Så följer du dagens stekheta Apple Event

Platsen är Yerba Buena Center for the Arts i San Fransisco. Tiden är idag, onsdag, 19:00 svensk tid. Då påbörjar Apple, troligtvis i form av en combackande Steve Jobs, en av de mest upphaussade presskonferenserna de någonsin hållit. Visst har uppståndelsen varit enorm även tidigare men efter att företaget skördat fantastiska framgångar med sina datorer, musikspelare och mobiltelefoner befinner sig man nu i en ny sits. Man förväntas revolutionera en produktgenre som knappt existerar och få är ens i närheten av att förstå hur den ska kunna paketeras och presenteras för att attrahera en bred publik.

Det handlar förstås om den tablet-dator som i så många år sagts vara på väg men som enligt källor inom företaget gång på gång ratats av Steve Jobs. Rykten om dess existens har visat sig vara fel ett antal gånger tidigare men den här gången pekar precis allting på att det faktiskt kommer en Apple Tablet (eller heter den iTablet, iSlate, iPad?). Oavsett om det blir en tablet eller inte som presenteras imorgon så lär eventet bli mycket intressant – eller vad sägs om följande citat av Steve Jobs från Apple.com?

“The new products we are planning to release this year are very strong, starting this week with a major new product that we’re really excited about.”

Här på Ohsohightech sysslar vi inte så mycket med spekulationer om produkter som officiellt inte existerar ännu, det finns det andra som gör väldigt bra, men för alla som är nyfikna på vad Apple har att säga ikväll följer här några riktigt bra tips på hur man följer eventet.

Engadget

Ofta mitt förstahandsval när det gäller livebevakning av presskonferenser av denna typ. Eftersom eventet inte sänds live på nätet så får man förlita sig på de journalister som är på plats och livebloggar och postar bilder. Engadget brukar vara oerhört snabba och skriver bra. De är ofta lätt kritiska och sarkastiska i sin rapportering när presskonferensen går för långsamt, något är ointressant eller direkt dåligt. En friskt fläkt mitt i fanatismen.

Twingly Live

Twingly från Linköping är ett av de piggaste webbföretagen vi har i Sverige och deras tjänst Twingly Live har med framgång använts vid en rad olika events och större händelser. Se vad folk mikrobloggar om eventet i realtid. Vill man se hur det hela fungerar i förväg så är ett väldigt aktuellt exempel krissituationen i Haiti.

Keynote.nu i mobilen

Om man av någon anledning inte har tillgång till en dator vid 19-tiden ikväll så är m.keynote.nu en adress att lägga på minnet. Mobilanpassad site som likt Twingly Live strömmar ut Twitter-postningar från relevanta källor.

Gdgt

Relativt nystartad site av Ryan Block, mannen som låg bakom tidigare nämnda Engadget tills han hoppade av och skapade just Gdgt. Upplägget likt Engadget och man var riktigt bra vid det senaste Apple eventet.

Gizmodo

Ännu en stor amerikansk tekniksite som brukar rapportera snabbt och bra. Mycket bilder och korta koncisa meddelanden.

Leo Laporte

Vi har nämnt Leo tidigare i samband med artiklar om podcasts. Han och hans gäster sänder video live från TWIT-studion och bevakar Apple Eventet.

Se videoupptagningen i efterhand

Om man inte nöjer sig med text och bild så är det bra att känna till att Apple brukar lägga upp hela eventet i videoformat på sin webbsida några timmar efter att eventet är avslutat. Både för streaming och nedladdning. Man kan även prenumerera på det hela i form av en podcast i iTunes.

Mer hos Ohsohightech

9 kommentarer till “Så följer du dagens stekheta Apple Event”

 1. #1. Tobias Björkgren den 27 januari 2010, kl 10:01

  m.keynote.nu är också ett sätt att försöka få överblick,

  eller komma till Carnabys kontor ikväll och följa eventet tillsammans med likasinnande

 2. #2. Markus den 27 januari 2010, kl 10:01

  Tack för tipset om http://m.keynote.nu/ Tobias. Uppdaterade inlägget med den länken. Riktigt kul att det styrs upp träffar kring sånt här faktiskt. Har sett att det är på g i flera städer.

 3. #3. Peter Nordstrand den 27 januari 2010, kl 12:01

  Bra översikt. Utmärkt att ni länkar till Daring Fireball också, eftersom Gruber är en av de få som klarar av att hålla huvudet kallt när rykteskarusellen drar igång.

  Macworld brukar ha bra saklig rapportering, ibland utspätt med lågmäld geekig humor. Håll ett öga på deras uppföljande artiklar också.

  Macworlds liverapportering: http://www.macworld.com/article/145805/2010/01/apple_event.html

  Några av de sajter ni länkar till har ofta ganska dåliga kunskaper om Apple och rapporterar med inställningen att ”jag skall minsann visa att jag inte är någon Apple fanboy,” vilket är en vanlig men tröttsam attityd; ett slags nördarnas jantelagspoliser. ”Apple skall inte tro att de är något.” Suck.

 4. #4. Markus den 27 januari 2010, kl 12:01

  Peter: Tack! Håller helt och fullt med om Gruber, han är i en klass för sig.

  Vilka sidor är det du tänker på angående den tröttsamma attityden? Som jag nämnde så kan Engadget vara lite bitska ibland men bara när det är någon ”tråkig person som presenterar något tråkigt” när alla sitter och väntar på någon fantastisk pryl som ju alltid kommer sist av allt. Eller när Apple meddelar att amerikaner (AT&T) inte får mms och tethering direkt till skillnad från resen av världen :) Får inte intrycket av att de är anti-Apple på något sätt, men nu kanske du tänkte på någon annan site?

  Personligen bryr jag mig inte så mycket om journalisten flikar in någon kritisk kommentar under en livebevakning, vill mest ha snabba och korrekta uppdateringar, gärna med bra bilder. Detta inlägget gäller just livebevakningen, jag läser sällan Engadget för nyheter och recensioner t ex.

 5. #5. Peter Nordstrand den 27 januari 2010, kl 18:01

  Jag tror mig minnas att både Endgadget och Gizmodo varit lite väl övertydliga med att påpeka att de minsann inte är några fanboys. Lite trist, men inte så viktigt egentligen. :-)

 6. #6. Peter Nordstrand den 27 januari 2010, kl 18:01

  Haha. Efter att ha tittat förbi Gizmodo, som livebloggar från kön redan en timme före start, tar jag tillbaka allt. De är roliga om inte annat. Riktigt, riktigt nördigt … och kul.

Vilka bloggar länkar till “Så följer du dagens stekheta Apple Event”?

 1. AppleMac.se » Ikväll: Apple Tablet! | Allt om Apple, Mac, iPhone, iPod
 2. Lilla gumman | Applehysteri ikväll
 3. Apple iPad är ingen revolution (ännu) men berättade Steve Jobs allt? | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin