Varför utvecklas inte internetbankerna?

På de amerikanska bloggarna jag följer så läser man ibland om en webbtjänst som heter Mint. Mint är en privatekonomisktjänst som automatiskt ger dig en överblick över din ekonomi. När man registrerat sig så kan man lägga till sina bankkonton, aktier osv och Mint plockar automatiskt all data och sammanställer den. Det ska tydligen vara helt säkert och dessutom poängterar de att du är helt anonym förutom att de har din e-post och ditt postnummer.

Mint kategoriserar automatiskt dina utgifter så om du t.ex har handlat på ICA för 500:- med ditt kort så lägs det automatiskt in det under mat, hushåll eller något liknande. Får anta att detta går att anpassa precis som man vill ha det. Du kan få grafer på vad det är du spenderar pengar på och om på förändringar månad till månad osv. Du kan till och med få upp en graf som säger t.ex ”Du spenderar 1500:- på bensin varje månad. I Linnéstaden, Göteborg är detta 500:- mer än genomsnittet”.

Kolla in Mints lista på funktioner, får vilken internet/statistik/ekonomifreak som helst att dregla av avundsjuka. Jag vill ha.

Dina utgifter vs genomsnittet

Dina utgifter vs genomsnittet

Hur du ligger jämfört med din budget

Hur du ligger jämfört med din budget

Självklart finns det mobil/iPhone version

Självklart finns det mobil/iPhone version

Tyvärr kan man som svensk inte använda Mint. När man registrerar sig så ber dem om en Zip kod och när jag skrev in min så ansåg den att jag bodde i Beattyville, Kentucky. Dessutom är jag skeptiskt till att Swedbank finns med bland deras samarbetspartners.

Varför finns inte liknande tjänster hos svenska internetbanker? Jag har ju tidigare skrivit att Sverige börjar bli Web 2.0 men på detta området är det fortfarande Hedenhös. Vad jag vet finns det ingen bank som har mer avancerade tjänster för att hålla koll på sin privatekonomiska budget? Rätta mig om jag har fel.

Att t.ex bara kunna lägga upp att ”KINGS HEAD” på kontoutdraget betyder nöje, att ”OLIVEN LIVS” betyder hushåll och sedan kunna få lite enklare grafer på vad jag lägger mina pengar på vore väl inte så svårt för dem att göra?

[smartads]

År 2008 borde man inte behöva sköta detta själv med Excel eller dylikt. Att göra det själv kräver dessutom en disciplin som inte jag har. Det enda jag lyckas hitta på nätet är en sida som heter Överblick och där man verkar kunna klipp/klistra in sina kontoutdrag och få en liten överblick. Men ärligt talat så ser inte den tjänsten så lockande ut och som sagt var det hade varit otroligt bra att ha det direkt i sin internetbank eller som i Mint fallet att man automatiskt kan tanka dina uppgifter ifrån externa källor.

Är det någon som har mer koll på detta som läser Ohsohightech? Jag vill helt enkelt ha en tjänst som automatiskt håller koll på min ekonomi. Och framförallt uppmana bankerna att bygga såna här tjänster. Jag hade lätt kunnat tänka mig att betala en liten slant för det.

Update – Skandiabanken verkar ha kommit en bit på vägen

Erik påpekade för mig att Skandiabanken har lite av funktionerna jag efterfrågar. Inte i samma utsträckning som Mint men det ser ut att vara ett väldigt bra initiativ. Kolla deras blog för mer information. Bara en sådan sak som att de har en blog där de berättar om utvecklingen av tjänsten är ju imponerade i sig.

Länkar: Mint, Överblick

Mer hos Ohsohightech

30 kommentarer till “Varför utvecklas inte internetbankerna?”

  1. #1. Arn den 20 oktober 2008, kl 12:10

    Hej,

    Jag har, faktiskt för mindre än en månad sen, då jag inte heller kände till mint.com och liknande amerikanska tjänster, haft en idé om att utveckla den här typen av tjänst: med exakt samma gränssnitt och liknande funktioner. Främst för att analysera sina kontouttdrag, men även jämföra med andra svenskars spenderingsvanor.

    Under tiden plöjde jag igenom varenda ekonomisajt och internetbank som gick att hitta, och har iaf inte hittills lyckats hitta en enda sajt som är i närheten av att ha utvecklat något liknande. Så, jag tror (men är väl inte helt 100%) att det inte finns något liknande i vårt avlånga land :)

    Det vore kul att bygga en liknande tjänst, däremot. Inte bara för sin egen skull utan för att det skulle bli en omedelbar framgångssaga :)

  2. #2. Klang IT den 20 oktober 2008, kl 12:10

    Du har helt rätt. Det är utan tvekan så att svenska Internetbanker har en hel del att lära.

  3. #3. von Färs den 20 oktober 2008, kl 12:10

    Kan bara hålla med. Har påpekat detta för min bank Swedbank gång på gång och kommit med förslag på nya tjänster som skulle underlätta för privatpersoner. De lyssnar (säger de) men gör nada.

    Hur komplicerat kan det vara att t ex låta folk ha lite fler konton med vettiga namn på, t ex Huskontot, Bilkontot, Ungarnas sparkonto, Buffertkonto istället för ett eller två med långa sifferkoder, som ska användas för alla ändamål?!

    För egen del har jag lyckats få min kontaktperson att (något regelvidrigt) öppna fyra extrakonton som jag använder för olika ändamål – men jag kan inte få dem att koppla vettiga namn till dem utan tvingas komma ihåg 13 siffriga kontonamn.

    Problemet ligger i att vi kräver för lite. Klaga, önska och kräv mer av din bank!

  4. #4. ean den 20 oktober 2008, kl 14:10

    Ja detta är helt sjukt egentligen! Man gör banken en tjänst när man sköter allt själv via nätet så något borde man få tillbaka tycker jag. Om inte annat kan banken använda detta som argument till varför man ska välja just dem.

    Tycker att vi i Sverige borde vara längre fram i utvecklingen av dessa tjänster.

  5. #5. Erik den 20 oktober 2008, kl 14:10

    Tjena Ola.

    Skandiabanken har faktiskt lite av detta med sammanställning över vad man köpt osv.
    Sedan håller de på med en ny version av banken som skall innehålla ännu mer statistik
    och även namnade konton. Se exempel på hur det blir på deras utvecklingsblogg:
    http://www.skandiabanken.se/hem/blog/templates/pages/AltBlog____1883.aspx

  6. #6. Ola den 20 oktober 2008, kl 15:10

    Erik: Det där ser ju riktigt intressant ut faktiskt. Kul att någon bank gör något i alla fall. Ska uppdatera posten lite med detta.

    von Färs: Sant det här med att vi klagar för lite. Sedan är det väl så att 95% av folket inte riktigt har fantasin att sakna något de inte har sett. Hur många var det som innan facebook sa typ .. ”Gud vad jag saknar en plats på internet där alla mina kompisar finns och där jag kan lägga upp mina bilder och ange vilka som är med på bilderna och bjuda in mina vänner på kalas osv osv” .. :)

    Arn: Do it! Säg till om du vill ha in några delägare ;) Dock tror jag som sagt var att bankerna själva har så oerhörd fördel här då det inte behöver hantera problemet med integritet och säkerhet och sådant.

  7. #7. Arn den 20 oktober 2008, kl 15:10

    Ola: Jag tror faktiskt inte att bankernas integritet behöver vara något problem. Kan de se att man är en seriös aktör välkommnar de nog samarbetet :)

    Initialt behöver det inte vara en advancerat tjänst – grunderna bör ligga i ens kontoutdrag, med möjlighet för användare att ”tagga” de olika köpställena inom olika kategorier.

    Delägare behöver jag garanterat – gärna någon som vet hur man bygger strukturen för en tjänst som mint.com – vilket programmeringsspråk som är att föredra och hur design på själva koden bör se ut. Är du intresserad Ola? :)

  8. #8. Johan Westin den 20 oktober 2008, kl 16:10

    Ojoj. På frågan om varför banker i sverige in implementerat liknande funktioner svarar jag nog att det tar tid för bankerna att bygga sina system och det är väldigt stora investeringar det rör sig om.

    Seriöst tror jag bästa sättet att leverera den här typen av tjänst som det pratas om är att som en tredjepart gå in och göra samanställningar av datan. Det kommer antagligen kunna ge en lite mera flexibilitet och smidighet och därmed ökad innovationstakt.

    En seriös bank handlar mest om säkerhet och parollen ”Release often, release early” fungerar inte så bra i den miljön.

    :p

    // Johan

  9. #9. Ola den 20 oktober 2008, kl 16:10

    Mm .. du har kanske rätt i det Johan. Fast det är ju inget som säger att det behöver läggas in i deras centralasystem. Mer som en extratjänst som ligger ovanpå. Fast just nu kanske bankerna har annat att tänka på ;)

  10. #10. Erik Pettersson den 20 oktober 2008, kl 18:10

    Oj, Skandiabanken har verkligen kommit en bra bit på väg. Undrar hur lång tid det ska ta innan Swedbank ska börja tänka i dessa banor.

  11. #11. Julbord Göteborg den 20 oktober 2008, kl 20:10

    Mycket spännande med Mint, ska jag genast kika på även om man inte kan anvönda det som Svensk. Tack för tipset!

  12. #12. Marcus Westberg den 20 oktober 2008, kl 21:10

    Säg till om ni behöver domänen mint.se.

  13. #13. Manou den 20 oktober 2008, kl 22:10

    Mycket intressant ämne och inlägg du skriver. bankerna tar gärna betala men att erbjuda vettiga tjänster är inte deras starkaste sida.Skulle gärna vilja ha en tjänst som Mint men jag tror inte Swedbank lär erbjuda en sån tjänst snart. Jag får fortsätta köra Excel ett tag till

  14. #14. Max, twodays.se den 20 oktober 2008, kl 22:10

    Vem behöver jag ge upp alla min uppgifter för att få sån här fantastisk statistik? Jag ger bort vad som.

  15. #15. Max, twodays.se den 20 oktober 2008, kl 22:10

    Ska vara ett till där…Till vem.

  16. #16. Jonas Odencrants den 21 oktober 2008, kl 07:10

    Jag mailade tidigare i våras en person ansvarig för internet på en av sveriges storbanker för att dra in lite vänner och försöka få till något intressant projekt. Tyvärr fick jag aldrig något svar:( annars är oftast svaret som företrädare för svenska finanssektorn oftast gömmer sig bakom att deras IT-strukturer är urgamla och krångliga att göra förrändringar i… Vad svenska banker borde göra är samma sak som de mindre som startar från noll gör. Bygga nytt, bygga bättre. Datan som en bank har om sina kunder är redan guld, så sorgligt att de inte vågar göra så mycket med den.

  17. #17. Petter den 26 oktober 2008, kl 06:10

    Sparbankens lite dåliga försök till att göra något liknande, tycker dock att det suger.
    Har även jag kikat lite på mint och tyckt att det skulle varqa kul/bra med något liknande,
    Fantasin sätter bara begränsningar på vad som skulle kunna ingå.
    Prisjämnförelser, rådgivning mmmm.

    https://www.ekonomikompassen.se/app/

  18. #18. Daniel Westergren den 31 december 2008, kl 14:12

    Såg detta inlägg när jag läste årssammanfattningen (bara nyligen fått upp ögonen för ohsohightech.se).

    Jag håller med om att något i stil med Mint (eller Mint med stöd för svenska banker) vore helt grymt. Jag har börjat använda en liknande tjänst, som heter Buxfer (http://www.buxfer.com), som är i stil med Mint och finns på svenska (användarna hjälper själva till med översättningen).

    Pga våra efterblivna internetbanker får man dock kopiera kontoutdraget och klistra in till en csv-fil som man laddar upp på Buxfer. Funkar hyfsat om man inte gör detta varje dag, annars är det nog enklare ändå att lägga in manuellt. Finns även för iPhone och Windows Mobile, så att man kan lägga in direkt när man handlat. Och liksom Mint kan Buxfer minnas att inköp på Ica är livsmedel osv. (kategorier som man sätter upp själv).

    Det som oxå är bra med Buxfer är att man enkelt kan hålla reda på delade inköp (t.ex. om någon betalar för flera kompisar) eller när man lånar pengar.

    De kollade tidigare på bättre möjligheter att synka med svenska banker, men jag tror inte att de har lyckats ännu.

  19. #19. Ola den 31 december 2008, kl 15:12

    Hej Daniel!

    Ser nice ut Buxfer, blir lagom att börja köra det under 2009. Tack för tipset och som sagt var vore guld om man kunde klipp/klistra direkt från Internetbanken.

    Att man inte ens kan exportera till CSV/XSL/XML och liknande är fan skandal förövrigt. Jag hittar det inte på Swedbank iallafall.

  20. #20. vision den 10 mars 2009, kl 14:03

    man kanske ska byta till skandiabanken.

  21. #21. Stefan den 10 mars 2009, kl 14:03

    Håll ut! Det verkar som ändring är på väg!

    Läs mer:
    http://ptz0n.se/blogg/webbutveckling/doberman-designar-internetbank/

  22. #22. patrik den 18 april 2009, kl 17:04

    Angående att swedbank inte låter en sätta läsbara namn på konton så har jag löst med ett greasmonkey script. Jag byter helt enkelt ut texten ”111.222.333-4” mot ”111.222.333-4 Huskontot” på alla html sidor under https://internetbank.swedbank.se/. Grymt smidigt. Nackdelen är att man är helt lost om man någon gång lånar en dator och loggar in.

  23. #23. gorbiz den 20 maj 2009, kl 22:05

    Jag hade samma önskan för ett bra tag sedan.

    Genom att använda Buxfer, Firebux samt skriptet ”Swedbank Transactions to QIF”, http://www.codecow.net/phpsaves/ fick jag något som fungerade OK.

    Tyvärr kom projektet aldrig särskillt mycket längre än till proof of concept-stadie, tanken var att synkroniseringen mellan Swedbank och Buxfer skulle ske helt automatiskt, samt att fler svenska banker skulle vara supportade.

    Projektet bor/bodde här:
    http://code.google.com/p/phpsaves/

    Om behovet forrfarande finns, kanske det är läge att damma av projektet.

  24. #24. Daniel Westergren den 21 maj 2009, kl 15:05

    @gorbiz: Det verkar ju hur coolt som helst! Jag testade att klistra in html-koden från Swedbank, som i screencasten. Men det kommer inte upp något val att ladda upp till Buxfer-kontot, utan fil som heter qif.php sparas. Det funkar delvis att ladda upp den filen sen, förutom att datumen blir fel (i alla fall då jag använder Buxfer på svenska).

    Hur var/är det tänkt att en helautomatisk process skulle funka? Man måste väl ändå logga in med bankdosan på något sätt?

    Men vore helt klart guld värt om en sån här grej kunde funka!

  25. #25. Mårten den 02 mars 2010, kl 16:03

    Sajten speedledger.se har ett intressant koncept. Deras tjänts kan screenscrape:a alla svenska internetbanker och föra in transaktionerna i bokföringen. Borde gå att skapa något Mint-liknande på samma sätt.
    Men det bästa vore ju om internetbankerna kunde fixa detta själva. Jag tror inte att de fattar vilken potential detta har.

  26. #26. Thore Hult den 09 mars 2010, kl 00:03

    Hej från Thore
    Om Ekonomi och budget.
    I Danmark så kan man få banken att fixa det där du efterfrågar. Jag undrar om inte Swedbank också är på gång.
    Jag har själv kört med en egen buget som jag gjort i Office, numera open office.
    Och jag har en gammal ekonomisk plan som Jag fortfarande kör med som jag började med i Excel.
    Det är klart man måste sköta sin Ekonomi och alla kvitto. Jag kan ju se framåt om jag nu tänkte köpa exempelvis en ny kamera för 25000 kr. Jag lägger in denna summa. Nehej det går inte för då blir det minus i Juni. Jag kollar igenom om jag kan spara in på något och minskar lite här och där. Jo så funkar det till sist.
    Man skall ju alltid ha en buffert av pengar.
    Det gamla systemt jag har lägger jag in olika poster till Bensin, kortköp, Hyra, Diverse, Böcker, tidningar, och så vidare.
    Jag har hela tiden överblick vad jag står ekonomiskt. Fasta utgifter kan man skriva in ett år framåt likaså inkomster ”cirka”.
    Och jag köper aldrig på avbetalning utan kontant. Det här med ekonomi tycker jag är mycket intressant. Och det finns kontanta regler såsom att ”Pengar är Arbete och Arbete är pengar”. Vårda sin Eko är också pengar. Staten blandar ofta samman en familjs ekonomi med den statliga ekonomin. Då kommer staten helt fel. Vi privata människor kan spara men det kan vara förödande för en Stat. Exempelvis som bonden sade: Jag har inte råd att sätta några potatisar i år för jag måste spara. Okej, då blir det heller inga nya potatisar.
    På nyheterna ikväll sa man att Försäkringskassan hade blivit lurad på flera miljoner eller om det nu var miljarder.
    Men man tänkte inte på att dessa pengar finns ju ute i handeln. De som lurat Försäkringskassan har ju använt pengarna. Staten har då också fått in momsskatten. Och inte nog med det, de firmor som tillverkat varor som Lurarna har köpt för sina inlurade pengar hade inte kunnat sälja så mycket, mindre anställda mindre skatt till Staten ”om det hade gått rätt till” Pengarna finns där hela tiden. De männiksor som lurat sjukkassan har kanske mått bättre också och varit mera posetiva. Alltså man måste räkna med allt. OK, man skall inte lura Försäkringskassan, men Tv skall inte ta till så dramatiska konsekvenser för i själva verket är alla pengarna där i alla fall.
    Det som kostar Staten är det sociala och militären. Bland annat Jas-planen. På dem tjänar man inte en enda krona. Man kan lika bra gräva ett stort jäkla hål i jorden i stället, eller bygga en ny Cheops-pyramid som är 150 meter hög 3 meter högre än den gamla. Idiotiskt? Nej nej, massor av turister hade kommit hit till SV. Det är turismen som är den största inkomstkällan nu.
    Att spara för Staten är det sämsta man kan hitta på. De människor som man vill ta pengar ifrån Köper ju mindre då eller hur. Orsak och verkan är mindre med jobb mindre med skatt till Staten. Alltså helt galet.
    Och Staten är mycket dåliga ekonomer som har en sådan hög skuld. USA är ledande när det gäller skulder. Och Norge har pengar samt Kina.
    Förlåt att kommentaren blev så lång
    Thore

  27. #27. Tarik den 02 juni 2010, kl 06:06

    Icabanken har faktiskt utmärkt budgeteringsverktyg som är kopplat till deras konto.

    Håller med, Skandiabanken har också bra verktyg.

    Båda dessa finns men man vill ha övergrypande bild av sina utgifter vilket verkar vara svårt att hantera automatiskt, det blir manuella steg hur som helst. Ett försök är https://utdraget.se/ men jag litar inte på sådana sajter där jag ska dela med mig min info.

    Hoppas på flera tips på denna blogg!

  28. #28. Ola den 03 juni 2010, kl 08:06

    Coolt! Visste inte att ICA Banken hade nåt bra. Vet du om det finns några screenshots på den?

  29. #29. Jakob den 03 februari 2014, kl 03:02

    … och 6 år senare, har inget hänt, förutom att Mint.com är ännu bättre och fortfarande finns i USA. Storbankerna i Sverige är fantastiskt arroganta. Det finns nog ingen skala som räcker till.

Vilka bloggar länkar till “Varför utvecklas inte internetbankerna?”?

  1. Alternativ till Hemnet för att hitta bostad | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin