Lagliga alternativ till fildelning

Svensk media har det senaste halvåret handlat väldigt mycket om upphovsrätt. Nya lagar som t.ex IPRED har trädit i kraft och Piratpartiet ser ut att hamna i EU-Parlamentet. På Ohsohightech har det varit väldigt tyst om detta. Jag tycker själv att jag fick sagt det mesta i mitt inlägg om skivbolagen för några månader sedan.

Vi hade förstås kunnat skriva om OneSwarm, Anonymitetstjänster och annat som gör att folk kan fortsätta piratkopiera hej vilt. Fast visst känns det ganska fattigt, det är ju faktiskt så att de flesta av oss inte vill piratkopiera. Det vi vill ha är lagliga alternativ till fildelning som gör att vi kan fortsätta med den mediekonsumtion som vi vant oss vid de senaste 10 åren men samtidigt betala en slant till de människor som skapar det material som vi alla njuter av varje dag när vi tittar på film, ser på tv och lyssnar på musik. Alla kan inte vara lika ideella som Montt Mardie och stå och slita på ett lagerjobb och kanske tjäna några kronor på en och annan konsert. Ett minimum borde vara att om du är en framgångsrik artist så ska du i alla fall kunna leva på det.

Hur ser det då ut bland alternativen? Kan man ens vara laglig utan att bli ruinerad eller bli en kulturell eremit?

Musik

spotify-logoInte överaskande har den bransch som tidigast drabbades av piratkopiering (om vi inte räknar mjukvaru- och spel-industrin) kommit längst. Vid det här laget så vet majoriteten av Sveriges befolkning (åtminstonde de under 40) vad Spotify är för något. Spotify är precis den tjänst som konsumenterna har suktat efter de senaste 3-4 åren. Självklart finns det fortfarande ett och annat problem med tjänsten som att inte precis allt finns där men Spotify är förstås ett gigantiskt steg på vägen mot en fungerande musikindustri. När man dessutom ser demot på hur Spotify till mobiltelefonen kan fungera så blir man än mer övertygad.

Förutom Spotify finns även tjänster som Pandora (bara i USA än så länge), Last.FM, Groovshark och massor fler. Så när det gäller musik så kan man vara mer eller mindre laglig idag.

Film

Här är det inte lika roligt, i alla fall inte på denna sidan av Atlanten. När jag skrev detta inlägget så gjorde jag en Google sökning på ämnet då jag inte är vidare insatt. Med tanke på hur många bloggar jag följer och den buzz som det har blivit runt Spotify så borde man ha hört nåt om de kom en lika bra tjänst för film. Jag körde då OS X och Firefox och på samtliga sidor så möts jag bara ett meddelande att ”Tyvärr måste du använda Internet Explorer för att använda denna tjänst”. Att erbjuda såna alternativ och sedan klaga på att folk piratkopierar är ett fruktansvärt hån. Det finns väl ingen människa idag som seriöst förväntar sig att någon ska sätta sig i en bil, åka till en butik, köpa en plastbit inpackad i en annan plastbit och sedan åka hem igen. Det är ungefär lika dumt som att skicka ett vanligt brev (med frimärken på som Jocke Berg uttrycker det) till någon för att fråga om allt är bra.

Det finns dock ljustglimtar både i Sverige och på andra sidan Atlanten. Här i Sverige är det tjänsten Headweb som sticker ut. De kör utan DRM skydd och detta gör att de är helt platformsoberoende. Problemet i det här fallet är tillgängligheten. Man vill kunna titta på film på sin TV, utan tangetbord och annat krafs. Men jag återkommer till det längre ned i inlägget.

Från USA så hör med en hel del positiva rapporter om Netflix. Jag har aldrig prövat Netflix själv men det verkar vara en bra och välfungerande tjänst. Och som jag har förstått det så kan man även använda Netflix i diverse olika Mediacenters som t.ex Xbox 360. Man kan läsa mer om filmtjänster hos IDG/M3 som har testat 7 lagliga alternativ, generellt sett ganska deprimerande läsning dock.

TV

huluTjänsterna i Sverige är tyvärr väldigt utspridda. De flesta tv-kanalerna har en egen tjänst som var för sig fungerar helt ok. Det stora problemet är att förstås de amerikanska tv-serierna. Folk har helt enkelt vant sig vid att kunna se senaste avsnittet av Lost eller Entourge precis efter att de sänts i USA och det är förstås en komplex apparat att ändra på detta. Men för att stävja piratkopiering kring tv-serierna så tror jag helt enkelt bolagen måste komma överens om något.

Återigen får vi vända blickarna mot landet där TV är religon. I USA finns tjänsten Hulu som är ett sammägt bolag mellan några av tungviktarna inom media som NBC och Fox genom diverse investmentbolag och liknande. Många av de mest populära tv-serierna kan man se på Hulu helt gratis men med lite korta reklamsnuttar här och var. Tjänster som Hulu är självklart framtiden för TV och vi kan bara hoppas att Viasat, C+, SVT, TV 4 och de andra inser detta och kan komma överens om något och bygger en tjänst på en gemensam plattform.

Pris och tillgänglighet

Sedan kommer vi till det här med pris och tillgänglighet. Vi kan inte förvänta oss att allt i världen enbart ska finansieras av reklam. I vilket fall som helst så kan industrin glömma att någon kommer betala nuvarande priser för media. 50 öre för en låt, 50 kr för en säsong av en tv-serie och 10-20 kr för en film tycker jag låter som mer rimliga priser. Dessa är tagna helt ur luften men jag är rätt säker på att om media skulle ligga på dessa prisnivåer så skulle miljontals människor världen över som idag piratkopiera sluta med det och börja betala för sig. I alla fall om tillgängligheten är den rätta.

Tillgängligheten ja. Ingen vill samla ihop familjen framför datorn och titta på en film utan man vill ha den tillgänglig med ett par knapptryckningar med fjärrkontrollen. Om några år kommer förmodligen digitalboxar och tv-apparater ha inbyggda system som ger dig tillgång till bra tjänster som Netflix, Hulu och Spotify och det är först då som piratkopiering kommer sjunka tillbaks ner i underjorden och vi kommer skratta åt dagens debatt. Tyvärr är vi inte riktigt där än. Det finns mediacenter-lösningar där man kan få in SVT Play och andra tjänser men tyvärr krävs det ofta en hel del tekniskt kunnande. Apple har visat med sin AppStore till iPhone/iPod Touch att det fungerar bara du erbjuder kunden bra tillgänglighet och rimliga priser.

Låt oss bara hoppas att vi också då blir av med alla dumma lagar som piratkopieringen har genererat och att inte Piratpartiet då inte behöver finnas längre. Eller åtminstonde byter namn till nåt mer passande. Vilket de förövrigt borde göra redan idag enligt mig.

Andra bloggar om: spotify, hulu, pandora, last.fm, lagliga alternativ till fildelning, piratkopiering, fildelning, pirater, piratpartiet, lagliga alternativ, streaming

Mer hos Ohsohightech

8 kommentarer till “Lagliga alternativ till fildelning”

  1. #1. Urban Sundström den 05 juni 2009, kl 16:06

    Hej !

    Tack för ett intressant inlägg. Jag tycker skivbolagen och filmbolagen kunde starta en tracker och få inkomster från reklam. Då skulle de konkurrera ut Piratebay och dessutom tjäna pengar på det. För övrigt så får vi hoppas att Piratpartiet kommer in i EU-parlamentet på söndag.

    Hälsn. Urban

  2. #2. Ola den 05 juni 2009, kl 17:06

    Hej Urban!

    Det vore väl iofs trevligt i den bästa av världen men jag är väl skeptiskt till att det kommer hända. Däremot så finns det ju inget som hindrar att de använder BitTorrent-tekniken för att avlasta sina servrar än del.

    Jag skulle som sagt var gladeligen betala en slant för min media. Jag tycker att fighten för att ”allt ska vara fritt” är fel. Det är självklart upp till var och en om man vill släppa sina saker fritt eller inte men om man vill tjäna pengar idag så ska man nog sätta sig in i tankarna kring ”The Long Tail” och liknande.

  3. #3. Magnus W den 05 juni 2009, kl 21:06

    Pandora går faktiskt att köra i Sverige, om än att det är via ett program. Kör senaste versionen av UltraSurf och gå in på Pandora så går det utmärkt (och även hastighetsmässigt) att spela Pandora i Sverige.

  4. #4. Ola den 06 juni 2009, kl 11:06

    Magnus W: Jo :) Det är klart .. då kan man väl köra Hulu oxå antar jag? Fast det är väl more or less olagligt det oxå iofs ;)

  5. #5. Hampus Van Ekström-Ahlby den 06 juni 2009, kl 15:06

    det tråkiga i debatten rörande fildelning är ju att den har fastnat på det här med att köpa eller inte köpa – och givetvis majoriteten som laddar ner ‘random-storbolagsartist’ köper inte skivor i någon vidare utsträckning.
    Givetvis vill skivbolagen behålla ett system där de har sin Mariah Carey som säljer miljoner skivor men det fildelningen och framförallt tillgängligheten har gjort är ju att tillåta människor söka bortom skvalets gränser.
    Samtidigt som vissa grupper köper allt mindre skivor tror jag att den musiknördande gruppen som köper mängder av skivor aldrig har varit större. Skivbolagen borde förstå (utöver sin infantila teknikinställning), att det primärt är en kulturell fråga. Skivbolagen uppträder likt newtonska fysiker i en einsteinsk värd och det blir bara mer och mer patetiskt.
    Radioheads senaste skivsläpp var precis vad som borde ha uppmärksammats, dels en gratis mp3 version, dels ett superpack, dubbel-LP, dubbel-CD en kolossalt välfylld booklet osv.

    aja måste dra tja

  6. #6. Bakeman den 08 juni 2009, kl 09:06

    Precis går Hulu att köra bakom en Proxy. Men det blir ju mer eller mindre olagligt. Hulu får en klick, vilket är något bättre än att ladda ner från annat håll. Men reklamen är ju direkt amerkansk, så den blir rätt tandlös.

    Spotify har fått all hype det förtjänar. När mobilsläppen kommer på bred front så kan mp3-spelarna konkurreras ut också. Vore kanske något för SEMC att satsa på som ju tappat marknadsandelar på senare tid. Tycker dock framtiden för Spotify bör involvera möjligheten för icke signade artister (eller artister på små bolag) att tillgängliggöra sina verk.

    Ola:
    Om jag, bortskämd som jag är, ska bli beredd att betala en slant så krävs det också att tjänsten också ger något extra eller åtminstone är lika bra som den piratkopierade. Men i övrigt siktar även jag på att till fullo hålla mig på den legala sidan.

    På mjukvarusidan kan man faktiskt klara sig riktigt hyffsat.

Vilka bloggar länkar till “Lagliga alternativ till fildelning”?

  1. Grooveshark – Bättre än spotify och helt utan invites-krav. @ Gratisprogram – Hundratals tips!
  2. Det bästa hitills under 2009 | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin