Varför du vill ha en SSD (Solid State Drive) hårdisk
Nyligen bytte jag ut min gamla mekaniska hårddisk mot en SSD (Solid State Drive). Detta är den bästa uppgradering jag någonsin gjort på en dator. Datorn har helt enkelt blivit helt sjukt snabb. Den senaste tiden har dessutom priset gått ner ganska rejält på SSD hårddiskar och min Intel X25 på 160gb kostade ”bara” cirka 3700:-. Resten av texten i detta inlägg är skrivet med hjälp av @xcgabriel som skickade detta utkast till oss för flera månader sedan och som jag kom att tänka på nu när jag själv upplevt en SSD hårddisk.
Vad är SSD?
SSD är en hårddisk som består av minnen istället för en eller flera snurrande metallplattor. De började dyka upp för ett par år sedan men har den senaste tiden blivit relativt prisvärda för en normalkonsument.
Fördelarna är många; De är extremt snabba, drar mindre ström (längre batteritid), är helt tysta och inte lika stötkänsliga. Vad sägs t.ex. om att starta upp ditt operativsystem på halva tiden? Att kunna starta upp flera program samtidigt och inte behöva vänta på att hårddisken laddar? Och just p.g.a av hårddisken inte är mekanisk så är risken att hårddisken går sönder minimal.
SSD diskarna finns i alla storlekar men de absolut vanligaste är 1.8” och 2.5”, vilket innebär att diskarna lämpar sig för bärbara datorer där stötkänslighet och batteritid spelar roll och där konsumenterna är villiga att betala lite extra för den nya tekniken. Börjar du leta efter en SSD ser du snabbt att det finns två typer; MLC och SLC. Förkortningarna står för Multi Level Cell och Single Level Cell. Skillnaden ligger i att en MLC klarar av att spara två bitar per cell mot en bit per cell för en SLC. Detta har lett till att MLC diskar är billigare än SLC. I takt med att priserna går ner på rimliga nivåer kommer SLC diskar att få övertaget då de är mycket snabbare. Personligen har jag en MLC och som jag skrev i början så är den löjligt snabb den också.
Priset för att uppgradera sin hårddisk från en mekanisk till en flashbaserad (SSD) är idag hanterbart för två typer av användare. De som inte använder massiva mängder utrymme (mindre än 160GB) och de som har flera diskar, då man kan nöja sig med att ersätta systemdisken som har operativsystemet. Priserna fortsätter också relativt snabbt ner vilket kommer leda till att allt fler inser fördelarna och kommer ha råd med med SSD diskar.
Hur snabbt går det i siffror?
En stor skillnad mellan det interna minnet (RAM minnet) och det sekundära (Hårddisken) är hastigheten. Det finns många sätt att mäta hastighet på men fyra vanliga är slumpvis läs, slumpvis skriv, sekventiell läs och sekventiell skriv. Att skriva massa smådata omkring på hårddisken är vad som ofta upplevs som segt av en normalanvändare. Därför defragmenterar man hårddisken så alla filer läggs på rad och det lediga utrymmet också samlas på samma ställe. Här har dock SSD diskarna övertaget då de är väldigt snabba oavsett om det skrivs lite här och var eller i streck.
Sekventiell läsning och skrivning (ex kopiera en stor fil);
Läsning
Här toppar en ”normal” SSD disk på 250 MB/s vilket i princip maximerar det data som SATA bussen kan hantera. Det finns stora möjligheter för snabbare diskar när de nya SATA protokollen kommer. Den snabbaste vanliga hårddisken klarar här ca 120 MB/s.
Skrivning
Detta har varit och är fortfarande där SSD diskarna är som svagast. Som nämndes tidigare var SLC snabbare än MLC diskar och ett test visar att en Intel MLC disk kommer upp i ca 78 MB/s medan en SLC disk kommer upp i 192 MB/s. Det finns snabbare MLC diskar där ute också, men det ändrar sig så snabbt så det känns bättre att inte nämna alla.
Slumpvis läsning och skrivning (ex vanligt arbete);
Läsning
Troligen är det dessa siffror som får en att köpa en SSD disk. Vid slumpvis läsning ser vi ca: 55 MB/s jämnfört med en vanlig ”snabb” hårddisk som klarar 0.68 MB/s!
Skrivning
Samma sak med skrivningen men inte lika förkrossande seger. 34 MB/s mot ca 1 MB/s för en vanlig hårddisk.
Mer hos Ohsohightech
- Backup och lagring online av Ola, måndag, 15 december 2008
- Håll ordning på disken: Var tog mina 750 gb vägen? av Ola, måndag, 03 mars 2008
- Skicka, flytta och ladda upp filer med Dropzone av Markus, fredag, 10 juli 2009
- Alternativ till Adobe Reader: Foxit Reader av Ola, tisdag, 08 april 2008
- Windows 7 – Pris, Hårdvarukrav, Releasedatum och andra frågor av Ola, tisdag, 09 juni 2009
Nu är ju inte Macbook den bästa maskinen om man vill konfigurera hårdvaran, men har ni någon aning om man kan sätta in en SSD i en Macbook Pro? Den är ju grymt snabb som den är, mest batteritiden jag tänkte på.
Byta HD måste man väl kunna göra? :)
Jag hörde fresten om en kille som hade bytt ut sin CD/DVD läsare mot en en hårdisk och på så sätt kunde ha två st hårddiskar varav den enda då var SSD.
Byta hdd i en macbook ska väl inte vara några problem, finns f.ö. en hel del filmer som jämför det på youtube, den här tex http://www.youtube.com/watch?v=Fzkvg8iaZzE Många av dem är dock ganska gamla och det har hänt väldigt mycket utveckling av ssd på den senaste tiden.
Har gjort en del egna tester med ssd på dell-datorer med windows. Just på boot-tiden skiljer det inte så mycket, det är mer när man arbetar med program som man märker skillnaden.
Kör gärna raid-0 med 2-4 ”självstädande” ssd’s på en stationär! Har inte haft en laddtid att tala om på 6mån…
Att installera Win7 tog väl ca 15min…
Jag kör 3 ocz vertex.
Du borde nog kanske nämna TRIM…
Måste säga att när jag köpte SSD så blev jag besviken, det enda som verkar gå fortare än uppstart av Windows sen märker jag inte av något annat.
Det är ju en enorm skillnad, precis som på videon! Jag funderar själv på att byta till en SSD-disk men det som säger ifrån är ju priset!
Jag sitter på något så häftigt som en HP nc6320, är det värt att byta till en SSD på en så pass gammal laptop? Jag kan ju alltid använda SSD disken igen när jag byter laptop?
Tacksam för svar!
Precis som du säger. Du kan nog klämma ut nåt år till på en äldre laptop om du stoppar i en SSD. Och den går ju såklart använda i en ny dator sen!
Kolla bara upp så den dator du har kan använda sig en SSDn ordentligt. Jag är rätt kass på sånt där så du får nog posta nån fråga om det i nåt mer hårdvaru inriktat forum.