Kom igång med Windows Phone 7, Zune och Marketplace i Sverige

Ni som följer mig på Twitter vet att jag nyligen köpt en Windows Phone 7. Jag tänkte i detta inlägg skriva lite snabbt om vissa tricks som man tyvärr måste göra för att utnyttja telefonen till fullo om man bor i Sverige.

Detta är ingen recension av själva telefonen eller operativsystem (kommer inom någon vecka) utan tips för er som funderar på att köpa telefonen eller har en redan och har problem att komma igång.

Lanseringen avWP7 i Sverige är lite speciell då den officiellt säljs av Tre men samtidigt inte är fullt lanserad då det inte finns stöd för Zune, Windows Phone Marketplace och liknande. Men till skillnad mot t.ex hur iPhone och  Androidtelefoner var den första tiden är det relativt lätt att kringå dessa spärrar.

Windows Live konto

Ditt Windows Live konto (som krävs av Marketplace och Zune) måste vara satt till UK, US eller något annat av de länder som Windows Phone officiellt är lanserat. Det går tyvärr inte byta land på ditt nuvarande live konto men du kan däremot lägga till hur många live konton som helst i din telefon.

Regionalanställningar i Windows

För att kunna komma åt marketplace i Zune på datorn så krävs det att du ställer om dina ”Regional Settings” i Windows till United Kingdom. Jag gjorde detta för flera månader sedan och har inte tänkt på det sen jag gjorde denna inställning så jag tror inte det påverkar så mycket på din dator, lite väder osv kanske. Om du inte ställer om dina ”Regional Settings” i Windows kommer du inte se Marketplace osv i Zune. ”Regional Settings” i Windows verkar vara det enda som Zune går på för att bestämma om du ska se Marketplace eller inte.

Jag har sett vissa prata om att även ställa om ditt land på ”Formats” tabben (den första tabbben) men jag tror personligen inte det behövs.

Lägga till kreditkort till ditt Zune konto

Efter att ha gjort ovanstående steg ska det inte vara några problem att använda din telefon, surfa runt på marketplace och ladda ner trials och gratis applikationer. Men du vill förstås kunna köpa musik, applikationer och annat. Det var detta steg jag hade mest problem med.

Du kan lägga till kreditkort både i Zune applikationen på datorn och via Zune.net. Jag tycker det verkar som att folk i forum och liknande har haft mest lycka med att lägga till kreditkort via webbsidan så jag skulle satsa på det.

Ange alla dina uppgifter precis som de är förutom postnummer. Beroende på om du valt USA eller UK så ska du ange postnummer från respektive land.

Nu kommer dock det magiska. Jag testade att lägga till mitt kreditkort säkert 100 ggr innan det funkade. Jag prövade alla mina olika kreditkort (Privat VISA, Privat Mastercard, Företags VISA) och prövade otaliga olika adresser men inget fungerande. Jag fick hela tiden felet ”Error. Please try again soon”. När jag försökte via Zune Applikationen meddelande den att mitt kort inte var valid.

I den här bloggposten hos Winmobile.se så pratar folk i kommentarerna om att de till sist laddade hem program som automatisk klickade på submit knappen i formuläret. Jag var såklart otroligt skeptiskt men flera rapporterade att webbsidan till sist tagit kortet. Jag lydde rådet och fick hem nåt sunkigt program som hette ”” (kör virusprogram efter du laddat hem såna här små okända program) som i alla fall kunde klicka automatisk på en knapp. Och döm om min förvåning när det till sist funkade. Det tog bara 20-30 minuter tror jag. När jag sedan testade att lägga till ett till kort gick det på första försöket. Fan vet vad det beror på men fortsätt försök så funkar det till sist.

Slutsats

Man kan förstås kritisera Microsoft för att det släpper en telefon såhär lite halvt där det krävs en hel del krångel för att få det att fungera. Men sen tycker jag inte man ska ge dem för mycket skit. Det tog mer än 2 år för att överhuvudtaget kunna köpa applikationer på Android (Man kunde gå runt det genom att piratkopiera eller köpa ett SIM kort från UK). När det gäller iPhone var man länge tvungen att köpa presentkort i USA och sedan skapa ett amerikanskt iTunes konto för att köpa apps.

Mer hos Ohsohightech

14 kommentarer till “Kom igång med Windows Phone 7, Zune och Marketplace i Sverige”

 1. #1. Rickard den 25 november 2010, kl 12:11

  Jag undrar då om det räcker med ett ”us” live konto för att ladda ner gratis apps på själva telefonen ?

 2. #2. Ola den 25 november 2010, kl 13:11

  Hej!

  Ja, för mig räckte det. UK eller US. Det här med att ställa in på datorn påverkar vad jag vet enbart själva Zune appen på datorn.

 3. #3. Joakim den 27 november 2010, kl 14:11

  Väldigt bra blogg! :)

  Finns det något sätt att få svenskt tangentbord? Eller får man vänta tills det kommer? När tror du det kommer isåfall? :P

 4. #4. Patrik Carlander den 11 december 2010, kl 23:12

  Tack för en bra artikel. En fråga, när man ska sätt upp ett utvecklar konto på APP HUB registrerar man det med det nya UK/US live kontot, för att behålla Marketplace på telefonen eller kan man använda sitt svenska live konto?

 5. #5. Ola den 12 december 2010, kl 12:12

  Hej Patrick!

  Jag reggade mitt APP HUB konto med ett vanligt svenskt konto. Ska inte vara några bekymmer!

 6. #6. Patrik Carlander den 12 december 2010, kl 21:12

  Tack för ditt svar Ola.
  Men hur fungerar det, måste man inte på telefonen använda live kontot som är reggat på App Hub för att kunna låsa upp telefonen för utveckling och om det är det Svenska kontot så fungerar väl inte Marketplace?

 7. #7. Ola den 12 december 2010, kl 23:12

  Jag tror själva AppHub kontot är ganska frånkopplat själva marketplace.

  Det är alltså helt ok för utvecklare från hela världen att bygga/sälja apps (även om det verkar finnas massa konstiga skatteregler och skit just nu), men du kan kanske inte köpa din egen app.

  Det är lite stökigt med alla såna landsbegränsningar hit och dit men för oss var det bara att regga ett konto. Det var massa krångel att bli verifierad osv också men till sist gick det bra!

 8. #8. adam den 20 januari 2011, kl 21:01

  när man ska göra ett live konto så lär man ha postnummer till UK hur finner man det

 9. #9. adam den 20 januari 2011, kl 21:01

  jag hittade på postnummer, men de går inte att komma in på marketplace även om jag har loggat in med de nya live id kontot?

 10. #10. janje den 05 februari 2011, kl 21:02

  har gjort ett hotmail konte (uk)funkar inte ska man testa med (us)

  står att markedplace not yet available in your region

 11. #11. Helene den 19 mars 2011, kl 22:03

  Hej,jag har angett mitt live id om är bosatt i USA. (angav det vid första uppstarten) Fortfarande så går det inte att ladda ner gratis appar. Ska man skapa ett zune konto innan? Var gör man det?

 12. #12. Patrik Carlander den 21 mars 2011, kl 11:03

  Här är en instruktion från Microsoft.
  Kom igång med Windows Phone 7.
  http://wissinger.wordpress.com/2010/10/24/windows-phone-7-tips-och-tricks/

  Du kan också skriva frågor till Facebook-gruppen ”Vi som gillar Windows Phone 7”

Vilka bloggar länkar till “Kom igång med Windows Phone 7, Zune och Marketplace i Sverige”?

 1. Recension av Windows Phone 7 och Samsung Omnia 7 | Ohsohightech.se
 2. Nyköpt HTC Mozart | Corew

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin