Skaffa Gmail för din egen domän med Google Apps

För att följa upp Stefans inlägg om Gmail för några dagar sedan och för att göra vår Gmail bevakning komplett kommer här ännu ett inlägg på ämnet. Närmare bestämt Google Apps som vi nämnt tidigare i inlägget Molnet och Företagen. Google Apps gör att du kan låta Google sköta din e-post helt och hållet. Det enda du behöver är en domän. Man får även en rad andra tjänster som Google Docs, Google Calendar och liknande.

Varför Google Apps?

Som Stefan redan har skrivit i sin artikel om Gmail så är det fullt möjligt att använda Gmail som en vanlig e-postklient för att både skicka och ta emot e-post utan att använda din @gmail adress. Google Apps riktar sig mer mot företag som idag betalar stora pengar för sina e-postsystem. Antingen att de själva har en server eller betalar någon för tjänsten. Jag har faktiskt ingen aning om vad det kostar men på de mindre företag jag har jobbat på så vet jag att det spenderades mycket tid på Exchange. Det är bättre att låta Google sköta det enligt mig. Det är så både Linköping och Göteborgs universitet har tänkt och därför numera använder Google Apps. De är dessutom få företag som erbjuder sina anställda 7gb (and counting) utrymme på sina e-post konton.

Google Apps finns i lite olika varianter. En för privatpersoner och småföretag som innehåller alla grundläggande funktioner. Sedan finns det en variant för skolor och storföretag som kostar en liten slant där man får tillgång till support, AD migrering, stöd för hundratusentals konton och annat som jättar har behov av.

Nu låter detta lite som en reklamkampanj från Google men mig veterligen så har de en oslagbar tjänst just nu. För företag som inte vill byta till Gmail men ändå vill göra sig av med sin egen Exchange-server så har Microsoft en tjänst som heter som fungerar ungefär som Google Apps. Det finns dock ingen gratis version av den som de finns för Google Apps.

Kom igång med Google Apps, verifiera din domän och ställ in DNS

DNS står för Domain Name System och väldigt förenklat så är det ett system som säger att en viss domän ska hänvisa till ett visst IP-nummer. För att du ska kunna få en riktig e-posttjänst på din domän så måste du göra vissa ändringar i DNS informationen för din domän. Om du registrerat din domän hos ett webbhotell så finns det förmodligen en DNS hanterare någonstans i webbhotellets kontrollpanel. Detta skiljer sig tyvärr från webbhotell till webbhotell. Skärmbilderna här är ifrån Loopia, Binero och Loopback.nu.

google_apps_verifiera_cname

Verifiera din domän

Det första du måste göra är att verifiera att det är du som äger domänen du angav när du registrera dig. Detta kan man antingen göra genom att modifiera något som kallas för CNAME i DNS:en alternativt lägga upp en html fil på din server. Instruktionerna på Google Apps sida är ganska tydliga och skärmbilden ovan beskriver hur CNAME ska konfigureras på Loopia för att få verifieringen av din domän att fungera. När detta är gjort så får man vänta ett tag till Google har verifierat ditt ägarskap.

Inställningar hos Loopia

Inställningar hos Loopia

loopback_dns_mx

Inställningar på Loopback.nu

Inställningar på Binero för Google Apps

Inställningar på Binero för Google Apps

Nästa steg är att aktivera e-posten. När man loggat in på Google Apps så ser man sin kontrollpanel där en massa olika tjänster finns listade. Under E-post så finns det en länk som heter ”Activate” och när man klickar på den så får man upp en lång text där de förklarar hur du ska peka om din DNS för att få e-posten att fungera.

 • Bry er inte så mycket om att adresserna står i STORA bokstäver på Google Apps sida. På t.ex Loopback så tillåter de inte att man har de i stora bokstäver så använd små bokstäver.
 • Alla inställningssidor för DNS ser olika ut. Strular det så försök att leta på nätet om hur just ditt webbhotell ska konfigureras för MX records. Att t.ex ”Priority” siffran skulle in på samma rad hos Loopia var inte helt självklart. Detta var mycket smidigare hos Binero där man anger prioritet i ett eget fält.
 • Ändringar av DNS kan ta lång tid innan de ”slår igenom”. Google Apps säger att det kan ta upp till 48 timmar innan de kan känna av ändringar. Det kan faktiskt ta så lång tid fast för det mesta går det betydligt snabbare. Men det gör inte processen smidigare om det strular på något sätt. Men ge inte upp, det är värt det.
 • Om man vill kan man även peka om så att andra subdomäner pekar mot olika tjänster hos google. T.ex kalender.mittföretag.com osv.
 • Om det strular så kan du antingen ställa en fråga på Ohsohightech Frågor eller kanske mer passande i detta fallet Googles hjälpforum.

Sammanfattning

Som jag nämnde i början av artikeln så förklarar jag många av fördelarna med Google Apps i min tidigare artikel om Molnet. Jag är ganska säker på att detta är framtiden. Den finanskris vi just nu befinner oss i kan mycket väl bli det stora genombrottet för denna typ av tjänster. Prislappen är helt enkelt oslagbar.

Länk: Google Apps

Läs mer om Google för företag

Andra bloggar om: Google Apps, Molnet, Gmail, Google, DNS, Mail, E-post, E-mail, Företag, Spara pengar

Mer hos Ohsohightech

17 kommentarer till “Skaffa Gmail för din egen domän med Google Apps”

 1. #1. Jonas Karlsson den 06 mars 2009, kl 13:03

  Bra genomgång av hur man sätter upp Google Apps, folk blir snabbt rädda när man nämner verifieringar och DNS. Här visar du bra hur detta görs enklast. Perfekt!

  Själv kör jag med Google Apps sen ett halvår tillbaka.

 2. #2. Elker den 06 mars 2009, kl 16:03

  Bra genomgång! Pushad! :)

 3. #3. Daniel@TSD den 07 mars 2009, kl 23:03

  Riktigt bra guide! (synd att jag inte hade tillgång till den för några månader sen när jag skaffade det). Skaffade det för någon månad sen och måste säga att jag är grymt nöjd hittills, Gmail fortsätter att revolutionera mitt mailande. Ut med outlook och liknande skräp, Google Apps mail + mailplane är en oslagbar kombo!

 4. #4. Ola den 09 mars 2009, kl 08:03

  Tack för Pushningen!

 5. #5. Fred den 08 juni 2009, kl 20:06

  Thanks for sharing! Enkla instruktioner för något som tycktes vara väldigt svårt. Och det funkar :-)

 6. #6. Lars den 27 juli 2009, kl 14:07

  Bra artikel , tack

  För dem som inte vet så kan man också köpa en Premium version av Google Apps

  Jag använder det för tillfället tillsammans med Google Message Discovery och Web Security

  Vill starkt rekommendera

  PS för dem som är intresserade köp inte dirkt från Google då ingen support är inkluderad

  Jag köpte mitt genom ett företag i Köpenhamn där fick jag samma pris som hos Google men jeg fick dessutom dygnet runt hotline suppot.

  Good hunting

 7. #7. Lars den 27 juli 2009, kl 14:07

  BTW för dem som vill veta var jag köpte det så var det hos

  http://www.itsecurityandcompliance.com

  PS de har support på svenska!

 8. #8. SnubbenX den 13 augusti 2009, kl 18:08

  Dålig guide för Loopia, den nämner ju inte varför man ibland ska skriva * som subdomän och ibland @… :/ ska man gissa eller…?

 9. #9. Arne Evertsson den 02 september 2009, kl 09:09

  Jag har redan ett googlekonto med min vanliga mailadress som användarnamn. Kan det bli nåt strul om jag även flyttar min mail till Google, eller kopplar jag bara på min domän på mitt existerande Googlekonto?

  Och förresten, funkar G-apparna bra med iPhone?

 10. #10. Ola den 02 september 2009, kl 09:09

  Du bör kunna koppla ditt konto till ditt nya på nåt sätt. Ska inte vara nåt strul i alla fall. Jag har en vanlig gmail som jag fortfarande använder men jag skickar mail via mina konton på Google Apps osv.

  G-apparna funkar utmärkt med iPhone. Jag kör sync av kalender och contacts via nuevasync (tror det finns andra sätt nu).

  Och Gmail har ett utmärkt webbgränsnitt men det går förstås bra att köra med imap osv också.

 11. #11. Philip den 19 oktober 2009, kl 13:10

  Om det finns flera epostadresser på domänen och man bara vill använda google apps för en av dem, funkar det?

 12. #12. Fred den 19 oktober 2009, kl 20:10

  @Philip: Nej, det går inte. När du väljer att Google ska ta hand om din domän vad gäller e-post, så berättar du för alla mailservrar i världen (för enkelhetsskull) att alla mail som går till en-e-postadress@bbb.cc ska skickas till Googles mailservrar.

  Gäller det bara en epostadress kan du i och för sig skapa ett Gmail-konto och be Gmail att hämta dina e-poster från din mailserver på den domänen du har. Du behöver då inte använda Google Apps. Nackdelen är att när du kommer att skicka mail via Gmail med, säg philip@bbb.cc kommer vissa e-postklienter att skriva den irriterande ”on behalf of” bredvid philip@bbb.cc.

 13. #13. Mikael den 27 november 2009, kl 12:11

  Fråga angående detta, kan jag använda mig av flera adresser till mitt domän? Som det är nu använder jag ett flertal adresser, speciellt vid registrering på forum och andra tjänster, då skapar jag en speciell adress för denna registrering. Väldigt bra om man skulle råka ut för spam eller att tjänsten skulle sälja mailadressen vidare.

 14. #14. Ola den 30 november 2009, kl 09:11

  Mikael: Jag tror det finns samma funktionalitet som på vanliga gmail. Alltså att du kan lägga sådär med +blabla eller hur det nu funkar. Använder det inte själv.

  Annars går det också utmärkt att lägga upp alias så du kan ha t.ex ola@ och sedan ha hundratals olika domäner så du får ola@ på alla osv.

 15. #15. Niklas den 28 februari 2010, kl 23:02

  Har jag förstått de hela rätt, om jag tex skaffar enabart domän hantering via binero.se så kommer de enbart kosta mig 99 kr om året (för en .nu adress)
  Den kan jag sen koppla till gmail och ha vadjagvill@mindomän.nu för endast den kostanden?

  Kan jag med hjälp av google apps synka mail, kontakter och kalender som en ”exchange” server med min iphone och valfri dator? Eller är de ”bara” för använda en egen domän namn på sin mail?

 16. #16. Niklas den 01 mars 2010, kl 00:03

  Vad kostar en .nu adress egentligen, jag hittar info om 99 kr/året och upp till en transfer kostnad på 600 kr?

Vilka bloggar länkar till “Skaffa Gmail för din egen domän med Google Apps”?

 1. Det bästa hitills under 2009 | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin