Apple Magic Mouse – åsikter och tips

Jag har testkört Apples nya Magic Mouse med multi-touch ett tag och har en del åsikter och tips att dela med mig av. Inledningsvis kan jag berätta att jag verkligen ogillade föregångaren Mighty Mouse, det fantastiska namnet till trots. Jag förstod aldrig storheten med den och upplevde den som väldigt plastig, seg och den fungerade ganska dåligt på många typer av underlag. Ett tag tvivlade jag på att en mus inkopplad med bluetooth (vilket både Mighty och Magic Mouse är) kunde bli lika kvicka och exakta som de radio/usb-inkopplade Logitech-möss jag använt tidigare. Men sedan testade jag Magic Mouse och fick till min stora glädje skrota den teorin. En usb-enhet mindre i datorn, jo jag tackar!

Trots att form och funktionalitet skiljer sig en del från traditionella möss så var tröskeln för att lära sig och framförallt vänja sig vid det nya inte särskilt hög. Att musen är ganska platt var något ovant i början men man vänjer sig fort och med tanke på att hela ovansidan är en enda stor pekplatta så hade det nog varit svårt att använda sig av touch-funktionerna om musen varit mycket högre. På undersidan finns batteriluckan som döljer två R6-batterier, en av/på-knapp samt två svarta plastskenor som musen glider fram på. Apple har jobbat mycket på att få Magic Mouse att fungera på all tänkbara ytor och de har verkligen lyckats. Det enda jag inte lyckades få den att reagera på var helt genomskinligt glas men i övrigt reagerar den jämnt, snabbt och naturligt oavsett underlag och mängd ljus.

Det enda riktiga problemet jag stötte på var att även om jag ställde in ”Acceleration” till maxvärdet i inställningarna så var resultatet lite för långsamt jämfört med det jag är van vid. Därmed var det läge ge sig ut och leta efter tredjepartsprogram som kunde förbättra upplevelsen ytterligare. Även om Magic Mouse har stöd för flera smarta multi-touch-kommandon så har det skapats program som gör det möjligt att använda många fler, samt ställa in de befintliga kommandona som man vill ha dem. Efter en del testande vill jag lyfta fram två program som är värda att rekommendera:

Jitouch

Webbsida: http://www.jitouch.com
Pris: $5.99 (ca 43 kr)

Efter att ha ställt en fråga på Twitter om vilket program folk föredrog så fick jag snabbt flera tips om Jitouch; ett program som utöver Magic Mouse även har stöd för att utöka funktionerna för de touchplattor som finns på Apples Macbooks. Det är helt valfritt om man vill aktivera Jitouch även för touchplattan men efter att ha testat det så rekommenderas det varmt till alla som tycker att standardutbudet av multi-touch-kommandon är lite klent.

Med Jitouch aktiverat får man tillgång till ett stort antal nya kombinationer av ”click”, ”tap” och ”slide” med 1-3 fingrar som man kan konfigurera att utföra olika åtgärder. Det går även att lägga till nya kommandon och det går att specifiera om ett kommando ska fungera i alla delar av OS X eller bara i ett visst program, t ex ”byt till nästa flik i Firefox”. Programmet är inte gratis men 43 kr är försvinnande lite om man redan lagt ned pengar på en Magic Mouse.

MagicPrefs

Webbsida: http://vladalexa.com/apps/osx/magicprefs
Pris: Gratis

Precis som Jitouch erbjuder även MagicPrefs mängder av nya möjligheter till multi-touch men enbart för Magic Mouse, inte för touchplattan på Macbook. Däremot är programmet helt gratis och det har en funktion som är helt avgörande för mig; det går nämligen att lägga i en extra växel och få muspekaren att röra sig snabbare över skärmen. Som jag nämnde ovan så är maxhastigheten som Apple erbjuder inte snabb nog för mig, men jag behöver bara öka MagicPrefs ”Tracking Speed” med ett extra steg (av fyra möjliga) för att bli nöjd.

Utan tilläggsprogram hade Magic Mouse bara varit en snygg, något långsam mus med några förvisso uppseendeväckande funktioner men inte mycket mer. I kombination med Jitouch och MagicPrefs blir den däremot riktigt snabb (men fortfarande väldigt precis) och utbudet av konfigurationer är nästan oändligt. Med facit i hand är det en självklar utveckling av multi-touchen hos iPhone och tuchplattorna på Macbook-serien. Och till alla kritiker som fortfarande inte förstått det här galna med att ”den har ju bara en knapp” – Jo, det går faktiskt högerklicka med en Apple-mus, även utan tilläggsprogram :)

Finns det fler bra alternativ till Jitouch och MagicPrefs? Kommentera gärna och lägg till dem på AlternativeTo.

Mer hos Ohsohightech

6 kommentarer till “Apple Magic Mouse – åsikter och tips”

 1. #1. Safa den 31 januari 2010, kl 12:01

  Kan inte säga att jag gillar nya magic mouse. Har haft den i två veckor och fortfarande känns det konstigt. Inte ergonomiskt för ett öre. Blir ofta felklick, scrollning funkar inte alltid. Och så lyckas jag krascha min Imac några gånger också också när jag skulle stänga av magic mouse.

  Men snygg e den iaf :-)

 2. #2. Markus den 03 februari 2010, kl 17:02

  Safa: Tack för din input! Har du testat något av programmen jag tipsade om i inlägget? Man kan ställa in känsligheten för touchfunktionen osv. Jag är fortfarande mycket positiv men jag har också märkt att ergonomin känns katastrofal i vissa lägen. Tror det är när man sitter lite dålig till, t ex vid ett soffbord där handen hamnar betydligt mer ”ovanifrån” på musen än vid ett skrivbord. Men men, snygg är det som sagt ;)

 3. #3. Therese den 08 februari 2010, kl 13:02

  Normalt sett är jag Applefrälst men Magic Mouse hänför mig inte. Den är aningen för tunn, ligger inget vidare i min hand (trots att jag är kvinna och har relativt små händer). Men scrollfunktionen som gör att man kan scrolla över hela musen är ett stort plus.

 4. #4. Markus den 08 februari 2010, kl 14:02

  Therese: Hur bra Apple än är så ska man inte köpa allt rakt av, bra :)

  Storleken, passformen i handen och själva känslan av att jobba med den verkar vara det som de flesta skeptikerna klagar på. Och det är ju ingen liten detalj i sammanhanget precis. Själv är jag fortfarande osäker; en stunden känns den klockren (man tänker inte på den alls) och ibland känns den direkt obekväm. Man blir lätt misstänksam till om man kommer gilla den i längden.

 5. #5. tommy den 27 augusti 2010, kl 20:08

  hur länge räcker laddning av batterierna? Vill inte ha med mej ytterligare en laddare på resor.

 6. #6. Markus den 31 augusti 2010, kl 12:08

  Tommy, jag är inte helt säker men skulle upskatta att de håller någon månad med mitt ganska väl tilltagna användande.

Vilka bloggar länkar till “Apple Magic Mouse – åsikter och tips”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin