Halvtid för SIME 08

Som vi nämnt tidigare så var SIME vänliga nog att bjuda in Ohsohightech, och ett gäng andra bloggar, till årets upplaga av konferensen. Både Ola och jag var på academic english writing plats i morse när allt sparkade igång och efter lite inledande förvirring i registreringen slog vi oss i morse ner i den stora biosalongen där SIME går av stapeln. Där lyssnade vi till talare som är eller har varit inblandade i bland annat Microsoft, Facebook, Skype, 3 och MTV. På det stora helt givetvis mycket intressant. När man jobbar ”med internet” och får chansen att höra vad framgångsrika och intelligenta personer från samma bransch har att berätta så sätter tankeverksamheten igång på högvarv och på vägen från eventet bubblade det av nya idéer från både mig och Ola.

Dagens höjdpunkter levererades dock enligt mig inte av någon representant för de stora företag jag nämnde ovan. Mest givande och intressant var förmodligen dragningen av japanska Joi Ito från bland annat den ickekomersiella organisationen Creative Commons. Konceptet Creative Commons går ut på att med hjälp av sex olika licenser ge upphovsmän ett enkelt sätt att definiera vilken typ av rättigheter till användning man vill ge för sina bilder, text eller annat som publiceras på internet. Man kan exempelvis låta vem som helst använda och sprida materialet så länge det är inte är i kommersiellt syfte, eller ge samma rättigheter i utbyte mot att man länkar till upphovsmannen, vilket är lysande i SEO-syfte. Joi tog upp exempel där CC används med framgång, t ex Barack Obamas valkampanj, Gwen Stefanis bilder på hennes nyfödda barn samt gruppen Nine Inch Nails släpp av ett album. NIN gav bort sitt album gratis i digital form men erbjöd på samma webbsida fansen att köpa specialutgåvor av skivan med olika typer av extramaterial. På en vecka sålde de för över 1,5 miljoner dollar och Ito gjorde en poäng av att man inte ska fastna i gamla distributionssätt och affärsmodeller om det finns bättre vägar att gå. I det här fallet gjorde alltså NIN tvärtemot vad skivindustrin brukar och gav bort albumet gratis, men tjänade en massa pengar på specialutgåvor och säkert i längden på nya fans som köper skivor, går på konserter osv. Nyligen testade svenska Timbuktu något liknande och släppt sin första singel från nya skivan på The Pirate Bay.

Dagens mest vältaliga och underhållande var Hans Rosling från Gapminder, även professor i internationell hälsa vid KI. Han arbetar med statistik, trender och orsaker till den globala hälsan och hur det skiljer sig mellan olika delar av världen. Hans organisation Gapminder har tagit fram ett program som visar statistiken på ett lättförståeligt sätt och med detta verktyg och ett fantastiskt animerat diagram demonstrerade han bland annat hur skillnaden i barnadödlighet och ålder mellan i- och u-länder har förändrats mellan 1950 och 2008. U-länderna har tydligen kommit ikapp väldigt mycket och hela animeringen från 1950 till 2008 kommenterade han med en inlevelse likvärdig med en amerikansk NHL-kommentator. Mycket intressant och väldigt roligt genomfört. Han får även ett plus i kanten av Ohsohightech för att han hänger med i svängarna och körde Google Chrome på sin laptop som var inkopplad till bioduken.

3 Sveriges vice VD Nicholas Högberg pratade om hur användadet av internet kommer flytta in allt mer i mobilen. Jag minns inte om det var han eller någon annan som sa det, men tydligen använder 80% av alla internetanvändare i Indien en mobil för sitt surfande. Nicholas nämnde även nya mobiltillverkaren INQ, som vi skrev kort om för en månad sedan. De kommer släppa billiga mobiler med sociala internettjänster, som t ex Facebook, ”helt integrerade” – vad det nu innebär exakt. 3 är en av huvudsponsorerna till SIME, och även den operatör vi som driver Ohsohightech gillar och använder oss av. Lite ironiskt och tråkigt så var mobiltäckningen med 3 i princip obefintlig inne i lokalen där SIME håller till. Dålig förberedelse och research eller gällde det även andra operatörer?

Andra inbjudna bloggare som redan hunnit skriva om första dagen på SIME är Björn Alberts, Disruptive Media, Wadstrom.net, Good Old Trend, What’s Next, Etui.se, Media Culpa och Brainspiration.

Vi är mycket nöjda med första dagen och blickar nu fram emot morgondagen som ser ännu starkare ut på pappret. Följ oss gärna på Twitter på länkarna nedan eller säg hej om vi springer på varandra.


Markus – www.twitter.com/raawmarkus


Ola – www.twitter.com/olaj

Andra bloggar om: SIME, SIME08, Creative Commons, Joi Ito, Hans Rosling, Gapminder, 3, INQ, Twitter, The Pirate Bay

Mer hos Ohsohightech

3 kommentarer till “Halvtid för SIME 08”

  1. #1. mattias den 13 november 2008, kl 19:11

    Undantaget Creative Commons och Hans Rosling var det inte mycket att hänga i julgranen dag 1. Bottennappet enligt min mening måste varit mannen som pratade om ”HR” på bwin. *suck*

Vilka bloggar länkar till “Halvtid för SIME 08”?

  1. Följ SIME på bästa sätt « Fyra nyanser av brunt
  2. SIME 2008 – En sammanfattning | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin