Nya Macbook & Macbook Pro

Igår klockan 19:00 svensk tid klev Steve Jobs upp på scenen i Apple Town Hall Cupertino och världens macanvändare satt vid sina datorer och misshandlade sina cmd + R-knappar i takt. Engadget skötte som vanligt uppdateringarna blixtsnabbt och någon timme senare hade vi fått en rad intressanta nyheter.

Macbook och Macbook Pro uppdaterades med bland annat:

 • Byggs med hjälp av en ny tillverkningsprocess (som användes första gången i Macbook Air) som ger färre delar och mer stabil konstruktion.
 • Uppfräschad design i aluminium och svart ram runt skärmen a la iMac.
 • Nya kraftfulla grafikkort i form av NVIDIA GeForce 9400M eller NVIDIA 9600M GT (enbart Pro) som är upp till fem gånger snabbare än tidigare kort.
 • Ny displaykontakt kallad Mini DisplayPort som kommer bli standard i alla Apple-produkter.
 • Firewire 400 är slopat i Macbook Pro tillförmån för Firewire 800, och på vanliga Macbook saknas det helt.
 • Styrplattan är helt i glas och saknar knappar. Hela styrplattan är istället klickbar. Fullt stöd för fingerkommandon (multitouch) i stil med iPhone och Macbook Air, med upp till fyra fingrar. Detta har jag mycket höga förväntningar på. Det känns som att man kan slopa musen när man tar med sig datorn från kontoret eller hemmet.
 • Svart tangentbord som är upplyst underifrån (ej på billigaste Macbook-varianten).
 • Mer lagringsutrymme, 160-320 GB för Macbook och 250-320 för Macbook Pro. Med Pro har man nu även stöd för 128 GB SSD-hårddiskar. Äntligen! 120 GB i min nuvarande Macbook räcker inte långt.
 • iPhone-headset fungerar fullt ut i de nya datorerna och man kan t ex styra iTunes med hjälp av knappen på headsetet. Smart Apple!
 • Skärmarna är LED-beslysta och numera enbart ”glossy”. De matta varianterna som många gillar (gör sig bättre utomhus och under belysning) verkar borta för gott. Svart ram runt skärmarna i iMac-stil. Återstår att se vad man tycker om de nya glansiga displayerna när man ser och använder dem i verkligenheten.

Skillnaden mellan Macbook och storebror Macbook Pro är framförallt skärmens storlek som är 13,3″ mot 15,4″. Macbook saknar också Firewire-kontakt, stöd för ExpressCard och kan inte kombineras med värstingversionen av NVIDIAs grafikkort.

Utöver detta kom även följande nyheter:

 • Uphottad Macbook Air, dock med samma utseende som tidigare. Hårddisken är nu på 120 GB, eller 128 GB SSD. Den får även några av de nyheter som de andra modellerna nu har i form av en Mini DisplayPort och nya grafikkortet NVIDIA GeForce 9400M.
 • Ny version av 24″ Apple Cinema Display med inbyggda stereohögtalare, iSight-kamera, mikrofon, MagSafe-laddare till datorn och LED-beslysning. Samma svarta ram runt skärmen som på de nya Macbook-modellerna och tidigare iMac. Oerhört smart att kunna ladda datorn direkt från skärmen istället för att använda en separat laddare. Det känns ”väldigt Apple” helt enkelt. Skärmen är dock ej bakåtkompatibel utan fungerar bara med de nya datorerna. Känns säkert också ”väldigt Apple” för en del kritiker.
 • Den gamla varianten av vita Macbook finns kvar ett tag och är nedsatt i pris.

Länkar:

Se hela Apple Eventet på Apple.com

Engadget har tagit lite bilder på Macbook-modellerna i det vilda

Gizmodo har fler live-bilder

Macfeber och Macworld har flera intressanta artiklar på svenska

Andra bloggar om: apple, macbook pro, macbook, macbook air, apple event, nvidia

Mer hos Ohsohightech

11 kommentarer till “Nya Macbook & Macbook Pro”

 1. #1. Ola den 15 oktober 2008, kl 13:10

  Fan, ingen bra kur mot babylonsjukan ..

 2. #2. Peter Nordstrand den 15 oktober 2008, kl 13:10

  Och kolla vad rätt jag hade i mina förutsägelser (igen) på http://itelefon.wordpress.com! Yay!

  ”Skillnaden mellan Macbook och storebror Macbook Pro är framförallt skärmens storlek som är 13,3″ mot 15,4″.”

  Eh… bortsett då från att MacBook Pro fortfarande har väsentligt bättre prestanda, något som säkert kommer att märkas ännu mer när Snow Leopard kommer nästa år med sin förmåga att utnyttja grafikkortet även till annat än just grafik. Men redan nu är MacBook Pro snabbare, snabbare, snabbare.

 3. #3. Markus den 15 oktober 2008, kl 13:10

  Ola: Det är för jävligt :)

  Peter: Tack för din kommentar. Du har givetvis helt rätt i att Pro är mer kraftfull än Macbook. Sen är det väl en smaksak om man tycker att processorn eller storlek på skärmen (och därmed hela datorn) klassas som ”den största skillnaden”.

  Ska kolla in dina predictions när jag kommer hem!

 4. #4. Peter Nordstrand den 15 oktober 2008, kl 14:10

  Hm… mina och mina. Jag valde bara att lita på rätt källor. ;-)

 5. #5. Markus den 15 oktober 2008, kl 16:10

  Peter: Det är väl en konst det med. Hade du litat på Kevin Rose på Digg så hade du skrivit att Pro skulle ha en inbyggd BLueray-spelare :)

 6. #6. Erik Pettersson den 15 oktober 2008, kl 17:10

  Utöver prestandan så är MB och MBP snarlika. Lite tråkigt om man som konsument vill stajla lite med sin nya dyra MBP för 20k+ jämfört med killen brevid som har en MB för under 12k. =P

  I övrigt är jag riktigt nöjd med nyheterna från Apple. Förhoppningsvis kommer min studentbudget tillåta en MB inom en snar framtid. :)

 7. #7. Mats den 16 oktober 2008, kl 23:10

  ”ÅÅåh vi är Apple, vi är speciella, ingen HDMI!!!”.

  Tur att jag inte fastnat i träsket.

 8. #8. Seppo Laine den 17 oktober 2008, kl 19:10

  Höstens skörd av burkar, tycker jag också var ganska tillfredsställande. En riktig ingångsburk saknas fortfarande. Men duger grafikkortet i den ordning de första förtjusta rapporterna säger så så är Macbooken en väldigt stark bärbar. Uppgraderingen av Macbookpro ser väl också bra ut men prisnivån är ju efter godiset man får. Sedan hann inte 17″ med i svängen utan kommer senare. Sammantaget en produktlinje som borde förstärka Macens marknadsposition. Att man inte riktigt hänger med mot marknaden illustreras väl av att man vill ha närmare 10 000 pix för ingångsMacbook med daterat grafikkort…

 9. #9. Ola den 18 oktober 2008, kl 12:10

  Mats: Hehe, lite får man betala för designen. Jag satt och tittade igenom typ 25 sidor på engadget och såg inte någon annan laptop som ens var i närheten rent design mässigt. Och mycket av det har ju att göra med att Apple är ett av de få bolag som ibland låter form gå före funktion. Och varför inte? Visst fan är det skönare med mysbrallor och t-shirt än kostym och skjorta? Men ibland väljer man kostymen ändå ..

  Seppo: Ja, tycker också det är konstigt att man inte sänker gamla Macbook mer. De nya modellerna står sig dock rätt ok i prisläget om man försöker göra en liten freestyle jämförelse, precis som du säger.

 10. #10. Ola den 18 oktober 2008, kl 12:10

  Hittade en artikel från Juli i år som gör lite jämförelser ..

  http://www.macworld.com/article/134373/2008/07/laptop_price.html

Vilka bloggar länkar till “Nya Macbook & Macbook Pro”?

 1. Länkar till artiklar om Apples nya Macar | Klang IT

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin