Alla pratar om Spotify just nu

Det har i dagarna pratats väldigt mycket om Spotify runt om bland bloggar och i Media, bland annat rapporteras det att Spotify ska vara värderat till 850 mkr och att riskkapitalister har gått in med stora summor i bolaget som tillverkar Spotify. Simon på bloggen joinsimon.se utrycker en del skepsism, medans Gnu&Tapir tror stenhårt på Spotify.

Spotify är alltså ett program som låter dig streama musik ifrån en server. På det stora hela är det ungefär som att jag har en server hemma, fixar nåt program som ”delar itunes biblioteket” och låter mina polare komma åt det. Fast på en större skala och det sker lagligt via ett avtal med STIM.

Jag hörde talas om Spotify första gången när jag hängde på Jaiku. Folk var som galna i det och där och när även min polare Olof började prata om det så fixade jag ett konto, detta var för kanske 6 månader sen och sedan dess har jag faktiskt inte använt Spotify speciellt mycket. De gångerna det kommit till sin rätt har varit på olika fester jag varit på där folk snabbt vill kunna lyssna på sin favorit låt, men när jag sitter hemma så har jag för det mesta tillgång till mina favoritlåtar och tyvärr är Spotifys musikbiblitokek just nu ganska begränsat, speciellt när det gäller ny musik. Ta t.ex Glasvegas skivan som fick femma i både GP och DN nu i veckan, den finns inte hos Spotify.

För att Spotify ska bli riktigt stort i mitt hem så saknas det fortfarande ganska mycket. Självklart då att deras bibliotek måste bli mycket snabbare uppdaterat men även mer sociala funktioner i stil med Last FM. Hade varit jävligt coolt om de byggde en community kring det så man kan gå in och lyssna på vad ens polare lyssnar på osv. De många också nämner är att det krävs att man ska kunna lyssna via mobilen för att det ska bli nåt av de här. Annars måste folk både köpa musik (eller ladda den olagligt) ändå. Själv lyssnar jag i princip enbart på podcasts när jag är ute så för min del är det ingen vidare issue.

Jag har inte heller lyckats ta reda på om Spotify enbart kommer vara reklamfinansierat eller om det kommer att gå att betala för att få en premium variant av tjänsten där man slipper reklam. Ska man använda Spotify 8-14h om dagen så blir man nog rätt knäckt på reklam efter ett tag skulle jag misstänka.

Ja, vi får se hur det går för Spotify. Tjänsten är helt klart så enkel att den kan gå hem i stugorna och det är såklart kul att det är svenskar som ligger bakom den. Sedan undrar man ju hur länge giganterna, framförallt Apple kommer sitta och titta på. Vad händer med Spotify om iTunes bestämmer sig för att börja streama musik med reklam? Känns som det blir rätt jobbigt att konkurera då. För det är ju inte direkt så att Spotify har nån slags hemlig teknik eller något som inte andra kan göra.

Den som lever får se.

Länk: Spotify

Andra bloggar om: Spotify, Musik, Svenskt, Streaming, Hype

Mer hos Ohsohightech

8 kommentarer till “Alla pratar om Spotify just nu”

 1. #1. John Ankarström den 04 oktober 2008, kl 15:10

  Finns möjligheten att skicka invites till andra då man har ett Spotify-konto? I så fall skulle jag vara glad om jag fick en! jocapriconne [at] gmail [dot] com

 2. #2. Ola den 04 oktober 2008, kl 15:10

  Pröva att maila till dem och be om en Invite, säg att du har en blog. det gjorde jag och då fick jag en invite :)

 3. #3. John Ankarström den 04 oktober 2008, kl 15:10

  Okej, adress? Annars letar jag väl upp den.

 4. #4. Markus den 06 oktober 2008, kl 11:10

  Kolla här:

  http://www.spotify.com/contact/info/

 5. #5. Jonas den 06 oktober 2008, kl 14:10

  Stod om Spotify i söndagens Synsvenskan, och där framgick att man kunde betala för att slippa reklamen på sidan.
  Vet inte hur det är uppbyggt, har inte sett sidan alls – men det låter ju onekligen intressant. Inte minst på förfesten.

 6. #6. Peter Nordstrand den 07 oktober 2008, kl 09:10

  Hm… var har jag sett det där gränssnittet förut?

  Och vad är det egentligen som skiljer det här från alla tidigare musikprenumerationstjänster?

Vilka bloggar länkar till “Alla pratar om Spotify just nu”?

 1. Vad är Twitter och hur använder man det? | Ohsohightech.se
 2. Spotify-spellistor och saknade funktioner | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin