Historien om Apple och Microsoft

Johanna på Lillagumman.se skrev för några månader sedan att hon hade spenderat fredagskvällen med att titta på filmen Pirates of Silicon Valley. Jag spenderade en kväll för ett tag sedan med att titta på samma film.

Filmen utspelar sig från tidigt sjuttiotal till sent nittiotal och med tanke på hur Apples situation sent nittiotal skiljer sig från dess situation idag gör att filmen känns lite föråldrad. Steve Jobs målas ut som smågalen och i flera scener en direkt elak person. Bill Gates utmålas som den smartare av de två som lurar Steve Jobs. Mycket av det är säkert sant men förmodligen hade filmen sett lite annorlunda ut om den hade gjort idag.

Förutom de tidiga åren på åttiotalet så har Steve Jobs haft sina mest framgångsrika år från cirka år 2000 till idag. 1997 när Jobs kom tillbaks till Apple så var det ett företag med mycket stora problem och Microsoft gick till och med in och hjälpte Apple med kapital, kanske för att de var rädda för att förlora sin enda riktiga konkurrent men även för att kunna sälja Microsoft produkter som t.ex Office även för Apple. Kolla YouTube klippet ifrån MacWorld 97, mycket intressant faktiskt. Säger också en del om den kultur som råder i dessa företag. Buande och hurrande som om det var på en årsstämma hos Djurgården där man går ut med att man ska börja samarbeta med AIK.

YouTube Preview Image

Jag måste också kommentera Steve Jobs som har en lång harang om hur Apple måste gräva ner stridsyxan och att varken Apple eller Microsoft tjänar på att de bråkar. Verkar som han den gode Steve har glömt det idag med tanke på Mac vs PC reklamfilmerna. Men .. it’s business!

Självklart är både Bill Gates och Steve Jobs fantastiska affärsmän och vem som är ond och vem som är god är en ganska trött debatt. Jag älskar konkurrens och att Apple har seglat upp och kan konkurrera med Microsoft på riktigt igen är såklart bra för oss konsumenter. Att nu även Google har tagit sig in bland giganterna gör förstås inte saken sämre. Microsoft var ett slumrande företag i början av tvåtusentalet och det är tack vara Apple och Google som de har blivit lite fart på dem igen.

Pirates of Silicon Valley är en sevärd film. Men jag vill även rekommendera dokumentären Triumph of the nerds som berättar samma historia men utan att piffa till historien med extra dramatik som det känns som Pirates of Silicon Valley gör ibland.

Både dessa filmer finns i sin helhet på YouTube och länkarna nedan leder dit. Har du nåt tips på filmer eller böcker på samma ämne? Och även om Google, Yahoo, Netscape osv osv. Är man nörd så är man. Tipsa gärna i kommentarerna!

Länkar: Pirates of Silicon Valley, Triumph of the nerds

Andra bloggar om: Apple, Microsoft, Historia, Hemdator, PC, Mac, Mac vs PC, Bill Gates, Steve Jobs, Apple II, Windows, Macintosh, DOS, MS-DOS

Mer hos Ohsohightech

7 kommentarer till “Historien om Apple och Microsoft”

 1. #1. Dgtlx.com den 03 december 2008, kl 05:12

  Alltid kul med dokumentärer på YouTube, inte minst när det kommer till datorer och Internet. Tack!

 2. #2. Dgtlx.com den 03 december 2008, kl 06:12

  Det här är förresten en annan dokumentär som jag såg för några månader sedan. Den handlar om hackers. Om man tycker om filmerna i blogginlägget så kommer man nog även att tycka om den här dokumentären.

  http://www.youtube.com/watch?v=oxZlQtvOmK4

 3. #3. Ola den 03 december 2008, kl 10:12

  Tack för tipset. Nu kom jag och tänka på att P3 Dokumentär ju precis gjorde en om svenska hackare också. Var ganska bra.

  http://www.sr.se/cgi-bin/p3/programsidor/artikel.asp?ProgramID=2519&Artikel=2447808

 4. #4. Markus den 03 december 2008, kl 11:12

  Jag absolut Pirates of Silicon Valley och efter att Ola tipsade om Triumph of the nerds så började kolla på den igår. Ska se klart den idag. Verkar bra den med.

  Skulel vara kul med en liknande film eller dokumentär skapad 2008.

 5. #5. Dgtlx.com den 03 december 2008, kl 13:12

  Marcus,

  Då kanske Welcome to Machintosh är något för dig? Den finns nog inte på YouTube ännu iof.

  http://www.welcometomacintosh.com/Welcome.html

 6. #6. kwkae75 den 01 september 2009, kl 17:09

  Här är 2 bra länkar

  En sida om proccesorns och Windows historia :

  http://www.ipbo.se/users/ce07482@ipbo.se/datorhistoria/

  Apples historia mycket information om gamla datorer :

  http://www.apple-history.com/

 7. #7. Ola den 01 september 2009, kl 21:09

  Nice! Tack för länkarna.

Vilka bloggar länkar till “Historien om Apple och Microsoft”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin