Använd Gmail offline med Google Gears

Gmail med Google GearsGmail är enligt många världens bästa gratistjänst för e-post men en sak jag länge har stört mig på är att den saknar en väldigt användbar funktion som syskonen Google Reader och Google Docs har. Det jag tänker på är möjligheten till att använda tjänsten offline med hjälp av Google’s tenik Gears. De här tjänsterna är inte bara några webbsidor man surfar in på då och då utan det är faktiskt något som helt ersätter vissa program i datorn.

Ska man på allvar kunna snacka om Gmail och liknande webbapplikationer som fullfjädrade alternativ till t ex Thunderbird eller Outlook så måste man också kunna använda dem på samma sätt. Exempelvis på ett flygplan eller på en resa där man inte är konstant uppkopplad. Tekniken har redan Google utvecklat i form av tidigare nämnda Gears, och idag har man faktiskt gjort den tillgänglig även för Gmail.

Google Gears gör det möjligt att spara alla mail lokalt på datorn och sedan använda Gmail precis som vanligt även utan en fungerande uppkoppling. Alla skickade mail och alla ändringar man gjort synkroniseras automatiskt mot Google’s servrar så fort datorn blir uppkopplad igen. Till skillnad från Google Reader så behöver man alltså inte manuellt välja att gå in i offline-läge utan det omkopplingen mellan online och offline sker automatiskt. Det finns även någon typ av ”mittemellan-läge” som man kan aktivera om man har en skakig uppkoppling och som då ska göra att Gmail fungerar bättre. På Gmail’s Blog tar de ”när du t ex lånar grannens wifi” som exempel…

Google LabsFör att aktivera Gears för Gmail så går man in på ”Settings” och ”Labs” eller klickar direkt på Labs-ikonen högst upp till höger. Som vanligt så rullar Google ut nya funktioner först för de som kör tjänsten i US eller UK English men vi svenskar kan lätt lösa detta lilla problem genom att helt enkelt byta språk. Man brukar också vara noga med att inte ge alla tillgång till nya funktioner samtidigt så om man inte hittar Gears i inställningarna så är det bara att vänta.

Läs mer om Gmail:

Mer hos Ohsohightech

15 kommentarer till “Använd Gmail offline med Google Gears”

 1. #1. frebro den 28 januari 2009, kl 13:01

  Äntligen!

 2. #2. Stefan den 29 januari 2009, kl 13:01

  En lång väntan!

  Någon som aktiverat det än ?

 3. #3. frebro den 29 januari 2009, kl 14:01

  Det funkar för min företagsmail i Google Apps, men har inte dykt upp på den privata mailen ännu. Jag märkte att man kan byta tillbaka till svenska utan att Labs-funktionerna försvinner, så man behöver bara byta till engelska medan man gör inställningarna!

 4. #4. Markus den 29 januari 2009, kl 17:01

  Ja, ÄNTLIGEN! Vi som skriver på Ohsohightech är också tacksamma över att Gmail gillar oss så mycket att de passade på att lansera funktionen när båda två befinner sig utomlands samtidigt :)

  Jag fick tillgång till funktionen idag på mitt Google apps-konto och det ser ut att fungera mycket bra so far. Har tyvärr ingen vanlig Gmail jag kan testa med.

 5. #5. Robert Wictorzon den 01 februari 2009, kl 17:02

  Jag tycker också att det är en lysande idé! Tyvärr så har jag inte lyckats använda offline-läget. Allt har synkroniserats men när jag går till Gmail utan uppkoppling (via genvägen som gears skapar på skrivbordet) så händer ingenting. Jag får som vanligt en notering om att ”sidan kan inte hittas”. Är det någon som vet hur det är tänkt att man ska komma åt mailen offline?

 6. #6. Markus den 02 februari 2009, kl 22:02

  Robert: Det låter märkligt, såklart. För mig var det bara att aktivera och låta en synk gå igenom. Sedan har det funkat rätt smärtfritt. Har du den där lilla ikonen upp till höger jämte ”Settings” och hur ser den isåfall ut?

 7. #7. Robert Wictorzon den 02 februari 2009, kl 22:02

  Jajamän! Grön och fin med en vit bock. Synkandet funkar fint. Det är sen det börjar strula.
  Om jag stänger av antennen på min bärbara och reloadar Gmail så syns ingenting (”adressen hittades inte”). Är det nån speciell ”lokal” adress man skall surfa till?

 8. #8. Robert Wictorzon den 02 februari 2009, kl 23:02

  Hmm, nu funkade det faktiskt. Märkligt. Gears kanske behövde lite tid för att fatta vad det handlade om :)

  Tack för hjälpen i alla fall!

 9. #9. Markus den 02 februari 2009, kl 23:02

  Det var väl en tillfällig hiccup bara. Ku latt det löste sig!

 10. #10. Stefan den 08 februari 2009, kl 14:02

  http://groups.google.com/group/gmail-labs-help-offline/browse_thread/thread/8d8c42fecc71a8dc?pli=1

  Det uppdaterades till version 0.2 igår. Nya features verkar vara att man kan välja max storleken på de bifogade filerna som ska sparas.

  Inaktivera/Aktivera Gmail Offline för att kunna göra dessa inställningar.

 11. #11. Janne den 05 november 2009, kl 12:11

  Till Firefox finns ju Gmail Manager ovh Gmail Notifier så att man har koll på mailen nere till höger i verktygsfältet. Någon som vet om det finns något likvärdigt till Explorer? Har letat men ej funnit något. Vore mycket underligt om det inte fanns med tanke på att Explorer ändå är den mest använda webbläsaren som finns. Tacksam för hjälp!

 12. #12. Stefan den 05 november 2009, kl 12:11

  @Janne: Använd Gmails egna notifier till Windows istället så slipper du vara beroende av webbläsaren. Fungerar prima och använder väldigt lite minne och bandbredd.

 13. #13. Danne den 14 februari 2010, kl 16:02

  Jäkla skittjänst. Alla mina brev blev raderade från mitt hotmail konto så fort jag valde att importera det till gmail-kontot. Hur kan google vara så dumma att de tror att jag vill radera brev bara för att kunna se dem i deras tjänst.

  Aldrig gmail för min del. Jag håller mig till hotmail och andra vettiga epost-tjänster!

Vilka bloggar länkar till “Använd Gmail offline med Google Gears”?

 1. Offline Gmail: använd Gmail till fullo (nästan) offline - Scary Marys blogg
 2. Gmail: Mycket mer än en Webbmail | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin