Testa en ny RSS läsare! Eller börja använd en.

Ok, Jag erkänner. Jag är något av en Googleholic. Jag får höra det framförallt från kollegor, de säger att jag har svårt för att säga ord som kalender och mail utan att det slinker in ett Google i meningen. Jag tycker det mesta Google gör är väldigt bra och ofta kanske jag inte riktigt forskar i alternativen innan jag faller för Googles olika lösningar. Så också fallet med mitt val av RSS läsare, vilket då såklart är Google Reader.

BloglinesGoogle Reader är en mycket kompetent RSS Läsare som har det mesta man kan begära. Dock så saknar jag några funktioner, framförallt att kunna ”Stjärnmarkera” på olika sätt. Att t.ex kunna säga ”Markera för bloggning”, ”Läs senare” eller ”Bra att ha” osv. Därför gav mig idag ut på jakt efter en alternativ RSS läsare.

Den jag föll för var Bloglines nya betaversion. Akta dig så du inte hamnar på den gamla/nuvarande versionen då den inte var ett dugg lika bra. Jag var helt förvirrad ett tag då jag var helt bombsäker på att sidan hade sett annorlunda ut för fem minuter. Visade sig att jag hade råkat hamna på fel adress. Lite kaos. Men när jag väl fattade att det var två olika versioner så blev jag glad igen.

Vad är det då som gör att jag gillar Bloglines mer än Google Reader? Egentligen bara en liten sak. När man läser en artikel i en feed så finns det i Bloglines ett alternativ som heter ”Save”. Klickar man på save så får man upp en liten ruta där man (om man vill såklart) kan lägga en kommentar och sedan kan man välja en mapp att lägga artiklen i. Alltså precis det där jag saknade i Google Reader och som jag skrev om tidigare. Dessutom tycker jag att Bloglines känns vädligt snabb och ”responsiv” (Kan man säga så på svenska?).

Bloglines Save feature

Nu kanske du tänker ungefär ”Ja, det vore väl kul att testa men vem orkar flytta över alla feeds till en ny läsare”. Så tänkte jag också men till min stora glädje så finns det i Google Reader och i de flesta andra stora aktörerna en ”Import/Export” funktion som hanterar formatet OPML. Det är en vanlig XML fil som är specad på ett visst sätt och som helt enkelt gör att du kan flytta dina feeds mellan olika läsare. Detta funkade till iallafall 80% och med bibehållen katalogstruktur. Man får tyvärr inte med de stjärnmarkeringar man har i Goggle Reader vilket är lite jobbigt. Av någon anledning var det också några av feedsen som inte riktigt kom med över. De funkade bra när jag ”readdade” dom dock. Klicka dig bara in på inställningar och ”Import/Export” så är det ganska självförklarande sedan.

Nu ska jag köra Bloglines ett tag och se lite hur det känns. Jag får väl följa upp det här om en vecka och se om jag fortfarande är lika positiv. Ni som känner mig vet att jag ibland går bananer över nåt och sen 2 dagar senare helt lagt ner det. Men jag tror på Bloglines. Och det är kul att inte bara köra Google saker.

Länkar: Bloglines, Google Reader
Andra RSS Läsare: Ett inlägg om andra på Techcrunch

Andra bloggar om: RSS, RSS Läsare, Google Reader, Bloglines, OPML, Feeds, Blog, Webbtjänster

Mer hos Ohsohightech

3 kommentarer till “Testa en ny RSS läsare! Eller börja använd en.”

  1. #1. sebb den 28 februari 2008, kl 00:02

    Hm, känns lite jobbigt att köra utan Google Reader Watcher, fann inget liknande efter en snabbsök. Verkar som en nice reader iaf :)

  2. #2. Ola den 28 februari 2008, kl 07:02

    Hehem vi har alla våra olika behov :D

Vilka bloggar länkar till “Testa en ny RSS läsare! Eller börja använd en.”?

  1. Förlåt Goggle. Jag ska inte lämna er igen. | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin