Spotify-spellistor och saknade funktioner

Den fjärde oktober 2008 skrev jag ett inlägg med rubriken Alla pratar om Spotify just nu vilket förstås var helt fel. Den senaste månaden har ALLA pratat om Spotify. Att dra upp Spotify i ett samtal är ungefär lika normalt som att prata om iPhone, Facebook eller Google. Detta är förstås hur kul som helst och deras succé är till och med lite över mina förväntningar. Men det visar bara hur folk suktar efter ett smidigt och billigt alternativ till att piratkopiera. Spotify är just nu världens smidigaste sätt att lyssna på musik.

Dela spellistor på Spotify

De flesta känner till det här men det är väldigt lätt att dela med dig av spellistor på Spotify. Skapa en spellista, högerklicka på den och välj ”Copy HTTP Link”. Då får du en länk som du kan posta på din blogg, skicka via e-post eller vad som helst. När folk klickar på den får dom upp din playlist i Spotify. Man kan även skapa spellistor ihop med andra som kallas för ”Collaborative Playlist”, dessa spellistor kan vem som helst gå in och ändra i och detta gör att du t.ex kan skriva på din blogg ”Världens bästa jullåtar” och låta folk lägga till låtar. Tyvärr finns det ingen som helst möjlighet att begränsa vilka som kan editera i listan och det innebär att vem som helst kan gå in och sabbotera dina spellistor.

Hitta bra spellistor

spotify_playlistDet finns många sidor som försöker använda Spotify-hypen och lägga upp diverse tjänster där man kan hitta spellistor. Personligen har jag inte riktigt fastnat för någon av alla de sidorna som är dedikerade för detta utan har hittat guldkorn på diverse bloggar och i diskussionsforum där folk pratat om Spotify. Men Spotifyfriends, Listiply och Spotifylists verkar ha en del potential.

Vad jag mest saknar i Spotify

För ungefär en månad sedan så gick Spotify ut med att de lagt in stöd för scrobbling till Last.FM vilket var ett mycket välkommet tillägg. Men mycket vill ha mer.

 • Community! Jag vill kunna ha mina vänner på Spotify. Att kunna se vad de lyssnar på, kunna kolla deras spellistor och framförallt kunna ha Collaborative playlist bland mina vänner eller i en speciell grupp hade varit mycket trevligt. Skulle man kunna göra ett samarbete med Last.FM på det här hade det förstås varit fantastiskt. Fast de kanske är för mycket konkurrenter?
 • En mobil-version. Jag har personligen inte så stort behov av det då jag nästan bara lyssnar på podcasts men det vore förstås bra.
 • En bättre tjänst för att hitta musik som ”jag gillar” borde gå att lösa också. Detta skulle dock följa med ganska automatiskt om community-tjänsten kom igång.
 • Och självklart ännu mer musik. Det finns mycket på Spotify men för att helt och hållet kunna ersätta piratkopiering/iTunes så vill man ha ännu mer.

Jag tror Spotify skulle kunna få väldigt många fler premium-kunder om de t.ex gjorde så att bara premiumanvändare fick tillgång till en community-funktion.

Mer om Spotify

Vad saknar du i Spotify? Har du tips på bra ställen för att hitta spellistor? Kommentera!

Andra bloggar om: Spotify, Spellistor, Playlist, Spotify Playlist, Last.FM, Last FM, Musik

Mer hos Ohsohightech

16 kommentarer till “Spotify-spellistor och saknade funktioner”

 1. #1. greggan den 12 januari 2009, kl 12:01

  Lite av poängen med en communityfunktion kan lätt förloras om den görs exklusiv för premiumkunder tror jag. Iaf i fattiga studentkretsar som min.

  Det var länge sen jag sa det så jag säger det igen, underbar blogg! Tack för det!

 2. #2. joel den 12 januari 2009, kl 12:01

  Det jag saknar är att man skall kunna skriva till en kommentar på en låt man lägger till i en gemensam spellista. Eller vilken användare som lagt till låten.

 3. #3. Ola den 12 januari 2009, kl 12:01

  greggan: Tack för omdömet :) Tror ändå att man på nåt sätt skulle kunna ha extra många funktioner för premium-användare iallafall. Men kanske ha grundläggande funktioner för alla. Vi alla vill ju iallafall att Spotify ska bli en succé så att vi kan fortsätta njuta av detta smidiga sätt att lyssna på musik. Spotify kan ju även inspirera till att bygga liknande tjänster för film/tv/ljudböcker osv osv. Just nu tycker jag det finns för få incitament för att skaffa premium i alla fall.

  Joel: Japp, och kanske även ”versionering” av spellistor. Då är det ju inte lika kul att gå in och sabba och sådant.

 4. #4. Lisa den 12 januari 2009, kl 13:01

  Ge mig en fullgod version till mobilen och jag betalar gladeligen 200 spänn i månaden (vilket är en spottstyver i jämförelse med vad jag lade på skivor en gång i tiden). I dagsläget kan Spotify aldrig bli en fullgod ersättare till de andra sätten jag hittar musik på oavsett hur komplett deras musikbibliotek blir. Varför lägga ner tid på att göra den ultimata spellistan när jag ändå inte kan ta med mig den på spårvagnen? Jag vet inte hur Spotify-teamets prioriteringslista ser ut men detta borde toppa den. Fixar de det kan jag till och med leva med att det inte finns någon indie på Spotify. ;-)

 5. #5. David den 12 januari 2009, kl 13:01

  Jag vill ha en version som är snällare mot firewalls – så att man kan lyssna på jobbet.
  SJÄLVKLART vill även jag ha en mobil version, hela mitt liv är mobilt. :D

 6. #6. Stefan den 12 januari 2009, kl 13:01

  Spotify till mobilen kommer komma snart. Jag har tittat förbi deras ”Jobs” sida då och då och de verkar hela tiden söka utvecklare för mobilplattformar. Just nu söker de t.ex. en utvecklare till S60-plattformen.

  …och ni pratar om att man inte får något för sin premium-licens, vilket är helt fel, man får ju exklusivt lyssna på EMD-Danny´s nya singel! Just de!

 7. #7. Magnus den 12 januari 2009, kl 14:01

  För mig är Spotify lysande, men det beror helt på hur man lyssnar på musik. Det kompletterar andra nedladdningstjänster som Emusic.com och Beatport.com på ett grymt sätt.
  Jag har också (som säkert alla andra) plöjt ner massor av tid på att leta låtar och bygga playlists. Mest imponerad är jag nog av klienten och streamingen. Jag väntar lite på att det skall börja krångla, men nu har jag kört det på Win Xp/Vista, OS X, och Ubuntu/Wine och det funkar lika bra överrallt över halvbra trådlösa nätverk och dessutom letar den lika snabbt än om jag hade haft låtarna på samma dator.
  Jag saknar en trådlös förbindelse hemma (till internetradion i köket), men att ha spotify i mobilen saknar jag inte (kanske för att jag också mest lyssnar på podcasts), och tyvärr tror jag att grisar kommer att kunna flyga innan apple släpper in Spotify i Iphone.
  Det sämsta med Spotify (förrutom vissa logiska luckor i artisters utgivning) är att jag behöver veta namnet på musiken jag letar efter – jag vill kunna söka mig vidare via skivbolag och annat för att hitta nytt. Där är både LastFm och Emusics gränssnitt grymma. Så fram för mer Community.
  Tyvärr finns det ingen nedladdningtjänst som tar skivinfon på allvar. All info som trycks på ett album går helt förlorat i den digitala världen. Det vore så enkelt att lägga till en pdf eller något.
  Jag är övertygad om att det kommer att komma mer musik när tjänsten har landat ordentligt. Innan jag skaffade premium-konto satt jag en dag och letade innan jag kom fram till att det fanns ”tillräckligt” mycket bra för mig att haka på. Eftersom jag inte är bunden så kommer jag att fortsätta med det tills det ändrar sig.
  Spotify är inte någon frälsare, men ett starkt komplement till annat.

 8. #8. Daniel den 12 januari 2009, kl 17:01

  Håller med om att en mobil version vore ett skönt komplement till Podcasts och låtar man redan har i mobilen.

  Det jag däremot saknar med Spotify idag är ett mer uttömmande sätt att enkelt kunna se vad som lagts till i musikbanken senaste dygnet, veckan, månaden. Ny musik såväl som gammal. Home-sidan med ”What’s New” tycker jag är extremt fattig och den uppdateras dessutom väldigt sällan.

 9. #9. Krister den 12 januari 2009, kl 23:01

  Jag tycker personligen att tjänsten är kanon, men det är aningen dyrt att uppgradera till premium.
  Efterlyser en funktion som i Aftonbladets ”plus” där man kan prenumerera genom att skicka sms, som sedan dras automatiskt varje månad.
  Och detta skulle inte kosta mer än 30-50 kr/månad. Då blir det enkelt att betala för sig.
  Skulle denna funktion komma så skulle jag inte tveka att uppgradera.

 10. #10. Skottet den 13 januari 2009, kl 00:01

  Ops, det verkar som att du har länkat fel när du länkade till ”Spotifylists”. Rätt länk ska vara (som du säkert vet) http://www.spotifylists.com.

 11. #11. Ola den 13 januari 2009, kl 01:01

  Upps :) Well .. kan väl hända den bästa hehe. Tack för att du sa till!

 12. #12. Erik Pettersson den 13 januari 2009, kl 02:01

  Något jag saknar i Spotify är just den sociala delen, och något bättre sätt att hålla reda på mina favoriter. Som det ser ut nu har jag börjat skapa en spellista för varje humör jag befinner mig i eller vad jag gör. Har ni några bra tips?

 13. #13. mikaelf den 04 februari 2009, kl 10:02

  Jag saknar en spellista som innehåller all musik jag har i de andra spellistorna. En samlingsspellista, en som innehåller hela mitt ”bibliotek” för att använda iTunes-termer.

 14. #14. micke den 17 oktober 2009, kl 22:10

  Hej

  jag tycker spotify borde fixa så man kan se hur många det är som har just ( min ) spellista,sånt är kul ifall dom diggar min musik och skickar vidare listan till ngn annan eller liknande,

  de är nästan ett måste att fixa! :)

Vilka bloggar länkar till “Spotify-spellistor och saknade funktioner”?

 1. Spotify spellistor | Tankar...
 2. Mer om spellistor i Spotify | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin