Folk tjatar om RSS, feed me!

Varje gång jag berättar att vi har startat en blogg så säger jag till folk att ”Lägg till RSS:en så missar du inget”. Jag får alltid till svar ungefär ”Vadå RSS? Jag fattar inte.”. Därför kommer nu Ohsohightechs nybörjarguide till RSS.

Vad är RSS och vad är poängen?

rss_20080131.jpgFör 4-5 år minns jag att jag satt och funderade på hur jobbigt det var att hålla sig uppdaterad på allt man var nyfiken på. Det var hopplöst att hålla ordning på sina bokmärken och man glömde konstant att besöka sidor man någongång lagt ett bokmärke på någonstans. Sen kom RSS och revolutionerade mitt surfande.

RSS är helt enkelt en liten s.k ”feed” som webbsidor skapar baserat på webbsidans innehåll. Tidningars feed innehåller de senaste artiklarna, ett forum kan ha senast skrivna inläggen, en torrent site har senaste upplaggda torrent filerna osv.

Detta gör att du via olika webbtjänster eller ett program på din dator enkelt kan hålla koll på alla dina favoritsidor på ett och samma ställe. Du blir notifierad när sidan uppdaterar nästan direkt och du riskerar inte att missa att ditt favoritlag köpt en ny högerback, att Apple har släppt en ny iPod eller något annat som du finner intressant.

Ok, jag är övertygad. Hur gör man?

Jag får dela in detta avsnitt beroende på vad du har för webbläsare då det skiljer sig lite grann hur de hanterar RSS.

Firefox

20070520-firefox_logo.jpgOm du kollar snett-uppåt-höger så ser du en liten orange ikon (som den du ser ovanför i denna artikel), om du klickar på den så kommer du till Firefox RSS sida. Längst upp på denna sida så ser du en dropdown meny. Som du ser i den har Firefox några standard ”läsare”, dessa är Live Bookmarks, Bloglines, Google och en möjlighet att välja ett program på hårddisken.

Om du väljer Google i den listan och trycker på knappen nedanför så kommer du till en sida där du kan välja om du vill lägga till RSS:en på din Google Startsida eller i Google Reader. Jag skulle rekomendera att du väljer Google Reader där. Detta kräver dock att du har ett Googlekonto, men det går snabbt att fixa. När du är klar med det så kommer du in i Google Reader och ser att du att ohsohightech.se har X antal nya ”items”.

Internet Explorer 7

bluee.pngNär man klickar på RSS ikonen som ligger mellan ”Hem” och ”Skriv ut” knappen uppe till vänster så får du upp en liknande sida som den i Firefox. Tyvärr finns här bara möjlighet att spara RSS:en som ett ”Feed” bokmärke vilket inte jag tycker är något vidare.

Men om du går till Google Reader och loggar in med ditt Googlekonto så finns det en knapp där som heter ”Add Subscription”. Om du klickar på den så får du upp ett formulär där du enkelt kan klipp och klistra in adressen till feeden (i detta fallet http://www.ohsohightech.se/feed). Tryck sedan ok och du har en prenumeration på vår blog.

Allmänt

Om du läst hit så har du förmodligen fått en ganska bra bild av hur det fungerar.

 • Du ser RSS ikonen i din webbläsare (nästan alla sidor har en nuförtiden)
 • Du klickar på ikonen
 • Du får upp URL:en till RSS:en
 • Du kopierar URL:en och lägger in den i din RSS läsare eller klickar på subscribe.

Vill du t.ex lägga till en feed på Netvibes så kopierar du URL:en, klickar på ”Lägg till innehåll” och sedan ”Lägg till webbflöde” (En del översättningar blir inte bra). Svårare än såhär är det inte. Nu hoppas jag bara att alla mina vänner läser det här så jag slipper förklara fördelarna med RSS mer.

Fyll på i kommentarer med era RSS tips! Och påpeka om det är nåt som är fel eller obegripligt i denna guide.

Läs mer om RSS här:
Wikipedia om RSS
Macworld om RSS

Andra RSS-Läsare:
Bloglines (Web)
Newsgator (PC)
NetNewsWire (Mac)

Mer hos Ohsohightech

in . Klicka på Pusha eller fågeln så ordnar vi det. Du kan också prenumerera på Ohsohightech via vår RSS-feed (läs mer om RSS).
 • 15 kommentarer till “Folk tjatar om RSS, feed me!”

  1. #1. Lisa den 31 januari 2008, kl 23:01

   Ola, du är inte bara internetguru, du är pedagog också!

  2. #2. Wolf den 09 februari 2008, kl 08:02

   Vade så enkelt? De va som, bara den!

   En fårtacka.. :-)

  3. #3. Ola den 09 februari 2008, kl 15:02

   Haha, jaa .. det är ingen raketforskning direkt som dom säger över där :) Kanske får skriva nån mer nybörjarguide .. blev ju riktigt poppis den här :)

  4. #4. Bapho den 28 augusti 2008, kl 15:08

   Man tackar!

  5. #5. vision den 23 januari 2009, kl 06:01

   fler tips på programvara? :D

  6. #6. AnnaK den 11 februari 2010, kl 00:02

   Tusen tack, från att inte fattat nåt om sociala medier och rss och twitter, har jag nu fått ihop allt möjligt skoj på iPhone och kommer att vara såååå uppdaterad. TACK!

  Vilka bloggar länkar till “Folk tjatar om RSS, feed me!”?

  1. Nyhetssök, kanske Sesams räddning? | Ohsohightech.se
  2. Redigera bilder online | Ohsohightech.se
  3. Alternativ till Hemnet | Ohsohightech.se
  4. Vad är Twitter och hur använder man det? | Ohsohightech.se
  5. Följ Whoa på Twitter, Facebook eller via RSS | Whoa
  6. Publicera blogginlägg blixtsnabbt till Google Reader med PubSubHubbub | Ohsohightech.se
  7. Ohsohightech sammanfattar 2008 | Ohsohightech.se
  8. Populära inlägg under november | Ohsohightech.se
  9. Filtrera och kombinera RSS feeds | Ohsohightech.se

  Page optimized by WP Minify WordPress Plugin