Lär iPhone ord som inte finns i ordboken

iPhone ordbokiPhone är en fantastisk telefon med många starka sidor men den inbyggda ordboken är inte en av dem. Många har svurit över avsaknaden av dedikerade tangenter för våra kära Å, Ä och Ö och telefonen har bl a haft märkbart svårt att förstå att ordet är används betydligt mer frekvent än ordet år, vilket har resulterat i att man ofta får förslag i stil med ”Jag år hemma om en kvart”. Ett annat störande scenario är när man skriver ett ord som inte finns i den förprogrammerade ordboken och telefonen till synes drar igång rena rama lotteriverksamheten för att avgöra om ordet ska sparas eller ej. Detta har stört folk så mycket att många valt att helt stänga av användningen av ordboken, något som går att göra via inställningarna om man har den senaste versionen av operativsystemet, 2.2.

Erica Sadun på Ars Technica har gått till botten med den oregelbundna ordboken och kommit fram till att olika program i mobilen hanterar nya ord olika bra. Anteckningar verkar t ex inte spara några ny ord överhuvudtaget. Webbläsaren Safari däremot sparar alla nya ord till ordboken, vilket i sin tur leder till att de kan användas i vilket annat program som helst. Detta innebär att man faktiskt manuellt kan tvinga iPhone att spara ett ord till ordboken genom att skriva in dem i Google-sökrutan och söka efter dem. Omständigt men i alla fall en lösning.

Vill man fördjupa sig lite mer tekniskt i hur det fungerar så rekommenderar jag att ni läser igenom artikeln What the duck? Train your iPhone to (truly) learn new words på Ars Technica.

Mer hos Ohsohightech

Comments are closed.


Page optimized by WP Minify WordPress Plugin