Sony Ericsson X1, INQ och Twitter

Det var längesen en ny mobil från Sony Ericsson var så omtalad och efterlängtad modellen X1, den första modellen i nya produktlinjen Xperia. Det råder ingen tvekan om att man siktar på företagsanvändare i första hand, men förmodligen kommer även många privatpersoner av typen ”avancerade användare” lockas till denna funktionsspäckade mobil. Fokuset på företag kan nog försvara det relativt höga priset, över 6000 kr, och är man sugen på en X1 så finns den till försäljning från och med idag.

Den stora nyheten i X1 är att Sony Ericsson valt att använda sig av operativsystemet Windows Mobile 6.1 för första gången, dock med lite egna menyer och specialanpassningar som ligger som ett skal över Microsofts menyer. Jag har alltid varit väldigt intresserad av mobiler och mobilitet och har genom åren hunnit bekanta mig med de flesta mobila operativsytemen på marknaden, så även Windows Mobile. Det handlar om ett väldigt kompentent system där hårdavaran oftast är väldigt avancerad, men tyvärr lider Windows Mobile av några brister enligt mig. Det värsta är att det är i princip omöjligt att använda mobilen fullt ut enbart med händerna, oavsett om det finns styrknappar eller om man i första hand väljer att peta med fingrarna på skärmen. Många undermenyer går djupt ner i ett menysystem som består av mängder med små knappar och man tvingas ofta plocka fram den medföljande pennan. Detta har tidigare HTC, och nu även Sony Ericsson, försökt avhjälpa med specialmenyer, men det är mest ett skal. Man måste ändå ner i de vanliga menyerna förr eller senare. Störningsmoment nummer två har varit att Windows Mobile är rätt segt, och segare blir det i takt med att program fortsätter att vara igång i bakgrunden, något många knappt vet hur man åtgärdar. Tidningen M3 har testat X1 och rapporterar också om seghet i menyerna.

Nu låter jag kanske lite hård i min bedömning och det är viktigt att poängtera att alla mobila system har sina för- och nackdelar. Jag trivdes trots allt rätt bra med de Windows Mobile-mobiler jag använde mig av för 1-2 år sedan. Det var i första hand HTC jag körde, och det intressanta med Xperia X1 är att Sony Ericsson inte har tillverkat hårdvaran själva utan det är just HTC som ligger bakom. Den ser mycket bra ut utseendemässigt, har ett utskjutbart fulltangentbord och är som sagt proppad med funktioner. Dessa faktorerna i kombination med den hype som skapats sedan den presenterades i våras tror jag kommer leda till att det kommer säljas en hel del X1:or. Sony Ericsson lider som vanligt av att det går väldigt lång tid mellan det att produkten presenteras tills den finns i butik, och det blir kanske ingen enorm succé men säkert nog för att slippa fiaskostämpel. I framtiden blir det intressant att se om man väljer att använda sig av Windows Mobile igen eller om man stoppar in något annat operativsystem i sina Xperia-mobiler. Google Android anyone? Har Symbian UIQ dumpats helt? Vem vet.

Engadget har lite live-foton i sitt galleri, och på Mobil kan man läsa frågor och svar om X1 ställda av deras läsare till Sony Ericsson.

En helt annan mobilrelaterad nyhet är att Hong Kong-baserade Hutchison Whampoa, som äger mobiloperatören 3, har startat företaget INQ som ska tillverka riktigt billiga mobiler med inriktning på sociala onlinetjänster. Den första modellen, som släpps i slutet av 2008 och i början av 2009 i olika delar av världen, heter INQ1 och kommer ha mobila varianter av både Facebook och Skype direkt på hemskärmen.

Operatören 3 brukar vara ganska snabba med att ta till sig ny teknik och nu har man registrerat en officiell användare på mikrobloggningstjänsten Twitter. Kul grepp tycker vi! Ni vet väl att både jag och Ola går att följa på Twitter. En hel del intressanta nyheter av den typen vi skriver om här på Ohsohightech breakas först på Twitter, och en del grejer når aldrig ens bloggen. Värt att kolla in. Finns ni som läser på Twitter så kan ni väl kommentera med vad ni kallar er där!

Andra bloggar om: sony ericsson x1, sony ericsson, xperia, inq, twitter, facebook, skype, windows mobile

Mer hos Ohsohightech

Comments are closed.


Page optimized by WP Minify WordPress Plugin