Ohsohightech har tittat närmare på Internet Explorer 8 Beta 1

Den stora jätten i Redmond (Microsoft) håller i dagarna sin MIX08 konferens i Las Vegas. Den mest intressanta nyheten därifrån är att dom släppt en publik beta version av Internet Explorer 8 (IE8).

Den absolut största nyheten med IE8 är att den nu följer XHTML och CSS standard på ett korrekt sätt. Detta gör att vi webbutvecklare inom några år kanske kan lita på att en webbsida som ser ut på ett visst sätt i en webbläsare kommer se likadan ut även i andra webbläsare.

För vanliga användare så har det också tillkommit en del roliga funktioner.

Activities

Aktivteter är en slags mix mellan bookmarklets och extensions. Man kan ha en provider för att skicka information för översättning , bloggning, spara undan den som en note, dela med sig på facebook, lägga upp på stumbleupon osv. Man kan också högerklicka på en sida och för att kolla upp saker, jag la in så man får upp reviews från StumbleUpon, och möjlighet att kolla upp relaterade nyheter. Självklart kan utvecklare bygga egna s.k providers.

Internet Explorer 8 Activities

Webslices

Med webslices, som kan liknas vid en blandning mellan RSS, Bookmark och Widget kan man t.ex lägga upp så man kan se vänners status uppdateringar på Facebook eller vad som just nu är hett på StubleUpon. Det fungerar så att de som bygger en sida markerar en viss del av den som en ”Webslice” och sedan kan du som användare välja att ”prenumererar” på denna slice. Idag lägger sig slicen i favoritfältet men jag kan tänka mig att i framtiden kommer man även att ha möjlighet att lägga de som Vista Gadgets osv. Möjligheterna kring att utveckla detta känns mycket stora, att det dessutom är busenkelt att bygga dom gör inte saken sämre. För er som hänger på whoa så kan ni nog förvänta er en Webslice för t.ex nya meddelande/gästbok inom kort.

Dessutom har WebSlices byggts med öppen arkitektur vilket gör att man förmodligen kan bygga Firefox extensions som också kan hantera Webslices. Citat från IEBlog:

We’ve made the WebSlice Format specification available under the Microsoft Open Specification Promise and is dedicating copyright in the specification to the public domain using the Creative Commons Public Domain Dedication.

webslice.jpg

Annat

Som vanligt så pratas det om att det är snabbare och säkrare och allt sådant. Men sådant är ju alltid svårt att testa. Generellt så är jag positiv till IE8. Jag tycker siten MozillaLink sammanfattar det ganska bra:

While still not a compelling offering, it is definitely very good news to see Microsoft back to the browser innovation game for real.

Jag gillar IEs sätt att dela upp extensions i lite olika kategorier som t.ex activites, search providers toolbars osv, det gör det överskådligt. Dessutom är det nästan omöjligt för en Firefox extension att skapa t.ex en funktion som Webslice då sidors utvecklare måste stå bakom det och bygga funktionalitet kring det. På det området så måste browser tillverkarna själva komma med inbyggd funktionalitet för att kunna skapa en spridning.

Jag är för första gången på väldigt länge lite exalterad över något från Microsoft som riktas mot vanliga användare. Roligt!

Kan också nämnas att många sidor funkar kasst när man kör IE8 i standardläge. Antagligen för att dom helt enkelt följer standarder lite för bra och att många har gjort undantag för IE tidigare och när siterna då kör sina IE hack så flippar det ut helt. Det glädjande är dock att du själv kan välja att rendera sidor precis som IE7 gör det och då funkar allt utmärkt. Så vill du testa IE8 är det bara att installera nu på direkten.

Länkar: , MozillaLinks om IE8, IEBlog

Andra bloggar om: Internet Explorer, Internet Explorer 8, IE, IE8, Webbläsare, Beta, Microsoft

Mer hos Ohsohightech

6 kommentarer till “Ohsohightech har tittat närmare på Internet Explorer 8 Beta 1”

 1. #1. greggan den 07 mars 2008, kl 15:03

  Har precis laddat ner och börjat laja lite med IE8, verkar riktigt trevligt. Däremot ser vissa sidor lite knasiga ut, som du säger, bl a whoa.nu. Tänker ni göra något åt detta? :)

  fö, hur var det med genvägar utan namn, endast favicons? funkar det i IE8 och hur gör man? jag lyckas inte döpa mina favoriter till ingenting (vilket borde resultera i att man bara ser ikonen, om det nu vore möjligt)

 2. #2. Ola den 07 mars 2008, kl 16:03

  Nä, tror fortfarande att IE’s favoriter är helt ”filbaserade”, alltså varje favorit är en fil och därför (om man nu inte gör nåt för att dölja namnet) så går ju inte det. Fattar inte att inte fler vill ha denna funktionalitet hehe.

 3. #3. Andreas den 16 mars 2008, kl 14:03

  Den där webslicefunktionen verkar ju fin. Det är väl lite webb 2.0 fast något år efter hypen :) Trist bara att det ska in mer markup för att det ska funka… Hur validerar det mot standard? :)

 4. #4. Henrik den 01 april 2008, kl 10:04

  ”Den absolut största nyheten med IE8 är att den nu följer XHTML och CSS standard på ett korrekt sätt.”

  Detta är väll en sanning med modifikation va?
  Enligt A list apart kommer IE8 att bete sig precis som IE7 när den träffar på en väl formaterad sida med strict doctype om man som webbutvecklare inte aktivt aktiverar IE8’s nya rendering genom att lägga till:

  Eller har jag fått allt om bakfoten?

 5. #5. Nils den 15 maj 2008, kl 17:05

  Ne, Henrik du har helt rätt. Som utvecklare måste du ange en meta tag för att IE8 ska rendrera sidan med de ”webstandarder” MS nu lagt in i IE8. Sen kan man ställa sig frågan hur dessa ”webstandarder” kommer se ut när man jämför med de webstandarder som tagits fram av W3C. Jag som utvecklare har iaf helt slutet anpassa mina sidor till IE. Jag ber besökaren ladda ner en webbrowser som stödjer w3c standarder istället för en som motsätter sig dem.

Vilka bloggar länkar till “Ohsohightech har tittat närmare på Internet Explorer 8 Beta 1”?

 1. Nytt svenskt test av IE8 beta 2 | IE8 - Internet Explorer 8

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin