Skrolla med två fingrar på en Synaptics touchpad

two_fingerOm man hoppar mycket mellan en Mac och PC så dröjer det inte länge innan man sitter och drar med två fingrar på PC styrplattan och förväntar sig att sidan man är inne på ska skrolla upp och ner. Detta blir ett ganska rejält irritations moment och jag har i flera veckor funderat på att engång för alla försöka lösa det här. Och det går att lösa!

De flesta PC tillverkarna använder en touchpad som är tillverkad av företaget Synaptics och de många av dessa har stöd för ”flera fingrar” funktioner men av någon anledning (patent?) så finns det ingen inställning för att kunna skrolla med hjälp av två fingrar på dem.

När man Googlar på ”two finger scroll” så hittar man förr eller senare programmet Two finger scroll. Detta program låser upp funktionen och allt borde vara frid och fröjd. Jag fick dock konstant felmeddelandet

”Driver support for multiple fingers is already enabled but the driver still doesn’t report multiple fingers. Either you haven’t restarted or your Touch Pad doesn’t support multiple fingers.”

Men jag insåg tillsist att man var tvungen att stänga av ”skrollning på sidan av touchpadden” funktionen för att två finger scrollen att fungera. En annan sak man ska tänka är att Two finger scroll måste köras som administratör om du kör Vista eller Windows 7.

Men nu har jag i alla fall MacBook liknande scrollning och det funkar riktigt bra på min Dell Studio XPS 16. Hoppas detta tips funkar för er också annars kan ni ställa en fråga på Fråga Ohsohightech eller kommentera så kanske andra har erfarenheter av andra laptopar.

Min version av Synaptics drivrutiner (maskerade som Dell). Förövrigt så borde verkligen PC tillverkarna sammarbeta med Microsoft för att göra snyggare såna här gränsnitt.

Min version av Synaptics drivrutiner (maskerade som Dell). Förövrigt så borde verkligen PC tillverkarna sammarbeta med Microsoft för att göra snyggare såna här gränsnitt.

Mer hos Ohsohightech

4 kommentarer till “Skrolla med två fingrar på en Synaptics touchpad”

 1. #1. Martin den 06 oktober 2009, kl 19:10

  Tjena, jag har laddat ner filen ”two-finger-scroll” och packat upp den. När jag sedan dubbelklickar på programmat kommer följande medelande upp: ”Klassen har inte registrerats, ClassID: 9C042297-D1CD-4F0D-B1AB-9F48AD6A6DFF”.
  Vad är felet? har bl.a. provat att köra den som administratör…

  mvh
  Martin

 2. #2. niilo alhovaara den 12 oktober 2009, kl 18:10

  Det här är väl något hellarvigt men när jag sedan försöker scrolla (Firefox) så blir det som att ‘zooma’ hela sidan istället :( Undrar vad jag har lyckats med..

 3. #3. Anders den 25 oktober 2009, kl 11:10

  Härligt att olika mönster sprider sig från Mac-världen till PC-världen. :-) Men jag blir fortfarande knasig på alla olika kortkommandon som skiljer mellan Mac och PC…

 4. #4. Elisabeth Nilsson den 13 april 2010, kl 10:04

  Det går plötsligt inte att skrolla med min touchpad. Pekaren fungerar men inte skrollningen.
  Vad är felet?

Vilka bloggar länkar till “Skrolla med två fingrar på en Synaptics touchpad”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin