Vad skulle du göra om inte datorn fanns?

En blogg om programmering som jag följer ställde den frågan för några dagar sedan och jag började fundera lite, vad skulle man gjort om inte datorer fanns? Många av kommentarerna till det inlägget handlade om att ”Jag skulle jobba med att uppfinna datorn” och liknande. Vilket jag är skeptiskt till att jag skulle gjort.

Mitt liv är väldigt centrerat kring datorer. Och det har inte blivit bättre sen jag fick min iPhone. Jag kommer på mig själv med att istället för att läsa böcker på kvällarna så ligger jag och läser RSS feeds som jag stjärnmarkerat under dagen eller kollar twitter och liknande. Va fan skulle man göra utan datorer?

När jag vaknar/kommer hem så är det första jag gör att sätta på datorn och ”kolla lite”. Jag jobbar med att programmera/driva webbsidor. Jag sköter en stor del av kommunikationen med familj och vänner via e-mail, Facebook, MSN och SMS. Större delen av den underhållning jag konsumerar sker på något sätt med datorn som källa via t.ex youtube och nedladdning. Enda gångerna jag är riktigt nerkopplad är när jag befinner mig på en ö och det är 30 grader varmt ute. Ja .. va i helvete skulle man göra utan datorer?

Jag kan nog inte svara på den frågan, även om jag är programmerare så känner jag mig inte som ingenjörstypen, även om jag är egenföretagare så är det inte för företaget/entreprenörsskapets skull som jag är det utan det är för att jag älskar att skapa och producera med datorn och är ganska bra på det. Jag gillar sport och musik också men det är ju inget man kan jobba med direkt utan en rejäl talang.

George: I like sports. I could do something in sports.
Jerry: Uh-huh. Uh-huh. In what capacity?
George: You know, like the general manager of a baseball team or something.
Jerry: Yeah. Well, that – that could be tough to get.
George: Well, it doesn’t even have to be the general manager. Maybe I could be like, an announcer. Like a colour man. You know how I always make those interesting comments during the game.
Jerry: Yeah. Yeah. You make good comments.

Jag hade varit George Costanza om inte datorn fanns helt enkelt.

Andra bloggar om: Filosofi, Dator, Utan Dator, George Costanza

Mer hos Ohsohightech

6 kommentarer till “Vad skulle du göra om inte datorn fanns?”

 1. #1. Gert-Olof den 29 november 2008, kl 16:11

  Inga kommentarer. Beror förmodligen på att ingen av dina läsare var med på den tiden när inte datorn fanns. Trots att jag är en gammal man så har nästan inte ens jag varit med om det. Datorer före 1980 var ofta stora datorer som ingen vanlig människa fick röra vid. Fanns i och för sig ganska små typ PDP11 (som en stationär dator idag utan bildskärm) som man programmerade binärt. IBM PC kom ungefär 1980 och hade 10Mb hårddisk 256Kb internminne och kommer jag ihåg rätt så var processorn på 4MHz.. Kostnad ca 30-40000. Vad gjorde man innan datorn fanns? Tittade på TV, trimmade om gamla radioapparater så man kunde höra polisbandet, räknade på räknestickor av plast, spelade in musik på bandspelare, spelade STIGA ishockeyspel mm. Vi hade kul utan dator även om det just nu känns som det alltid har funnits datorer. Numera är nog inte datorn det primära. Den är ett sätt att hantera kommunikationen på internet. I hemdatorns barndom programmerade man själv nästan alla program. Det var dyrt att köpa.

 2. #2. Karl E den 29 november 2008, kl 21:11

  …”även om jag är programmerare så känner jag mig inte som ingengörstypen”

  1. Ola != ingengör //så det är ju inte så konstigt att du inte känner dig som en sådan
  2. Programmerare != ingengör

  :-)

 3. #3. Ola den 29 november 2008, kl 21:11

  Att jag dessutom är dyslektiker gör ju inte saken bättre. Va fan skulle jag göra utan rättstavningsfunktionen? hehe

 4. #4. Ola den 29 november 2008, kl 23:11

  Gert: Haha .. jaa .. det märks vem jag brås på. Jag hade kanske också mekat med radioapparater och sånt.

 5. #5. Mattias den 01 december 2008, kl 10:12

  Det har jag tänkt på många gånger. Det är ett scenario som inte existerar. Jag skulle nog självdö i min säng eller nått.

Vilka bloggar länkar till “Vad skulle du göra om inte datorn fanns?”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin