Är iPhone det nya Windows?

Som alla vet så har Apples iPhone tagit världen med storm och en av de stora anledningarna till denna makalösa succé är dess App Store som helt revolutionerat hur vi ser på mobiltelefoner. Helt plötsligt så mäts ”coolhets”-faktorn i ett företag baserat på om de har en iPhone-applikation eller inte. Varje dag ser jag på Twitter hur folk skriker åt företag till höger och vänster att de borde bygga en app till ditten och datten. Och företagen hakar förstås på. Att få uppmärksamhet i Apples App Store är fantastisk gratisreklam och bland alla tyckare i bloggosfären så höjs företaget direkt till skyarna om de gör en bra iPhone-applikation. Man kan dessutom på ett naturligt sätt ta betalt för en iPhone applikation men det är idag mycket svårt att ta betalt för en webbapplikation.

Men det finns också en baksida med alla dessa applikationer. De senaste 5 åren har världen med stormsteg gått mot att bli mer och mer plattformsoberoende. Webben blir hela tiden mer och mer avancerad och inte minst Google visar med t.ex Google Wave att det går att bygga ganska kraftfulla applikationer direkt i webbläsaren. Applikationer som är helt plattformsoberoende och baserade på tekniker som inte ägs av enskilda företag.

Varför denna hets efter applikationer?

Hur ofta hör man människor fråga efter en Windows applikation för hitta.se, Västtrafik eller Hemnet? Inte så ofta. Men på iPhone finns dessa applikationer och enligt mig skulle många av dem precis lika gärna kunna vara gjorda som webbapplikationer. Det finns förstås anledningar till att de byggs som applikationer. Gränsnittet blir lite mer strömlinjeformat, applikationen upplevs lite snabbare och man får ett större utbud av API:er och avancerad grafik. Men framförallt får man sin shine i App Store. Problemet är att om företagen bygger sina applikationer på webben så går man miste om mycket gratis marknadsföring p.g.a. att Apple inte tillåter att man lägger upp webbapplikationer i App Store och det är enbart där folk letar efter applikationer i dagsläget. Ett bra exempel på detta är Googles Gmail-applikation som är fantastiskt bra i iPhonen men det är ganska få som ens vet att den finns för att det just är en Webb-applikation och inte finns i AppStore. Hur många är det som vet att man kan lägga till webb-applikationer på iPhones ”homescreen” och få en fin liten ikon till dem precis som vilken app som helst?

Gmail för "Touch" telefoner.

Gmail för "Touch" telefoner.

Man kan få det bästa från två världar med PhoneGap

Jag tycker alla bör tänka på att det finns fler telefoner än iPhone. Utvecklingen av Googles Android går framåt med stormsteg och konkurrenter som Palm Pre, Windows Mobile och annat finns där ute. Det är dags att vi alla börjar tänka i termer av ”touch-applikationer” istället för just ”iPhone-applikationer”. Man kan dessutom få det bästa av två världar genom att använda ett ramverk som t.ex PhoneGap. Detta ramverk ger dig inte bara möjligheten att paketera din webb applikation som en ”native” applikation för iPhone, Blackberry och Android. Man får också möjligheten att använda vissa grundläggande API:er som t.ex accelerometer, geolocation och vibratorn.

Tyvärr är det ganska vanligt att Apple ger avslag till applikationer byggda i PhoneGap p.g.a att det funnits vissa kompatibilitetsproblem. På senare tid verkar det dock som att Apple har beslutat sig för att inte döma applikationer efter på vilket sätt de är byggda utan titta på varje applikation för sig – bra Apple!

Vart är vi på väg?

Förhoppningsvis så kommer det fler och fler standarder kring mobilutveckling och förhoppningsvis tvingas Apple blir mer öppna med hur de hanterar sin mer och mer monopolliknande ställning. Med tanke på alla restriktioner som lagts på Microsoft de senaste 10-15 åren så blir jag förvånad om inte Apple hamnar i samma problem förr eller senare. Och vi ser som tur är hela tiden tecken på att Apple blir mer öppet.

Jag älskar iPhone och Apple har i ett slag tagit ett gigantiskt kliv för utvecklingen av mobiltelefoner. Jag hoppas att de tar sitt ansvar och låter folk konkurrera på lika villkor och har de självförtroende som krävs för att inte låsa in folk på deras plattform. Och till alla företag och privatpersoner som stirrar sig blinda på iPhone. Tänk på att det finns fler plattformar och att en investering i en iPhone applikation fortfarande är en ganska smal investering. Överväg att bygga en plattformsoberoende ”touch applikation” istället. Jag tror definitivt att framtiden finns i molnet och på webben, inte inlåst på diverse företags domäner.

Vi ska också tänka på att vi just nu sätter ribban för hur mixen ”dator/mobiltelefon” ska fungera. En dator idag (även Apples) är extremt öppna plattformar som vi i princip kan göra vad vi vill med. På mobilmarknaden ser det verkligen inte ut så. Jag tror det är viktigt att vi som konsumenter försöker påverka företagen att ge oss en öppen plattform med möjligheten att ladda ner applikationer som vi vill. App Store är fantastiskt men det vore trevligt om det fanns alternativ.

Det finns massor att säga i denna fråga. Kommentera gärna så diskuterar vi vidare frågan i kommentarerna!

Mer hos Ohsohightech

7 kommentarer till “Är iPhone det nya Windows?”

 1. #1. Gabriel den 03 november 2009, kl 16:11

  Iphone har verkligen en stor marknadsandel, men frågan är om de klarar av att konkurrera med Google som tillsammans med Android förmodligen kommer vara det ”ledande” operativsystemet på samma sätt som Windows idag är det operativsystemet som man bygger applikationer för (om man vill ha en bred penetration).

  Sedan kan man såklart slå ett slag för webb-applikationer som är plattformsoberoende, och dessa kommer säkert vara dominerade för det mesta. På samma sätt som speltillverkare knyter an vissa releaser till XBOX eller PS3 så tror jag att vissa ”blockbuster” applikationer (se gratis GPS i Android 2.0) endast kommer att finnas till en plattform, och då är frågan vem som har mest kraft och pengar, Apple eller Google.

  Android har en öppen appstore och flera olika sorters telefoner, AppleOS har en sluten appstore och bara iPhone. Jag tror även om iPhone är bäst idag så är ”risken” att Goggle tar fram ett bättre OS och att t.ex. Samsung tar fram en bättre telefon helt klart överhängande.

  /Gabriel

 2. #2. Micke den 10 november 2009, kl 14:11

  Jo visst har Apple en stor marknadsandel idag och visst kommer Android att ta allt större bit av kakan. Som så många andra tror jag att Windows Mobile och Symbian kommer (fortsätta) backa.

  Men diskussionen om huruvida Apple blir marginaliserade av Android tycker jag blir lite som diskussionen Apple vs. Microsoft. (hårdvara vs. mjukvara)
  Även här handlar det ju om att Apple primärt är ett hårdvaruföretag och Android (dvs. Google) är ett mjukvaruföretag.
  I och med att Android lanseras av flera telefontillverkare så kommer det säkert ta större marknadsandel på sikt. Men Apple kommer under lång tid vara en av de största aktörerna vad gäller hårdvaran och därmed kunna investera i mer utveckling av densamma.
  Se bara på hur de positionerar sig vad gäller Laptop-producenter. Deras placering där motsvaras ju inte av marknadsandelen OS.
  /Micke

 3. #3. Micke den 10 november 2009, kl 22:11

  … som nu, till exempel:
  http://korta.nu/72b2

 4. #4. Den tjocke konsulten den 12 november 2009, kl 18:11

  iphoneapplikationer = kreddriven utveckling, den nya systemutvecklingsmodellen! :)

 5. #5. Manou den 22 november 2009, kl 21:11

  Du skriver i inlägget: ”Hur många är det som vet att man kan lägga till webb-applikationer på iPhones ”homescreen” och få en fin liten ikon till dem precis som vilken app som helst? ”
  Nånstans läste jag hur man ber sig åt men kommer inte ihåg. Hur lägger man t.ex Gmail på iPhones hemskärm som om den vore en app hämtat från App Store?

  Ramverket PhoneGap (open source dessutom) verkar intressant framför allt nu när Apple är mindre restriktivt. Man blir inspirerad att börja utveckla apps för iPhone och andra plattform, det är känslan jag i alla fall fick efter att ha kolla på video på phonegap.com

  På tal om alternativ det vore bra om Apple öppnar dörren för Cydia/Saurik så att folk slipper jailbreaka och få en större tillgång till applikationer utvecklad av andra och enbart de som Apple har godkänt. Eller?

  Är själv en stor iPhone-fan men gillar inte hur Apple låser saker och vägra stöd andra teknik (tänker närmaste på flash). Man ser att företaget har öppnat sig lite men kan göra mer.

 6. #6. Ola den 23 november 2009, kl 10:11

  Manou: Det är bara att lägga till ett bokmärke i Safari och då kan du välja hemskärmen. Tillverkaren av hemsidan kan även lägga till en ikon som då dyker upp på hemskärmen (typ som en favicon). Om de inte gjort det så kan man skaffa sig en egen ikon via t.ex denna sida.

  http://iclypso.com/

  I övrigt hållet jag med dig!

 7. #7. Anders den 06 februari 2010, kl 08:02

  Det viktiga är att man har något som funkar och är stabilt. Apple har dessa produkter och de är de som har visat innovation och stil sedan min första Mac 1985.

  De är värda all kred och de får gärna kontrollera utveckligen. Klart man retar sig på saker som Flash i iPhone men nu när Google kommer som en motpol kommer mycket positivt att ske både när det gäller pris och produktutveckling.

  Marknaden styr all utveckling och Apple har alltid varit lyhörda när det krävs. Klart de passar på och tjänar pengar när dom har skapat något nytt. Annars är man en idiot.

  Tro iPad kommer vara nästa område där dom kommer att visa vägen och sen kommer alla att följa efter och sätta press på Apple. Det är så produkter utvecklas. Inte som Windos som har förstört för sina användare i alla tider. Kan inte förstå att kunderna har accepterat detta och alla har hyllat Bill Gates, för vad kan man fråga ? Windos är ju sist med allt och buggit till max.

Vilka bloggar länkar till “Är iPhone det nya Windows?”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin