Google Chrome – Användaravtal, About och annat
De senaste dagarna har det dykt upp en väldig massa information om Chrome. Det har pratats om prestandan, om användaravtalet, om påskägg och säkerhetsluckor. Vi börjar med det roliga.
About
I de flesta webbläsare kan man skriva about:någonting och få upp mer eller mindre nyttig information. I firefox finns det bl.a about:config för att ändra inställningar och about:robots för lite information om robotar. Ja, som ni förstår finns det allt möjligt mer eller mindre nyttigt.
Google Chrome har följande about sidor.
- about:memory
- about:stats
- about:network
- about:internets
- about:histograms
- about:dns
- about:cache
- about:plugins
- about:version
Det är bara att testa dem och se vad ni får upp för skoj. Ni som kör Mac eller Linux kan gå till Lifehackers artikel för att få se lite skärmdumpar.
Användaravtal
Personligen så läser jag aldrig användaravtal överhuvudtaget men det finns ju som tur är andra som gör det. Bland annat bloggen tekniken.nu påpekade att i användaravtalet för Chrome fanns följande text.
11.1 Du behåller upphovsrätten och alla andra rättigheter som du redan har för innehåll som du skickar, lägger upp eller visar på eller via tjänsterna. Genom att skicka, lägga upp eller visa innehållet beviljar du Google en evig, ouppsägbar, världsomspännande, royaltyfri och icke-exklusiv licens att reproducera, anpassa, ändra, översätta, publicera, distribuera och offentligt utföra eller visa allt innehåll som du skickar, lägger upp eller visar på eller via tjänsterna. Denna licens har det enda syftet att göra det möjligt för Google att visa, distribuera och göra reklam för tjänsterna och kan återkallas för vissa tjänster enligt definitionen i tjänsternas ytterligare villkor.
Kanske inte den trevligaste texten i världshistorien direkt. Dock säger IDG att Google nu har backat och ändrat detta stycke. Tydligen är det så att Google i princip bara klipp och klistrade in deras ”standard användarvtal” och sedan förstås insåg att det är helt befängt att ha denna klausul i en webbläsare. Jag blir iofs inte så glad om de har samma text i t.ex GMail eller Google Apps. Någon som vet?
Update: Official Google Blog om användaravtalet där dom förklarar hur de är tänkt. Enligt dem så är det när dom kör t.ex Blogger så behöver de copyright för att de ska få publicera material som användare skriver på deras domäner. Nåt sånt .. well.
Säkerhet
IDG rapporterar även att en säkerhets som tidigare har funnits i Safari (bygger på samma teknologi) nu har dykt upp även i Chrome. Ni kan helt enkelt läsa mer om det på IDG.
Länkar: Ökänd sårbarhet gör comeback i Chrome, Google ändrar orimliga villkor, Google Chrome’s Full List of Special about: Pages
Mer hos Ohsohightech
- Xmarks och små tabbar i Chrome av Ola, fredag, 02 oktober 2009
- Facebook ångrar sig om användaravtal av Ola, onsdag, 18 februari 2009
- Google Chrome – Nu får Firefox och Internet Explorer akta sig av Ola, tisdag, 02 september 2008
- Se om någon annan har loggat in på din Gmail av Ola, fredag, 03 oktober 2008
- Google Chrome är i huset av Ola, tisdag, 09 september 2008
Bad en kollega, som är copywriter, att läsa texten.
Hans första reaktion var att texten såg ut som att de hade ”skojat till det” – copywriters emellan. Meningsbyggnaden, uttrycken osv. var inte enligt ”basic guidelines” enligt honom.
Nåja, you never know :)
Lite kul att Firefox, Google Chrome och Internet Explorer använder about allihopa :P
Trevligt läsning! Ja, utom användaravtalet. Visst inte om alla about. Ska ta och leka med dem lite.