Plex Mediacenter för Mac OS X blev just ännu bättre

I november skrev jag ett inlägg om en ny mediacenterapplikation för Mac OS X, kallad Plex. Jag hade då just gått från att med mus och tangentbord styra en mac kopplad till en tv till att försöka sköta uppspelning av tv-serier, filmer och liknande via en Apple Remote och det nya programmet Plex. Jag kan meddela att programmet visade sig leva upp till mina förväntningar och jag är mycket nöjd med hela upplägget även efter några månaders hård granskning. Sedan mina första tester har det kommit en rad uppgraderingar med buggfixar och förbättringar, men inte förrän nu har det känts värt att skriva om programmet igen.

[smartads]

Nya, fantastiska funktioner

Plex App Store För några dagar sedan släpptes en ny version av Plex som innehåller några väldigt intressanta nyheter. Med hjälp av en förbättrad Plex Media Server kan man nu streama en mängd olika ljud- och videoströmmar via internet och i den nya avdelningen App Store kan man snabbt och smidigt hantera de olika tjänster man vill kunna streama. Redan från start fanns många intressanta plug-ins och enligt uppgift ska det vara rätt enkelt att skapa egna om man kan utveckla i programmeringsspråket Python. När får vi se de första svenska tjänsterna i Plex App Store? SVT Play eller Sveriges Radio vore ju klart intressant.

Någon kanske frågar sig varför i hela friden man skulle vilja titta på videoklipp från t ex YouTube på sin tv när man ändå har en dator där man inte behöver en massa plug-ins och inställningar osv? När inget intressant går på de traditionella tv-kanalerna så är det inte fel att kunna varva lite strömmade videos mellan filmerna och tv-serierna. Om man är fler än 2-3 personer så blir t ex YouTube-maraton på en förfest väldigt mycket roligare på en stor tv än på någon liten laptop skärm osv. När allt är installerat och inställt så är det väldigt smidigt att klicka sig fram med en Apple Remote från tv-soffan.

Mina favoriter efter någon veckas testande

Plex plug-insApple Movie Trailers
Det enda jag har saknat med Apple’s motsvarighet till Plex, Front Row, är de fantastiska Apple Movie Trailers. Nu behöver jag aldrig öppna Front Row utan kan streama trailers för en massa kommande filmer i HD-upplösning på min tv direkt via Plex. Det finns en rad olika sätt att selektera de olika filmerna med, exempelvis ”endast HD”.

YouTube
Videotjänsternas okrönte konung finns givetvis som plug-in till Plex och någon presentation är väl knappast nödvändig. Ett minus är dock att i dagsläget har Plex inte stöd för autentisering så det går inte logga in på sitt YouTube-konto och komma åt sina favoriter och liknande. Jag skulle tippa på att detta kommer lösas framöver.

TED Talks
TED-konferenserna har genom åren gett oss mängder med intelligenta, underhållande och intressanta föredrag och lyckligtvis är TED så generösa att de gör allting tillgängligt via webben. Om man inte vill fylla hårddisken eller sina iPod med tunga videos så kan streaming till tv-soffan vara en bra lösning. Värt att nämna är att det finns även en som streamar till mobilen.

Revision 3
Alla som följer Diggnation, Tekzilla eller någon av de andra showerna från Revision 3 borde kolla in denna plug-in. Streaming och lite slötittande i tv-soffan kan även vara ett bra sätt att upptäcka nya shower att följa.

TWIT Live

TWIT Live
När Ola och jag nyligen avhandlade konceptet podcasts och gick igenom våra favoritprogram så dominerade Leo Laporte och hans olika TWIT-shower rejält. Leo jobbar heltid med att producera podcasts och alla inspelningar av This Week In Tech, MacBreak Weekly och de andra showerna kan följas live med ljud eller video. Med denna plug-in kan man helt enkelt se Leo med gäster spela in i direktsändning. Detta brukar vara extra intressant i samband med stora händelser i teknikens värld då de ofta specialbevakar och rapporterar kring ett visst event. Alla shower finns, precis som de från TED Talks och Revision 3, tillgängliga som podcasts om man hellre vill titta eller lyssna i sin dator, iPod eller mobiltelefon.

Nedladdning

Det finns som sagt mycket att utforska men det första ni måste göra är att uppdatera till den senaste versionen av Plex. Funktionerna jag har nämnt i detta inlägg är i skrivandets stund endast tillgängliga i en ”unstable version”, dvs någon slags beta-version, och den finns att ladda ned på denna länk. Om man har varit inne i programmets inställningar och ändrat en massa saker så kan man råkat ha inaktiverat olika funktioner som krävs för att hitta de nya streamingtjänsterna så börja med att kolla där om ni stöter på problem. Om det strular ordentligt för er kan man förstås alltid ställa en fråga på Ohsohightech.

Slutligen

Vissa regler och principer suger riktigt hårt ibland! Jag som sällan orkar titta på tv-kanaler som spelar musikvideos tänkte hålla lite koll genom att installera en plug-in för MTV men på grund av att jag inte befinner mig i USA så får jag tydligen inte titta på deras musikvideos. Jag vet inte vem jag ska skylla på i det här fallet, men är det så konstigt att folk tröttnar på DRM, landsrestriktioner och annat som gör det svårt för en eventuell kund att upptäcka och använda musik som man vill? Jag köper en hel del musik via Itunes Store och Klicktrack men jag vill inte betala för att köpa en musikvideo, som i princip är en reklamvideo för att jag ska köpa en låt eller ett helt album. Det finns mycket att göra på det här området och frågan är om det är skivbolagen och musikindustrin som hinner göra det innan driftiga mindre bolag med bättre koll på verkligheten har krossat dem? Vi får väl se.


Mer hos Ohsohightech

2 kommentarer till “Plex Mediacenter för Mac OS X blev just ännu bättre”

Vilka bloggar länkar till “Plex Mediacenter för Mac OS X blev just ännu bättre”?

  1. Plex nu med TV4 Play | Ohsohightech.se
  2. Plex i ny version, nu med SVT Play | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin