Sverige börjar bli Webb 2.0

På senare tid har det dykt upp lite olika tjänster på den svenska delen av nätet som känns lite fräshare och roligare än andra. Jag tänkte ta upp två tjänster som verkar kunna slå ut två riktiga trotjänare, Hemnet och Lexins ordbok.

Tyda.se

Tyda.seJag fick tips om Tydas Firefox tillägg när någon nämnde det i Markus inlägg om sina Firefox favoriter. Igår såg jag en artikel i Ny teknik och jag beslutade mig för att spana in tjänsten lite mer. Jag blev grymt imponerad. Fördelen med Tyda jämfört med Lexin är för det första att den innehåller mycket mer ord. Är man medlem kan man dessutom föreslå nya ord och förbättringar av existerande ord vilket borgar för att tyda.se inom kort i princip kommer innehålla allt man begär.

Dessutom finns det massor av små funktioner som man inte ens visste man behövde. T.ex en direkt länk så man kan söka på ordet på Google eller Wikipedia, få det korrekt uttalet, diskutera ordet och annat skoj. Och nu har jag inte ens berättat vad deras Firefox tillägg gör, med det installerat kan du hålla inne alt knappen och klicka på vilket ord som helst på en webbsida och du får en översättning direkt. Mums!

Bospindeln.se

Bospindeln

Tommy skrev förra veckan om siten Bospindeln.se som helt enkelt sparkar rumpa med Hemnet. Det mest bisarra är att sidan är så löjligt enkelt. Den har en sökfunktion som fungerar, yippie! Att den också innehåller fler objekt än t.ex hemnet gör ju inte saken sämre. Nu slipper du gå igenom 17 klick innan du (om du har tur) hamnar på rätt ställe och kan klicka upp det där objektet du ville spana in. Som killen som har byggt tjänsten själv skriver på sidan.

”Jag lade grunden till tjänsten när jag själv letade bostad och tröttnade på Hemnets uråldriga sökgränssnitt och det faktum att man var tvungen att gå till flera olika sajter för att få se det totala utbudet. Bospindeln.se kan liknas vid de resesajter där man från ett ställe kan söka bland samtliga flygbolag och resebyråer.

Min sajt är en reaktion på att mäklarna hittills mer fokuserat på sina egna särintressen än att ge oss konsumenter en bra internettjänst. Hela Internet bygger på mångfald och valfrihet säger Jens som har utvecklat sökmotorn”

Tack Jens :) Synd att du inte var något år tidigare bara så jag själv hade kunnat nyttja detta när jag sökte bostad. Men man kan ju å andra sidan inte bo i en etta hela livet heller. Nu kan man bara vänta på att det kommer lite tjänster som kan konkurrera med vissa amerikanska bostadssidor som t.ex redfin och cyberhomes.

Uppdatering: Läste Cap & Design idag och dom har också uppmärksammat Hemnets usla design. Kul att fler än jag tycker det är anmärkningsvärt att en av sveriges största siter suger.

Länkar:  Bospindeln.se, Tyda.se

Andra bloggar om: Bospindeln, Bostad, Firefox tillägg, Hemnet, Lexicon, Översättning, Söka bostad, Tyda, Webb 2.0

Mer hos Ohsohightech

9 kommentarer till “Sverige börjar bli Webb 2.0”

 1. #1. Olle Ahnve den 18 mars 2008, kl 15:03

  Tyda-funktionen i Firefox är faktiskt alldeles magisk…

 2. #2. friktion den 18 mars 2008, kl 19:03

  Tyda var ju hur bra som hällst! FF-tilläget var ju underbart. har du något sätt att extrahera funktionen till verkligheten till när man sitter och läser kursliteratur på engelska och tröttnar på att glida in på ne.se och översätta hela tiden? =)

  bra post!

 3. #3. hobbs den 18 mars 2008, kl 19:03

  Förut använda jag ett program som heter Babylon. Fungerar precis som Tyda (dvs, vad jag kan se, alldeles underbart), men det kostade pengar. Därför slutade jag använda det.. Fördelen med Babylon var dock att det inte begränsades till Firefox, utan du kunde command-klicka överallt, vad jag minns. Du kunde även få ord (och ordspråk?) uppslagna i uppslagsverk osv. Jävligt smöget.. Nu låter det ju som jag jag dissar Tyda, men icke! Verkar vara och kommer bli hur bra som helst!

 4. #4. hobbs den 18 mars 2008, kl 19:03

  friktion. Nu läste du kanske vad jag precis skrev ändå, men kolla in http://www.babylon.com.

 5. #5. Ola den 18 mars 2008, kl 21:03

  Kan nämna oxå att det även finns som tillägg till IE om man föredrar den browsern.

 6. #6. Agnes den 19 mars 2008, kl 09:03

  Tyda.se är mycket bra (i synnerhet när man är en stackars student som tragglar engelskspråkiga vetenskapliga artiklar hela dagarna), använde Lexin förut och suckade och stönade mycket över det begränsade ordförrådet. Dessutom bra att de sätter orden i ett sammanhang för att exemplifiera. Har hittills bara drabbats av att Tyda.se saknar ett ord en gång.

 7. #7. Ola den 19 mars 2008, kl 13:03

  Agnes: Japp, riktigt bra site. Det som är bra är ju att man dessutom kan lägga till ord som saknas själv.

  Kul att du kollar in bloggen :)

 8. #8. Jonas den 20 mars 2008, kl 16:03

  Jag installerade Tyda för några timmar sedan och gillar det redan. Sjukt värt, fast lite trampar den på mig – visste inte att jag behövde kolla upp så många engelska ord :)

  Bospindeln har jag ingen användning för då jag flyttat för ett halvår sedan.. då använde jag björnsbytare.se som även den är en helt fantastisk tjänsk. Även om den är klädd i en något risig outfit.

Vilka bloggar länkar till “Sverige börjar bli Webb 2.0”?

 1. Alternativ till Hemnet | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin