Starta Windows Vista snabbare

Vissa av oss är mer nördiga än andra. Även om många av mina vänner nog skulle kalla mig en fullblodsnörd så beror det nog mest på att de aldrig träffat en riktig sådan. Jonas Klang uttryckte det bra på Twitter när han utnämnde Ohsohightech till Sveriges bästa blogg för lagom-nördar.

Anyway, idag ska vi bli lite mer nördiga än vanligt. Vi ska nämligen prata om hur man snabbar upp Windows. Många av er känner säkert till dessa saker men det finns garanterat många som inte gör det. Och förvänta er inga “gå in och hacka i registret” eller “inaktivera den saken på egen risk” och liknande saker. Detta ska vara för lagom-nördar.

Prestandainformation- och verktyg

Vista_Prestanda

Vista har ju som bekant en väldigt bra startmeny som fungerar utmärkt att söka i, om du öppnar startmenyn och skriver Prestanda så ska du få upp ett program med en grönaktig ikon som heter prestandainformation- och verktyg. Här inne hittar man det mesta som Microsoft har valt att göra tillgängligt för vanligt folk när det gäller att anpassa Windows prestanda.

Att starta och stänga av Windows

Personligen så tycker jag själva uppstarten av Windows går ganska snabbt nuförtiden, alltså tiden det tar fram till program och sådant börjar köras igång, denna process går att snabba upp men det beror mycket på vilken typ av dator du har. Jag tänkte fokusera på tiden det tar när man väl loggat in och då är framförallt alla program som ska startas upp som tar tid. Men detta kan man lätt fixa med hjälp av Windows Defender som ingår i Vista och som finns som .

Med en liten funktion i programmet som heter Program utforskaren (Software Explorer) kan man kontrollera vilka program som automatiskt startar när man kör igång Windows. Så om du sitter och väntar på att MSN, Skype, Jing eller vad det nu är ska starta på din dator så kan du enkelt inaktivera dem här och sedan starta dem själv när du behöver dem.

Program_Utforskaren

Du kommer åt denna funktion från vyn Prestandainformation- och verktyg som jag nämnde tidigare. Hantera program som körs vid start klickar du bara på och sedan är det bara att inaktivera de program du inte vill starta. Du avinstallerar inte programmen eller så utan du gör helt enkelt bara så att de inte startar automatiskt.

Och något av de viktigaste av allt. Använd viloläge istället för att stänga av datorn. Man kan förstås prata om miljön och sådant men jag skulle misstänka att om du typ 2-3 ggr om året låter datorn stå på i några timmar för att du inte orkar stänga av och sätta på den så har du tjänat in ett års användande av viloläge istället. Ska du vara hemifrån en längre tid är der förstås bäst att helt dra ur sladden.

Övrigt

Om man letar vidare bland alternativen i prestandainformation- och verktyg är de flesta skapligt självförklarande som t.ex Justera visuella effekter, Justera energiinställningar, Diskrensning och likande. Jag tänker inte gå in på några detaljer kring vad det finns för inställningar här men du kan ganska lätt testa massa olika alternativ och se om du kan få lite mer fart i din dator. Pröva dig fram tills du känner att du har en lagom balans mellan prestanda och utseende.

Det finns mängder av saker man kan göra för att snabba upp Windows så tipsa gärna i kommentarerna om du har några bra tips.

Andra bloggar om: Windows Vista, Windows XP, Uppstart, Boota, Prestanda, Prestandaoptimera, Windows Defender, Autostart

Mer hos Ohsohightech

5 kommentarer till “Starta Windows Vista snabbare”

 1. #1. Bakeman den 08 januari 2009, kl 21:01

  Den där tippningen vete faan om jag ger så mycket för…
  …vet man ej tycker jag ej man behöver/ska tippa. Men skulle vara kul om någon mätte.

  Datorn startar, dock, helt klart mkt snabbare från viloläge.

  Jag har testkört startup-delayer (eller vad det heter) som lifehacker (eller om det var någon annan) rekommenderade. Där man helt enkelt sätter så att t.ex. Skype startar 2 min efter boot. Sen kan man sätta nästa oviktiga grej ytterliggare 2 min senare. På så vis ska man få tillgång till datorkraft redan från början. Upplever dock datorn som segare hela tiden, så min erfarenhet av det är ”no go”. Finns det något annat göttigt?

  btw. Sökfunktionen i Vista startmenyn är det bästa sen hjulet. Man kanske skulle påtala det oftare. Träffade min bror häromdagen som skröt med att Mac OSX kan fjärrskrivbord och att det var det häftigaste han någonsin sett…

 2. #2. Ola den 08 januari 2009, kl 21:01

  Vad menar du Bakeman?

  Alltså om man väljer att inte starta programmen alls så får man ju såklart mer kräm ur burken direkt. Jag tycker det är sjukt störigt när man startar om datorn och typ inget fungerar i 2-4 mintuter. Ändå är man där och trycker igång Firefox och dylikt och gör allt ännu slöare.

  När datorn är nyinstallerad kickar ju allt igång as snabbt så.

 3. #3. Ola den 08 januari 2009, kl 21:01

  Missa en del saker du skrev. Jag har också testat delay-program men gillade det inte heller. Känns bara som man drar ut på allt än mer.

  Och som sagt sökfunktionen i Vista är guld. Dom har ju iofs spotlight i OS X så där är det ju likvärdigt. Men fjärrskrivbord? Tyckte han det var coolt? :)

 4. #4. monika den 20 mars 2010, kl 13:03

  Det var ju bra tips för en riktig gröngöling som inget annat kan än att surfa på nätet o köra lite diskrensning o sånt.
  Mitt problem är dock att det på min lista står inte sådana uppenbara program som ex. messenger, utan det är en rad program som jag inte har en aning om var de är för några. Alltså tillhör datorns grundinställning, tydligen. ”Asus fancy start” osv. Ingen aning om vad jag kan ta bort utan att datorn lägger av.

 5. #5. Ola den 20 mars 2010, kl 13:03

  Hej Monika!

  Man ska förstås vara lite försiktig när man är inne och gräver i sånt här utan att ha riktig koll på vad man håller på med :)

  Tyvärr har datortillverkare en förmåga att slänga in en massa skräp på datorerna som man kanske inte vill ha, som t.ex ”Asus fancy start” eller vad det nu kan vara.

  Som sagt. Man ska vara försiktig med sånt här om man inte vet exakt vad det är för program man stänger av.

Vilka bloggar länkar till “Starta Windows Vista snabbare”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin