Amazon Kindle – Första steget mot att döda boken?

Kindle är en produkt från Amazon vars syfte är att göra det enkelt och bekvämt att läsa böcker, tidningar och bloggar elektroniskt men med samma känsla som i pappersvarianterna. Jag hörde talas om Kindle för första gången på någon av Leo Laportes podcasts och har sedan dess varit nyfiken på produkten.

Kindle har ett inbyggt mobiltbredband som gör att man kan prenumerera på tidningar och kl 03.00 eller något sådant varje morgon så har du din NY Times i din Kindle. Man kommer även åt bloggar och ”Kindle Store” där man kan köpa böcker. En speciell typ av skärm utan bakgrundsbelysning gör att den går att använda i strålande solsken och ligger du i sängen och läser så måste du som idag (och till skillnad mot t.ex en iPhone) ha sänglampan tänd.

Tyvärr kan man ännu inte köpa en Kindle i Europa men enligt folk som testat apparaten så fungerar den häpnadsväckande bra. Att e-böcker förr eller senare kommer att ta över är ju bara en tidsfråga men hitills så har ju utvecklingen gått väldigt sakta. Jag använder ibland min iPhone för att läsa bloggposter och liknande men jag skulle aldrig orka läsa en hel bok på den.

Ska bli spännande och se om Kindle blir för elektroniska-böcker vad iPod blev för mp3. Just nu kostar tyvärr en Kindle cirka 400$ och med det priset lär det inte bli nån vidare spridning men man ska komma ihåg att en iPod kostade runt 6000 när den kom. Börjar en massmarknad växa fram kan vi nog räkna med lägre priser.

Länk: Kindle, Andra liknande produkter, Ny teknik om Kindle

Andra bloggar om: Kindle, Amazon Kindle, Kindle 2, e-böcker

Mer hos Ohsohightech

7 kommentarer till “Amazon Kindle – Första steget mot att döda boken?”

 1. #1. Mabande den 02 mars 2009, kl 20:03

  Ja, Kindle verkar vara en riktigt kul grej och om det behövs en produkttestare så ställer jag gärna upp ;)

  Tror det kommer följa ungefär samma utveckling som musiken:

  * Vinylskivor ersätts – nästan – av CD-plattor som i sin tur slås ut av mp3 när iPod blev billig och ”tillgängligheten” sköt i höjden. Dock lever vinylerna fortfarande (och har ju ökat i försäljning så smått) för att de är ”riktiga skivor” (som dessutom ser snygga ut i hyllan).

  * Inbundna böcker ersätts – nästan – av pockets och sen slås pocketböckerna ut av e-böcker när det finns ett bra och billigt alternativ för att läsa dem (d.v.s. kindle måste bli billigare och whispernet måste byggas ut globalt). Och de inbundna böckerna kommer ha en stadig (om än liten) kundkrets p.g.a. att de ju är ”ordentliga böcker” (som ju dessutom ser snygga ut i bokhyllan).

 2. #2. Torkel Danielsson den 02 mars 2009, kl 23:03

  Skärmen är för liten!

  Det är ju inte klokt att inte fler uppmärksammar hur dålig design det är på Kindle, vad gäller skärmens storlek i förhållande till apparaten. Det var samma sak med mobiler innan iPhone kom (och SonyEricsson verkar fortfarande inte riktigt ha lärt sig) – skärmen är bara hälften så stor som den kunde vara!

  Titta på Kindle – skärmen är en liten plutt och de har resarverat sjukt mycket plats för… vad? ett tangentbord?? framåt och bakåtknappar kan jag förstå, man ska ju läsa.

  Tja. förutom det så verkar den ju hur grym som helst :)

  ”Betala för apparaten och använd sen den apparatspecifika uppkopplingen så länge och mycket du vill” är en revolution som kommer skaka om både hela mobilindustrin och hela prylindustrin! Och det kommer vara *så himla grymt* för oss konsumenter!

 3. #3. Stefan den 04 mars 2009, kl 10:03

  Amazon har precis släppten Kindle-app till iPhone:

  http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5izyWQSe2NDMadNq3YCn5o0bGMszAD96N0NQ80

 4. #4. Jonatan den 04 mars 2009, kl 17:03

  Det är påväg åt rätt håll, men riktigt E-papper är inte långt bort. Detta är en dinosaurie.

  En tunn, eventuellt böjbar, touchkänslig LED skärm med pekfingergränssnitt ett par milimeter tunn, något hekto tung och med full färgs hd upplösning inbyggt 4g/3g/gsm/Wifi. realtids synkad med din PC (när vi har höghastighetsuppkoppling konstant kommer allting att ligga i molnet, och inget på din fysiska Hdd. Man loggar helt enkelt in på ”sin” PC E-pappret blir som en bärbar skärm. den elastiska hårddisken och prestandad ligger i serverhallar i urberget.)

  ^^verklighet inom 3-7år.

  Tills dess kanske denna typ av lösningar får duga… men jag är inte särskillt imponerad. För $250+frakt kan du få en vettig netbook som du kan göra bra mycket mer än bara läsa e-böcker…

 5. #5. Stefan den 09 mars 2009, kl 08:03

  Första konkurrenten presenterad, verkar betydligt mer ohsohightech!

  http://biblse.blogspot.com/2009/03/plastic-logic-kindle-killer.html

 6. #6. Ola den 09 mars 2009, kl 08:03

  Skönt att se när kommentarerna är mer nyttiga än själva inlägget. Och den där Platic Logic device:en ser intressant ut. Även om touchen ser ut att behöva putsas en del :)

 7. #7. Jonatan den 09 mars 2009, kl 11:03

  Betydligt vettigare lösning, underbart att dom dessutom har öppen källkod, det banar ju väg för att den kan bli riktigt användbar!

Vilka bloggar länkar till “Amazon Kindle – Första steget mot att döda boken?”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin