Facebook ångrar sig om användaravtal

Facebook logoNi som följer med på bloggar/mikrobloggar har förmodligen sett lite rubriker här och var om att Facebook har uppdaterat sitt användaravtal.  I princip gick det ut på att Facebook äger allt material du lägger upp hos dem för evigt. I det tidigare avtalet så har de bara ägt allting du har på Facebook tills du tagit bort materialet eller ditt konto. Som tur är så finns det folk som läser denna typ av avtal och kan starta en bloggstorm om det, för efter några turer fram och tillbaka så har Facebook nu valt att dra tillbaka det nya avtalet och gå tillbaka till det det gamla. Det är Mark Zuckerberg själv som skriver om det i en bloggpost. I inlägget förklarar Mark att de vill omformulera avtalet helt på ett mer begripligt språk som alla kan förstå. De vill även ha hjälp från Facebooks användare och har skapat en grupp Facebook Bill of Rights and Responsibilities där alla kan gå med och diskutera avtalet.

Jag kanske är naiv men precis som i fallet med Google Chromes användaravtal som det blev liknande rabalder om så handlar detta inte om att Facebook vill ta dina partybilder och sälja till Aftonbladet. Det handlar generellt om att inte du ska kunna stämma Facebook för att de visar dina bilder på sidan. Och i vissa fall kan detta avtal behövas även när du valt att ta bort dig från Facebook, t ex om du fått ett meddelande av någon med viktig information du vill spara. Vad händer om den personen väljer att ta bort sig från Facebook? Enligt de gamla/nuvarande avtalet så har Facebook egentligen ingen rätt till meddelandet efter att personen tagit bort sig från sidan. Väldigt krångligt allting men i advokaternas förlovade land så finns det anledningar att vara försiktig. Jag säger inte att Facebook är några änglar men jag har svårt att tro att de medvetet försöker vara onda och blåsa sina användare.

I vilket fall som helst så är Markus fantastiska inlägg ”Har du tänkt på hur du framstår på Facebook” lika aktuellt som vanligt oavsett om Facebook äger din rumpa eller inte.

Länkar: Consumerist om de nygamla avtalet, Mark om de nygamla avtalet, Mark om att de ångrar sig, På Svenska hos IDG

Andra bloggar om: Facebook, Facebook användaravtal, Användaravtal, Privacy

Mer hos Ohsohightech

1 kommentar till “Facebook ångrar sig om användaravtal”

Vilka bloggar länkar till “Facebook ångrar sig om användaravtal”?

  1. Facebook äger dig | Vardagsteknik

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin