Norge startar uppgradera Internet Explorer 6 kampanj

Internet Explorer 6 (IE6) är en webbläsare som kom ut för 8(!?) år sedan men många använder den fortfarande. Om man ska dra en parallell till bilar så är det ungefär som att köra en Volvo Amazon år 2009.

Den norska sidan finn.no började igår att lägga ut ett meddelande till IE6 användare att de använder en omodern webbläsare och för allas bästa så vore det en bra idé att uppgradera. Kort därefter hakade norges största nättidning VG.no på och snart hade massor av stora sidor i Norge ett liknande meddelande.

aftonbladet-ie6

Och nu ikväll läser jag på Twitter att även Aftonbladet.se hoppat på detta. Förhoppningsvis kan vi stackars webbutvecklare bli av med IE6 tack vare detta mycket uppskattade initiativ. Jag hoppas andra stora svenska sidor hoppar på inom kort.

Om det är någon på Ohsohightech som mot förmodan använder IE6 (skäms på er) så gå genast och ladda hem , Firefox, Chrome, Safari eller Opera. Om ni inte har makt över vilken webbläsare ni använder tycker jag ni ska starta en kampanj på ert jobb/skola. Sätt upp lappar med skärmbilden från Aftonbladet och se till att era chefer fixar detta.

Update

För att själv föregå med gott exempel har vi nu även lagt in en liknande text på Whoa.nu.

Länk: Skärmbilder från norska sidor, Tidigare artikel om IE6 på Ohsohightech, Mindpark skriver om det på Svenska

Mer hos Ohsohightech

15 kommentarer till “Norge startar uppgradera Internet Explorer 6 kampanj”

 1. #1. Andreas Johansson den 20 februari 2009, kl 01:02

  *applåderar* Äntligen, detta var nog vad som behövdes – stora sidor som uppmanar till byte!

 2. #2. Per (techspot.se) den 20 februari 2009, kl 07:02

  Nackdelen med just uppgradering till högre versioner är att datorerna inte alltid hänger med på alla arbetsplatser och så även intergreringen i olika system som finns som ej fungerar i tex IE7.

  Talar av erfarenhet då vi har många system som körs via IE6, som IE7 -inte klarar av-. Vilket självklart är synd då det är en bättre webbläsare (säger jag inget om, änvänder dock firefox själv).

  Så man kan tyvärr inte dra allt över ett för det kan bli så väääälidgt fel då.

  Per

 3. #3. Ola den 20 februari 2009, kl 08:02

  Per: Jag har jobbat på Volvo IT och andra storföretag så jag är medveten om det problemet. Men ärligt talat så tycker jag det är dags att uppgradera det där systemen om de verkligen enbart fungerar i IE6. Den sammantagna kostnaden generellt i samhället lär iallafall vara högre för all tid som läggs på att få sidor att funka i IE6 än den som det skulle kosta att fixa dessa system.

  I alla fall borde företagen göra så att man kan köra t.ex Chrome eller en helt nedbantad Firefox klient vid sidan av Internet Explorer om man nu måste använda IE6 till nåt.

  Och är det verkligen så stora prestanda skillnader mellan IE6 och IE7?

 4. #4. Per (techspot.se) den 20 februari 2009, kl 08:02

  Menade iofs inte prestanda när jag skrev inte klarar av det, utan syftade på att systemen inte klarar av IE7. Dock så kommer vi snart få rulla ut det iaf då det är ett måste. Men har eg inte tiden att testa det med alla system (då vi har tidsbrist) men det är något helt annat.

  Sen att vi har gamla, och då menar jag riktigt gamla, häckar som står lite var stans, skulle säkert hitta en 200mhz om jag letade (eftersom utvecklaren vägrar skriva om programvaran än för annat än win NT, och då har de en gammal häck som kör det med :P men nog med off topic :)

  Självklart vill jag att vi kör IE7, skulle bli lättare för oss inte minst (IT-avdelningen). Jag skulle föreslå FireFox med IE plugin om man behövde IE då firefox är så pass mycket säkrare och stabilare.

 5. #5. Ola den 20 februari 2009, kl 09:02

  Jaa :)

  IETab är riktigt riktigt bra nuförtiden. Körde det själv när jag jobbade på kontor. Autofilter funktionen funkar klockrent. Går administera centrralt på ett bra sätt oxå kanske?

 6. #6. Per (techspot.se) den 20 februari 2009, kl 09:02

  Förmodligen (om jag fick bestämma, vilket jag inte får :)) så hade vi bakat in firefox i ghosten med IEtab inlagd med de vanligaste sidorna som de kör just IE på, så kör de ju på IE7 motorn iaf.

  It’s a win, win situation. Tror dock att användarna hade klagat då de är ju inte vana vid firefox. men iaf :)

  Önska kan man ju!

 7. #7. Ola den 20 februari 2009, kl 10:02

  Användare, vilket jävla otyg ;)

 8. #8. Per (techspot.se) den 20 februari 2009, kl 11:02

  Ola… heh, ptja.. Det är ju de som förgyller livet med roliga saker också :) tex änvändare som vill att man lägger upp ett word dokument på skrivbordet så att de kan ha det där om de behöver skriva något någongång :)

 9. #9. Anders Bornholm den 20 februari 2009, kl 13:02

  Äntligen!

 10. #10. Fru dersam den 20 februari 2009, kl 17:02

  Hmm, bertyder detta att gamla grejor alltid är sämre ? Ska man byta bort barnen när de blir för gamla ? eller gubben ? Är detta det vi kalla valfrihet och möjlighet …

  Sitter man fast i ett förhållande så är det inte så enkelt som vissa bankdirektörer och företagsledare tror att slänga bort alla som ställer krav och bara flyta med strömmen.
  Engagera dig i det du har, gör det rimligt bra och lev ett lyckligt liv … Stäng av datorn !

 11. #11. webbdesign robin den 09 september 2010, kl 09:09

  Oj vad glad jag blir. Först går de underbara Tyskarna ut och varnar för Internet Explorer, sen hakar de underbara Fransmännen på detta. Sen Tvingar underbara EU Microsoft att sluta upp med monopoliserande konkurrens. Sen ser de underbara norrmännen till att städa upp Internet från skräp och så bäst av allt sp hakar underbara Aftonbladet på detta.

  Underbart!

Vilka bloggar länkar till “Norge startar uppgradera Internet Explorer 6 kampanj”?

 1. Stoppa IE 6 - Stark Signal
 2. Delta i Internet Explorer 6-kampanjen | Börja Blogga
 3. Blog we Gently 2.0 » Blog Archive » “Uppgradera!”…
 4. Sverige och IE6 – Macbloggen

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin