:02

  Wow!

  Hittade detta klippet. Ser ju amazing ut!

  http://www.youtube.com/watch?v=GSnBc7B2664

 12. #12. Anders den 06 februari 2010, kl 07:02

  Telia tar 5.095 kr kontant för en iPhone !

 13. #13. Anders den 06 februari 2010, kl 07:02

  Jobbar med min iPhone varje dag från morgon till kväll. Mest push Email när jag är på språng. Men även lite surf för nyheter. Tar en hel del bilder till min Evernote varje dag en sanslöst bra databas som läser all text. Sen blir det en hel del telefonsamtal och sist men inte minst går iPoden varm.
  Ändå är det mycket batteri kvar när jag kommer hem efter 10 timmar.

  Hastigheten kan jag inte klaga på verkligen snabb och stabil och musiken är på hela tiden i bakgrunden när jag läser min mail eller surfar eller kör Navigon.
  Navigon som jag är otroligt nöjd med 595 kr för EU modllen är otroligt billigt och den funkar feltfritt över allt och den blev ännu bättre när jag köpte till den nya TomTom hållaren men GPS förstärkare som gör att den startar direkt och är mycket mer exakt, Kan varmt rekomnderas även om den är dyr 999 kr

 14. #14. brytarn den 10 februari 2010, kl 09:02

  ”Jag ser fram emot att kunna återkomma när jag lyckats få tag i en SonyEricsson X10 eller en Nexus One.”

  N900 då?

 15. #15. Tomas den 10 februari 2010, kl 17:02

  ”N900 då?”

  Själva syftet med inlägget var ju att testa Android, och han kommer återkomma i ämnet när han får tag i en annan Android-telefon.
  Nokia N900 kör som bekant Maemo och faller därför inte under det område som berörs i inlägget.

  Däremot finns det inget som säger att författaren inte kommer att skriva några rader om N900 ifall han råkar få tag på en.

 16. #16. AC den 11 februari 2010, kl 12:02

  Jag äger både Iphone 3Gs och HTC Hero – håller med dig på de flesta punkterna, dock inte på batteritid. Jag tror du hårdkörde telefonen mycket mer än du gör i normala fall med din iphone och testade alla funktioner, jag jämförde och lät båda telefonerna stå på med wifi/3g och musikspelaren på maxvolym och det skiljde ca 1 timme till iphones fördel.

  Taskiller är en bra task manager till android om man känner att en app segar ner.

  HTC Hero kommer med ett 2gb minneskort men det är utbytbart upp till 32gb tror jag är max just nu och ett sånt kort kostar mindre än prisskillnaden.

  Sen såklart fördelen med opensource är ju ett extremt tungt argument för android. Du behöver inte jailbreaka och förlora din garanti för att ett multinationellt företag blockerar applikationer som telefonoperatörer i USA inte gillar…

Vilka bloggar länkar till “En iPhone-användare testar Android”?

 1. 8F – spotify info » Blog Archive » En iPhone-användare testar Android

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin