Launchy – Öppna program och filer sjukt snabbt

När man kört Mac OS X eller Vista ett tag så blir man snabbt beroende av deras ”Snabbsök” funktioner. Alltså möjligheten att via ett snabbkommando snabbt starta ett program eller öppna en fil. Jag har skrivit om funktionen i Vista tidigare.

För er som kör XP eller vill ha en lite kraftfullare funktion i Vista så finns programmet Launchy. Launchy är väldigt inspirerat av Mac programmet Quicksilver som jag dock inte kört så mycket men som är nästan löjligt hypat på t.ex LifeHacker. Anledningen till att man vill köra Launchy istället för att nöja sig med startmeny sökningen i Vista är framförallt att man kan lägga in egen definierade ”tasks” och att det finns stöd för plugins. Launchy är också mycket snabbare än den inbyggda och bättre på att ”komma ihåg” dina rutiner. Har du skrivit Ex för att starta Excel innan så förbestämmer den Excel istället för t.ex Explorer.

När väl Launchy är installerat så startar du programmet med Alt-Space (går såklart ändra). Sedan skriver du bara vilket program du vill starta och trycker enter. Det är inte så mycket svårare än så.

Skicka mail med GMail med hjälp av Launchy

Av de olika tilläggen och special kommandon som man kan preparera Launchy med så är det ett tips som jag fastnat extra mycket för. Det gör det möjligt att på det hittills snabbaste sättet jag har hittat skriva ett nytt mail i GMail. Öppna Launchys inställningsfönster. Det gör du genom att klicka på det lilla kugghjulet när launchy fönstret är igång. Gå till fliken plugins och klicka på ”Runner” i listboxen till vänster. Klicka på plus knappen nedanför och en ny rad dyker upp. Fyll nu i t.ex ”Skriv” eller ”Compose” i namn fältet, detta blir det du ska skriva för att sparka igång ett nytt mail. Sedan klistrar du in följande ”https://mail.google.com/mail/?view=cm&ui=1&tf=0&to=&fs=1" i program kolumnen. Du kan se på bilden nedan hur det ska se ut.

Klicka ok och sedan ska det bara vara att skriva in det du valde som ”Name” och din favorit webbläsare kickar igång ett ”Skriv nytt mail” formulär. Detta förutsätter förstås att du är inloggad på gmail men iallafall jag har så jag är auto-inloggad på mina datorer.

Som ni förstår så finns det massor bra saker man kan göra med Launchy. Skriv gärna tips på plugins och annat i kommentarer. Kanske kan vara på sin plats med ett nytt inlägg om Launchy om man får in lite bra tips.

Länk: Launchy

Andra bloggar om: Launchy, GMail, Vista, XP, Windows, Quicksilver, OS X, Mac

Mer hos Ohsohightech

11 kommentarer till “Launchy – Öppna program och filer sjukt snabbt”

 1. #1. CrashworkZ den 31 mars 2008, kl 15:03

  Trevligt litet program det där, ett bra tips. Dock tråkigt med ett nytt blogginlägg var tredje dag. Kanske behöver fundera på att åtgärda det? :)

 2. #2. Daniel den 31 mars 2008, kl 15:03

  Tyckte inte om Launcher utan kör RocketDock istället. Suveränt och enkelt att använda. Är det lurigt att köra smygreklam via länk här? :P

  http://www.bloggliv.se/?p=432

 3. #3. Lisa den 31 mars 2008, kl 15:03

  Jag var löjligt beroende av Quicksilver för något år sedan. Borde intstallera det igen. Tack för påminnelsen!

 4. #4. Lasse Kongo den 31 mars 2008, kl 18:03

  Har inte quicksilver spelat ut sin roll lite nu när spotlight är så bra som det är? Rätta mig gärna om jag har fel. :D

 5. #5. Lisa den 31 mars 2008, kl 23:03

  Lasse Kongo: Mig vetterligt möjliggör itunes-stödet i spotlight inte i närheten av vad man kan göra med Quicksilvers plug-in. Iaf inte om man kör 10.4.x. Rätta mig gärna om jag har fel. :-)

 6. #6. Ola den 31 mars 2008, kl 23:03

  Battle hehe. Jag är rätt nöjd med spotlight faktiskt. Men allt handlar väl om vilka krav man har. Nån som vet om man kan göra nåt liknande gmail prylen med spotlight?

 7. #7. Nicklas den 03 april 2008, kl 19:04

  Jag kan inte öppna filer med Launchy, finns det något plugin som gör det möjligt?

 8. #8. Lasse K den 04 april 2008, kl 14:04

  Lisa: Kan säkert stämma. Syftade på spotlight och Leopard. :)

 9. #9. Erik den 06 april 2008, kl 11:04

  Gillar ni Quicksilver så kolla även in Launch Bar ; http://www.obdev.at/products/launchbar
  tror det kostar lite men är kanske ändå värt det för några..

 10. #10. JA den 14 april 2008, kl 14:04

  RSS-feeden var en one-liner, var det meningen eller freak-of-nature grej?

 11. #11. Ola den 15 april 2008, kl 19:04

  Jag fattar inte? hehe

Vilka bloggar länkar till “Launchy – Öppna program och filer sjukt snabbt”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin