Recension av Windows Phone 7 och Samsung Omnia 7

Efter sju sorger och åtta bedrövelser som i huvudsak kan skyllas på Tre fick jag äntligen min Samsung Omnia 7 med Windows Phone 7. Jag har läst många recensioner av detta nya system från Microsoft och de flesta har varit väldigt positiva. Därför gick jag in i det här med stora förväntningar och förhoppningar. För att göra en lång historia kort så har jag inte blivit besviken.

Jag har tidigare ägt iPhone 3G, iPhone 3GS och en HTC Desire (Android / HTC Sense) och jag har varit nöjd med alla dessa telefoner även om alla har haft sina små brister. iPhone hade en känsla i gränssnittet som inte Android är i närheten av medan Androids inställningsmöjligheter och antal funktioner som t.ex Wifi Hotspot, möjlighet att byta ut och trixa med i princip allt på telefonen är svårslaget.

Windows Phone 7 ligger definitivt närmre iPhone än Android i känsla och profilering. Telefonen har en fantastisk känsla. Man småmyser när man ”glider” runt på telefonen, animationer, scrollning och allt annat som rör på sig sitter perfekt. Det kan låta löjligt men jag är säker på att de flesta iPhone-ägare någon gång bara suttit och dragit lite på skärmen upp och ner för att den lilla animationen när man släpper ”scrollningen” studsar till på ett ”perfekt” sätt. Man upplever samma sak på Windows Phone även om det inte direkt imponerar på folk längre. Och precis som iPhone gjorde i början (och i viss mån fortfarande) så saknar Windows Phone 7 vissa fundamentala funktioner.

En annan sak som man ska tänka på om man funderar på att köpa en Windows Phone 7 telefon är att den inte är officiellt lanserad i Sverige och det innebär att det för att få igång ditt konto (du måste ange att du är från UK eller US) och det finns inget svenskt tangentbord på telefonen. Det är dock enbart det här med tangentbordet som jag anser vara ett stort problem (du kan förstås använda ÅÄÖ genom att hålla in A och O). Allt annat fungerar riktigt bra och det är inga problem att ställa in svenska datum och liknande.

Hårdvara för Windows Phone 7

Till skillnad från iPhone så kan man välja en telefon från många olika tillverkare när man bestämmer sig för att köpa en Windows Phone 7. Just nu finns det modeller från LG, Samsung och HTC i Sverige och jag valde alltså en Samsung Omnia 7 som finns exklusivt för Tre. Ett starkt säljargument för Windows Phone 7 är att det finns olika telefoner för olika tycke och smak men att de samtidigt finns ganska strikta restriktioner från Microsoft. Jag tycker personligen detta är en bra balansgång mellan iPhone och Android. Man kan välja skärmstorlek, om man vill ha fysiskt tangetbord, design och annat. Men samtidigt finns krav på upplösningen (WVGA 480×800), processor, RAM och hur stort minneskort som sitter i. Detta gör att utvecklare inte behöver fundera på om deras app ska funka på en viss telefon med en viss upplösning eller att telefonen är för slö osv.

Omnia 7 – Skärm

Skärmen på Omnia 7  har bra kontrast och skarpa färger. Svärtan är helt fantastiskt och även om telefonen är på ser man knappt skillnad på en svart bakgrund och den svarta ramen på telefonen. Min kontorskollega kommenterade lite på att men ser pixlar och liknande på text men det är inget jag direkt tänkt på. Skärmen känns bättre än både iPhone 3GS och HTC Desire men sämre än den som finns på iPhone 4.

Omnia 7 – Kameran

Detta var jag lite orolig för och kameran har överraskat mig positivt. Den är inte fantastisk men den är definitivt bättre än på HTC Desire men något sämre än iPhone 4. En annan trevlig funktion hos Omnia 7, som många andra telefoner saknar, är en hårdvaruknapp för att ta bilder. Den stora fördelen med detta är att man inte behöver hålla på och krångla med att låsa upp skärmen och liknande utan bara kan hålla in kameraknappen för att ta bilder.

Omnia 7 – Allmänt

Jag gillar min nya Samsung på de flesta punkter. Den ser bra ut och känns gedigen. Man kan tro att en 4″ skärm är för stor men jag tycker den känns bra. Batteriet håller väldigt bra och jag har i princip aldrig gått under halva batteriet än så länge. Dock måste den väl som alla smartphones laddas varje natt om man använder telefonen skapligt flitigt. Det finns små nackdelar som att inte mikrofonen på mitt iPhone-headset funkar fungerar (däremot funkar pause/play) och att de touchkänsliga knapparna kan vara lite lätta att komma åt av misstag. Men i allmänhet är jag nöjd.

Mjukvaran – Windows Phone 7

Det första som slår en när man startar upp en Windows Phone 7 telefonen (förutom att den startar sjukt fort) är att Microsoft har valt att göra något nytt. Gränssnittet ser inte alls ut som iPhone och Android utan man har valt att bygga upp telefonen kring en hemskärm bestående av ett antal plattor (tiles) som man kan anpassa och lägga upp som man vill. Microsoft har även gått ut med mycket riktlinjer kring hur de vill att tredjepartstillverkare ska designa applikationer vilket förstås är bra.

Det finns heller inget att klaga på när det gäller touch-tangetbordet ellet någon annan inbyggd funktion. Jag gillar att skärmen är lite större än på min HTC Desire vilket gör att tangentbordet är mycket lättare att skriva på. Tangentbordet har även en inbyggd ordlista, som tyvärr inte har svenska än, men skriver man på engelska så påminner den väldigt mycket om SwiftKey för Android.

Det som sticker ut i Microsofts design guidelines är de s.k ”hubbarna” som både de inbyggda applikationerna och tredjepartsapplikationer använder sig mycket av. Enkelt uttryck kan man säga att detta gränssnitt består av en stor bakgrund som man navigerar över och där telefonen blir som ett fönster där man ser olika positioner på denna stora bakgrund. Jag tycker detta funkar bra även om jag kan tycka att vissa programtillverkare använder det lite väl mycket, speciellt i.o.m att framförallt tredjepartsapplikationer har en förmåga att slöa ner lite om man inte använder dem på rätt sätt.

Som jag nämnt tidigare så är känslan i Windows Phone 7 mycket bra. Små subtila animationer och en väldigt responsiv touchskärm gör att upplevelsen blir väldigt trevlig. Jag tycker att gränssnittet känns spännande och fräscht och med lite självklara framtida funktioner som mappar eller taggar för att bättre kunna organisera apps och liknande tror jag det kan hålla i massor av år.

Jag har varit med om att telefonen har hängt sig två gånger. Vet inte vad man ska skylla detta på men det ska förstås inte kunna hända. Men återigen, det är en 1.0 produkt vilket man lätt glömmer med tanke på hur bra den funkar.

Inbyggda applikationer

Systemet kommer såklart med inbyggda applikationer för webbläsare, mail, kalender, telefonbok, SMS osv. Mail och kalender funkar som förväntat. De är snabba som attans och klarar av det mesta som jag gör på en mobiltelefon, SMS likaså. En annan intressant sak som till viss del finns i Android men saknas helt på iPhone är ett system där man kan integrera utomstående appar i de inbyggda apparna på telefonen. Går du t.ex in i ”Pictures”-appen så har du automatiskt alla dina album från Facebook där. Det lär dyka upp liknande för t.ex Picasa, Flickr och dylikt och samma funktionalitet finns i ”Peoples”-appen där man direkt kan skriva på någons Facebook wall eller kolla dess statusuppdateringar. Jag vet inte exakt hur flexibelt detta system är och om vem som helst kan integrera sig i detta system men det lär visa sig med tiden.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Webbläsaren är en version som baseras på något i stil med Internet Explorer 8. Den är väldigt snabb och zoomandet och scrollandet funkar perfekt. Tyvärr finns det inte mycket stöd för vare sig HTML 5 eller Flash så precis som på iPhone (som dock har bättre stöd för HTML 5) måste man lägga in en videospelare som låter dig titta på klipp från t.ex YouTube. Jag vet inte personligen vad planerna från Microsoft är kring Flash i webbläsaren men för oss som provat Flash på Android så vet vi att det tyvärr inte funkar så bra. Jag hoppas att Microsoft snabbt fixar så att IE9-motorn portas till telefonen och därmed får väldigt bra stöd för HTML5. En annan sak som inte är så mycket Microsofts fel är att folk som bygger webbsidor och ramverk snabbt måste lägga in Windows Phone i dess script och dylikt som visar de iPhone/Android anpassade sidorna. Jag upplever också att webbläsaren är riktigt bra på att ”komma ihåg” sessioner för t.ex Google och liknande. Detta är förstås väldigt bra innan Lastpass dyker upp, vilket är inom kort.

YouTube Preview Image

Som ni kan se har alla telefoner en knapp för att söka. Om man är på hemskärmen eller i en applikation som inte har inbyggt stöd för att söka så hamnar man automatiskt på Bing. Bing funkar riktigt bra och är snabb men som vi alla vet så vill man såklart ha Google där. Det finns appar för att söka på Google men jag tror inte det finns nåt sätt att koppla om så att sökknappen automatiskt går till Google istället för Bing. Hittills har jag dock klarat mig utmärkt med Bing för att googla (haha, detta skrev jag helt automatiskt, så går det när man blir verbaliserad) upp dispyter som dyker upp när man dricker öl osv.

En applikation som också är värd att nämnas är Office Hubben som är skapligt kraftfull. De applikationer som finns är Word, Excel, Powerpoint och OneNote. Det finns även stöd för att synka med Sharepoint och/eller Windows Live och . Jag har än så länge mest testat OneNote som är bra. Har man behov av att redigera dokument eller kolla upp saker när man är ute och flänger så funkar det förmodligen utmärkt.

Tredjepartsapplikationer

Såhär i början pratar man mycket om hur många applikationer som finns för varje plattform och liknande men som de flesta vet så är kvalitet sjukt mycket viktigare än kvantitet. Saknas en viss app som du inte kan leva utan på en viss plattform så är självklart denna plattform helt utesluten för dig. Jag såg en siffra för några dagar sedan att fler än 15.000 utvecklare nu finns registrerade för Windows Phone 7. Jag har egentligen ingen aning om ifall det är en bra siffra eller inte men jag tycker den låter rätt hög. Det finns närmare 3000 applikationer i Marketplace nu och många av dem håller bra kvalitet, framförallt spelen. Nästan alla appar finns dessutom som trials vilket gör att du kan testa allt innan du köper dem. Vad jag vet har inte iTunes denna funktionalitet. Android har en 24h ångerrätt men det är inget de skyltar med direkt.

Det finns dock problem med just tredjepartsapplikationerna. Många av dem håller inte samma klass som de inbyggda applikationerna när det gäller prestanda. Jag vet dock att både applikationstillverkare och Microsoft själva jobbar väldigt hårt med det här. Jag utvecklar som vissa av er vet själv applikationer för plattformen och man märker att många utvecklare inte har följt guidelines ordentligt och även använder saker som Microsoft avråder ifrån i sina applikationer. Dessutom är vissa av kontrollerna som Microsoft släppt inte optimerade och det har släppts ersättare för dessa men de måste man dock själv leta upp via bloggar och open source projekt.

Med tanke på hur bra Windows Phone 7 funkar i de inbyggda apparna har jag svårt att se att de inte snart även kommer funka lika bra med tredjepartsapplikationer. Jag kommer i ett senare inlägg gå in mer på applikationer och tipsa om några personliga favoriter. Och det ska bli intressant att följa utvecklingen kring prestandan

YouTube Preview Image

Zune Marketplace och Zune

Zune är iTunes för Windows Phone och som program och system så är det fantastiskt mycket bättre än iTunes. När jag köpte min Android för något år sedan så avinstallerade jag iTunes och har inte saknat det en sekund sedan dess. Zune krävs för övrigt inte för att starta din Windows Phone men du behöver koppla ihop den med Zune för att kunna föra över musik och annan media du har på din dator. Det finns trådlös wifi-synk dessutom som tyvärr har lite konstiga begränsningar kring batterinivå på telefonen och att den måste vara kopplad till laddare osv men det fungerar.

Jag vet att Zune har fått mycket skit genom åren men jag är väldigt imponerad av hela upplevelsen. Dessutom har Zune något de kallar för Zune Pass som innebär att du får streama all musik som finns i hela shoppen precis som på Spotify. Att folk inte pratar mer om Zune är lite av ett mysterium för mig. Allt är snabbt och smidigt, utbudet av musik är väldigt bra. Det finns även mycket svenskt material och på nästan alla testsökningar jag gjorde hittade jag material (Hittade inte Hästpojken, men t.ex Joel Alme, Nordpolen, Säkert fanns). Jag hittade också saker som inte finns på Spotify som t.ex alla skivor med Bad Cash Quartet och The Tallest Man On Earth.

Podcasts är en av de funktioner jag använder absolut mest på en telefon och det är också en sak som fungerar bra. De har tyvärr inget sökbart bibliotek som iTunes men att lyssna på podcast fungerar ungefär lika bra som det gör på iTunes. Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg bara om Zune och det kanske kommer senare. Jag är i alla fall mycket imponerad.

YouTube Preview Image

Windows Phone 7 och Mac

Även om jag inte tror att detta är en gigantiskt marknad så vill jag ändå nämna att Windows Phone 7 fungerar att synka med ditt iTunes/iPhoto bibilotek på OS X via ett program som Microsoft släppt som heter . Jag gillar att de tänkt på detta. Det är mycket tech folk som vill testa allt och även journalister som har Mac och det är smart att erbjuda ett sånt här verktyg av ren goodwill.

Sammanfattning

Som ni förstått så gillar jag Windows Phone 7 och hela upplevelsen. Självklart saknar telefonen viss grundläggande funktionalitet som t.ex copy/paste och det finns problem med t.ex tredjepartsappar. Jag tror dock att detta kommer fixas de närmaste 6-12 månaderna. Microsoft ger intrycket av att de verkligen satsar till 100% på denna nya plattform och vi som följer med i branschen vet att de måste lyckas för att fortfarande vara relevanta på konsumentmarknaden.

Som jag skrivit om i ett är det en del krångel för att komma igång med ditt konto och liknande i och med att telefonen inte är officiellt lanserad i Sverige. Innan telefonen är lanserad i Sverige så rekommenderar jag telefonen mest till folk som är nyfikna på systemet och kan klara sig utan svenskt tangentbord några månader. Du ska förstås också kolla upp så det finns applikationer som fyller dina behov ( ;)). Men när väl telefonen är lanserad i Sverige skulle jag inte tveka en sekund att rekommendera en Windows Phone 7 till min mor eller vem som helst egentligen. Jag kommer återkomma med fler inlägg om Windows Phone 7 och även tipsa om siter, appar och annat som kan vara bra att följa om man funderar på att skaffa sig en Windows Phone.

Kommentera gärna om du har frågor eller liknande!

Mer hos Ohsohightech

12 kommentarer till “Recension av Windows Phone 7 och Samsung Omnia 7”

 1. #1. Josef den 15 januari 2011, kl 12:01

  Bra recension. Är riktigt peppad på en windows phone 7 mobil. Vet du när dom lanseras på riktigt i sverige, med stöd för svenska?

  /Cuba

 2. #2. Per den 08 februari 2011, kl 10:02

  Jag har också en WP7 och trivs väldigt bra med den. Kan hålla med i det mesta men jag saknar att kunna använda telefonen som modem.

  Tydligen ska detta gå att ordna men jag tror jag har bekymmer med det faktum att jag har svenskt operativ på datorn. Nåt du känner igen?

 3. #3. Ola den 09 februari 2011, kl 11:02

  Jag har faktiskt inte testat att köra telefonen som modem. Ska dock ut och resa snart och då ska jag nog experimentera lite med det! Eller ska nog helst göra det innan iofs ;)

  Annnars har jag skrivit lite om sånt där här:

  http://ohsohightech.se/kom-igang-med-windows-phone-7-zune-och-marketplace-i-sverige/comment-page-1/#comment-3737

 4. #4. Brille den 01 mars 2011, kl 11:03

  Jag har faktiskt hittat en app till windows phone 7 där man kan använda den som slags router där du delar ut internet till datorer. den kostade 170 kr, riktigt grymt. alltså får du 3G internet direkt till alla datorer du vill använda. Den fungerade bra enligt de som hade andvänt den. Den ska jag defenetivt köpa!

 5. #5. Brille den 01 mars 2011, kl 11:03

  jag ska kolla vart det var så skickar jag ut hemsidan där den finns.

 6. #6. Hans den 23 mars 2011, kl 22:03

  Kan du tänka dig skriva en uppföljning om Omnia & WP7? Hur har det gått sedan dess? Fortfarande nöjd? Trött på gränssnittet osv? Batteritid osv?

 7. #7. Ola den 23 mars 2011, kl 23:03

  Japp! Ska vänta in den första updaten nu som ska komma inom några dagar förhoppningsvis.

 8. #8. spigo den 01 april 2011, kl 21:04

  Kan man köra spotify på den ? på deras hemsida står det att omnia 2 ? ska fungera, om jag kollar under vilka telefoner som kör winmob7.

  Sugen på den, men spotify är ett måste.

 9. #9. Roger den 16 september 2011, kl 22:09

  Nu är det september 2011, och jag tror inte jag vet en enda som jag känner som har WP7… Ok min Omnia 7 är väl ok, men allt annat..? Alla appar som alla snackar om, och som man läser om är ett ”måste” finns på iphone och android men inte på WP7… Ska gå tillbaka till tre och kolla om man kan byta…..

 10. #10. Roger den 16 september 2011, kl 22:09

  Ursäkta, men jobbar du på Tre eller Samsung….? Den är INTE bra…

 11. #11. Tobbe den 12 oktober 2011, kl 20:10

  Har en wp7 själv, och vill ladda ner appar från marketplace, men som inte är tillgängligt i sverige. Kan jag på något sett fixa så att jag bor i UK eller USA? fixade så att min email var amerikansk men funkade ändå inte.

 12. #12. Ola den 13 oktober 2011, kl 03:10

  Nu sedan ”Mango” kom så fungerar det utmärkt att köra med ett svenskt konto och med ett svenskt kreditkort. Jag kör det själv nu ch de flesta apps osv finns tillgängliga!

Vilka bloggar länkar till “Recension av Windows Phone 7 och Samsung Omnia 7”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin