Ola orerar fritt om bruket av sociala medier

Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. Jag väljer att spy lite galla till höger och vänster. Kommentera om ni tycker jag är Dagens dummaste!

Dagens dummaste

cosplay-alice-katayama1Enligt IDG och Sydsvenskan har Malmöstad de senaste 1½ spenderat 1.1 milijoner på att bygga upp något slags Malmö i Second Life. Jag tror aldrig jag har hört på maken till mer korkat projekt. Jag ser så väl framför mig hur personerna sitter där i nåt möte och frågar sig ”Hur ska vi bli coola? Hur ska vi synas på nätet?” och nån säger ”Jag har hört att det här Second Life ska vara häftigt. Carl Bildt höll väl ett tal i Second Life?” och sedan rullar bollen igång. Vem använder Second Life seriöst? Ärligt. Jag trodde mest det var ett system för folk som gillade typ cosplay?

– Malmö vill ligga i framkant vad det gäller it, men vi är medvetna om att Second Life kanske inte är den absoluta framkanten längre.

Ouch. Citat är från Carina Nilsson (S), ordförande i e-beredningen i Malmöstad och jag tycker nästan lite synd om henne. Bara en sån sak som att ens börja på ett ”internetprojekt” som tar mer än 1½ år att genomföra borde ge en symfoniorkester av varningspipor.

Ohsohightech’s tips till Malmöstad

  • Lägg 1.1 milijoner på att rusta upp en riktigt stadsdel, exempelvis Rosengård, istället för att leka i Second Life.
  • Visa er på Twitter, Bloggy, Facebook och andra nätverk som folk i Sverige verkligen använder. Och auto-feeda inte bara om att Timbuktu spelar på torget utan var levande. Se på Comhem nedan.
  • Låt nyckelpersoner inom Malmöstad blogga på er kommuns webbplats. Se på t.ex Microsoft, deras Kundombudsman bloggar och ifrån att ha varit en kolos som man inte riktigt vet hur man ska få grepp om har man nu både ett ansikte och en kontaktbar person.
  • Anställ en person som jobbar heltid med sociala medier och webben. Alltså  ingen ”Men du Anders, du kan väl mycket data?” utan en riktig expert.

Det finnas massor man kan göra men sluta lägga stora summor på avancerade saker. Sociala medier är enkelt och väldigt billigt. Och det kan skapa gladare invånare (riktiga invånare) och förmodligen spara pengar.

Dagens näst dummaste

dumstrutIdag såg jag en tweet från @billyrim där han citerade Rolf van den Brink ifrån något föredrag.

”Inga ungdomar använder sociala medier. De har inte råd. Det är bara medelålders konsulter.”

Jag frågade @billyrim vad han trodde Rolf van der Brink menade med detta och fick nåt svar om att han trodde det hade att göra med mobila-tjänster. Jag fick sedan bekräftat att Rolf inte verkar ha full koll då jag även detta citat kom från samma föredrag.

”Spelar ingen roll hur många som bloggar idag. För fem år sen var de på Lunarstorm och det har de lämnat. Bloggarna försvinner också”

Jag tycker mest det påminner om klassikern från Ines Usman att ”Internet är bara en fluga”. Efter en Googling så ser jag att Rolf själv har en blog och då måste vara medveten om att en blog är en hemsida. Det är inget företag som kontrollerar bloggar, det finns ingen som kan ”köpa upp” bloggar och göra det ocoolt. Bloggar är webbsidor. Och jag tror vi får leva med webbsidor i många år till.

Hade Rolf sagt att Twitter, Facebook, MySpace, Spotify, WordPress eller liknande var flugor hade jag inte reagerat. Men det som är gemensamt för dessa är att de är företag som kontrollerar dessa tjänster. Ett företag kan alltid förstöra sin egen produkt på ett eller annat sätt men att folk helt skulle sluta mikroblogga(Twitter, Bloggy), socialicera på nätet (Facebook), lyssna på osignad musik (MySpace), lyssna på signad musik (Spotify) eller vilja publicera tankar och åsikter (Blogga) tror jag inte.

Dagens cred

comhemJag vill inte bara gnälla. Det har hänt positiva saker inom sociala-medier de senaste dagarna också. I tisdagskväll vid 20.00 tiden så försvann Comhems sändingar i stora delar av landet. Detta var precis innan TV6 skulle visa Champions League semifinalen mellan Manchester United (Glory! Glory!) och Arsenal. Självklart så blir det ett frukanstvärt stohej på Twitter och ingen vet någonting för Comhems hemsida var också död, antingen p.g.a att alla gick dit eller för att den drabbades av samma strömavbrott som fick TVn att dö.

I vilket fall så klagade många på att inte Comhem hade nån kanal att få ut information på förutom deras egen webbsida. Men dagen efter så dök @comhemAB upp på Twitter och bakom sparkarna på den användaren sitter en informatör på Comhem och svarar på folks frågor. Självklart blir en sån här användare ovärderlig i en ”krissituation” som den som var i tisdags.

Självklart kan inte detta mäta sig med en riktig kris där liv står på spel osv men det visar hur viktigt det är att ha mer än en kanal för att nå ”massan”. Min kollega Markus berättade att hans granne kommit och knackat på och frågat om TV’n bara var död för honom eller om Markus också var drabbad. Markus kunde berätta att större delen av Sveriga var drabbat. Ett mindre kundservice samtal för Comhem.

Tack för mig!

Andra bloggar om: comhem, malmöstad, sociala-medier, twitter, bloggy, rolf van der brink, bloggar

Mer hos Ohsohightech

16 kommentarer till “Ola orerar fritt om bruket av sociala medier”

  1. #1. Daniel den 07 maj 2009, kl 13:05

    Bra talat Ola!

  2. #2. Agnes den 07 maj 2009, kl 14:05

    Väldigt bra skrivet.

    Det är oerhört genant för Malmö det där debaclet, på många sätt. De borde satsa mer på sådana här saker:
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/satsning-pa-boendet-fick-livet-att-vanda-i-utsatta-herrgarden-1.857354

    Det var ju trots allt ett kommunalt bolag som styrde upp skiten.

  3. #3. Petter den 07 maj 2009, kl 15:05

    Håller med dig Ola, på alla punkter egentligen. Men tanken Malmö haft med satsningen är ju i grunden god. Det är den offentliga verksamheten som gör att det tar lite längre tid att sjösätta projekt av det här slaget. Hade det varit ett företag hade det förmodligen gått lite snabbare, även om Second Life aldrig var så hett som media fick det att framstå. Känner personligen inte någon som höll på med det och jag är den nördigaste när det gäller webb och IT av de jag känner. Det hade kostat betydligt mindre att skapa en närvaro i något ”mindre avancerat” medium såsom Twitter eller Facebook som du skriver, kanske till och med att bygga en egen community som det finns gott om gratis open source-mjukvara för numera. Att skapa en värld i Second Life kräver väl att man själv skapar 3D-miljöer med någon form av mjukvara? Det borde ringt en klocka att det åtminstone skulle dra ut på tiden.

    Följde ditt ”lilla” bekymmer med Com Hem på Twitter häromdagen :) Du har säkert till stor del med deras nyblivna Twitter-närvaro att göra. Som du hojta :)

  4. #4. Jonatan den 07 maj 2009, kl 15:05

    Jag får väl hålla med. Bloggar kommer att fortsätta finnas i någon form. Jag tror att privatbloggarna ”detta-åt-jag-till-lunch” och wannabe experter utan unik kunskap eller åsikter kommer att försvinna. Bloggar i form av ständigt uppdaterade hemsidor med en speciell nich är här för att stanna. jag tror framförallt att branchfolk, oavsätt inom vilket område, som har specialkunskap kommer att fortsätta blogga.

    Jag tror lite som du att mikrobloggandet kommer att finnas i en annan form inom en tämligen snar framtid. Jag har väldigt svårt för sajter som twitter, där en tämligen liten funktion blir ett självändamål och sajtens ända syfte. Jag tror att en mikroblogg kommer att vara en standardfunktion på en större samlingssida -nästa facebook- om du så vill. (nu finns det ju visserligen redan en mikroblogg i dagens facebook, men den är inte lika väl implementerad)

    Jag tror ju personligen väldigt mycket på ökad mobilitet. Jag tror vi kommer att se en stor förflyttning av sociala medier ifrån datorn till bärbara enheter. Inte minst med att mobilerna nu går emot att bli mer och mer gjorda för ständig uppkoppling och användarvänliga webbläsare och god implementering av 3parts programvara, och den goda förutsättningen till hyfsade uppkopplingar iom HSDPA och snart ”4g” med riktigt mobilt BREDband.

    Vi ser en konvergens mellan våra bärbara tekniska apparater. vi har fortfarande inte ell fullgod telefon/mp3/kamera/extern HDD/realtidsöversättare och vad mer man kan tänka sig att framtidens har i sitt sköte, men jag tror inte vi är långt bort ifrå en böjbar elastisk högupplöst LED touchscreen som fyller alla funktioner och behov i en liten strömsnål apparat. I samma takt som vi rör oss dit, kommer vi att röra oss mot konvergens av vår mediekonsumtion. Internet är snart inte förknippat med en dator, det är något man använder sig av hela tiden. (den fullfjädrade datorn spår jag kommer gå mer åt att bli ett arbetsverktyg igen.)

    Sociala medier är nog här för att stanna, de har av olika slag en ordentlig potential på många sätt, men förutsättningen är att alla är med, och att alla är uppkopplade hela tiden. Därför funkar det inte i längden att skutta mellan olika webbplatser var 4e månad så fort något nytt ball kommer till, utan snarare att nya funktioner implementeras i en mindre föräderlig miljö..

    det var mina 16 öre..
    och mitt sätt att stjäla rampljustid för att orera fritt

  5. #5. Tobbe snygg från Habo den 07 maj 2009, kl 19:05

    Bra Ola!

  6. #6. Ola den 08 maj 2009, kl 10:05

    Det roligaste med att ha en blogg med lite läsare är att man får kommentarer som kompletterar inlägget!

    Petter: Mina vänner tycker jag är så snäll jämt så jag måste få vara lite arg ibland :D Självklart är det kul att Malmö försöker men ibland är det bättre att inte göra nåt alls än att göra nåt dåligt. Haha, jaa .. det var lite liv på mig på Twitter angående Comhem. Kan ju hoppas att man hade nån del i det. Det viktiga att få fram oxå till företagen är ju att dom inte är på Twitter för ”vi som hänger på twitter skull” utan de är där för att nå ut till en stor massa som sedan kan sprida informationen vidare till annat folk. Twitter skulle kunna döpas som till MSMS (Mass Short Messaging System). Gillar ordet. Ska börja använda det när jag förklarar twitter.

    Jonatan: Håller med om att de här ”tönt” bloggarna kommer att dö ut. Jag minns när mikrobloggarna började dyka upp för första gången och jag folk i media pratade om att ”Kommer bloggarna dö ut p.g.a detta osv” och jag började fundera på vad det pratade om. Anledningen till att jag inte fattade var att jag hade en helt annan syn på bloggar än vad gemena man var. De flesta tänker Blondinbella när det hör blogg jag tänker på Lifehacker och Engagdet när jag hör ordet blogg. Förmodligen är väl Blondinbella mer rätt enligt den ursprungliga benämningen. Men som sagt, postar man bara bilder på sitt husdjur eller en bild på sin svenne-latte när man fikar så kan man lika gärna köra twitter (fast de borde komma på nåt sätt att tjäna pengar på twitter).

    Sedan det här du pratar om flytten till mobilen har ju i princip redan hänt. iPhonen tog ett JÄTTE steg för att mobilsera (höhö) internet och vi har ju bara sett början. Konkurrenterna som MS, Google osv lär ju komma ifatt förr eller senare och alla lär gå runt med en dator i fickan. Sedan lär man ganska snart kunna köra en skärm och fullsize keyboard mot telefonen och då börjar laptops mer och mer spela ut sin roll.

    Som sagt. Människan har grundbehov av att socialisera, visa upp vad man tycker och tänker, försöka trycka ner ens åsikter i halsen på andra osv osv.

    Steget är inte så långt från stenen i Mora som Gustav Vasa stod på till Newsmill, typ.

  7. #7. Mabande den 12 maj 2009, kl 09:05

    Jag tror tyvärr inte nonsensbloggandet (d.v.s. ”‘detta-åt-jag-till-lunch’ och wannabe experter utan unik kunskap eller åsikter”) kommer dö ut. Så länge som det är gratis och folk kommer ha behov av att synas eller ”säga någonting som är viktigt (för mig)” kommer det finnas meningslösa och desinformatoriska bloggar. Det är ju inte som att konspirationsbloggarna minskat sin trafik ;)

    Ola: Ska man kånka runt på en skärm och ett fullsize keyboard för att ersätta sin laptop kan man väl lika gärna plocka upp en Asus eeeTop med touchscreen och strunta i både laptop och internetuppkoppling på mobilen? Nog för att det inte är ett sannolikt scenario (inte minst för att jag sjäv ska köpa en iphone i veckan och redan har en eee-pc ;) ), men mobildatorerna (d.v.s. iphone och liknande) kommer sannolikt ”bara” _komplettera_datoranvändandet_, inte ersätta alla andra datorer – det skulle helt nkelt bli för mycket krångel.
    I och för sig förutsatt att det inte sker i form av dockningsstationer (d.v.s. en stationär skärm med tangentbord och slave-hårddisk där mobilen dockas in som kontrollenhet, eller ett laptop-”skal” med motsvarande dockning).

    Eehm… som kanske märks så var det här ett inlägg som utvecklades allteftersom jag skrev det – smått ”stream of conciousness”-formaterat :D

  8. #8. Ola den 12 maj 2009, kl 10:05

    Mabande: Självklart kommer det alltid finnas behov av allt möjligt. Vissa vill ha en monster laptop med 17″ skärm och vissa klarar sig bra med en väldigt väldigt liten. Och ”spela ut sin roll” var kanske lite stark uttryck. Skulle kanske skrivit ”minska i betydelse”. Det viktigaste är ju bara att få dockor till mobilen så man kan använda den som en helt vanlig dator om man vill.

    Man skulle till och med kunna tänka sig nån form av ”skal” som man stoppar in mobilen i och då kan fungera som en laptop fast man behöver bara en ”dyr” pryl. Who knows :)

  9. #9. Ola den 12 maj 2009, kl 10:05

    Nu ser jag att du skrev det oxå :) Sorry att jag inte läser ordentligt.

    Kan lika gärna kommentera nonsensbloggandet oxå. Som vanligt .. att det helt dör ut tror inte jag heller men Twitter/Bloggy/Facebook har ju tagit över mycket av den marknaden.

  10. #10. vision den 13 maj 2009, kl 00:05

    hur ska folk som använder sig utav comhem komma in på comhems twitter när internet lagt ner ifall man inte har en iphone eller bärbar dator med trådlöst bredband eller tillgång till en riktig internetleverantör?

  11. #11. Jonatan den 13 maj 2009, kl 07:05

    Vision

    Det är inte bara iPhone som det går att surfa med.. Jag har en helt vanlig SonyEricsson som jag laddat ner opera mini till. (genom att gå in på http://www.operamini.com i den inbyggda webbläsaren) I en nödsituation skulle väl även den inbyggda webbläsaren fungera att surfa med..
    Till och med min mormor har en så pass ny mobiltelefon att det GÅR att surfa med den, men folk har en lustig föreställlning om att det sulle vara krångligt eller fasligt dyrt..

  12. #12. Mattias den 13 maj 2009, kl 08:05

    Jag hoppas & tror att fler ”sociala nätverk” inte är framtiden aka web 4.6.
    När fan kommer det riktiga semantiska nätet börja blomstra eg..?
    Sen att Malmö bygger matrixförorter i second life är ju sad
    på rätt många sätt. Men projektledaren skrattar väl hela vägen till banken.
    Om han inte fått sparken…

  13. #13. Ola den 13 maj 2009, kl 10:05

    Vision: Som Jonatan säger. Och sedan är det ju det här med att saker kan spridas på ställen som twitter och sedan komma ut via att man ringer folk eller träffar dem på riktigt. Som exemplet i texten med Markus granne.

    Mattias: Håller med dig till fullo. Det första vi behöver är en riktig standardisering av hela mikroblogg prylen. Vanliga bloggar är ju idag helt öppet och ingen pratar om att man wordpressar eller liknande. Där är dock fortfarande Mikrobloggandet och det ser jag fram emot när det försvinner helt.

  14. #14. Martin den 14 maj 2009, kl 17:05

    Du är så oerhört grym Ola !

  15. #15. Ola den 14 maj 2009, kl 18:05

    Oj :)

    Det var snällt sagt!

  16. #16. Mabande den 18 maj 2009, kl 17:05

    Ett ”frisläppande” av mikrobloggandet skulle förmodligen minska både deras effekt och lockelse.
    Som det är nu så lever ju bloggarna på inlänkningar och kommentarer (ju fler dess bättre), medan twittermikrobloggandet väl främst lever på diskussionskanaler (mmm…. #hash) och förföljande (”iiih jag kan se vad @aplusk och @Mabande gör just nu!!!!”) där all kommunikation sker _inom_ själva twitter?
    Det är ganska svårt att ”översätta” den formen av socialt småsnackande till att kunna hanteras av enskilda entiteter (som gjorts med bloggarna). Visst att det går att sätta upp flera mikrobloggscommunities, men jag är starkt tveksam till att det kommer komma upp mer eller mindre enskilda mikrobloggar som inte är en del av en större site (typ twitter eller ”hidden agenda”-delen på jjg.net, där han sällan skriver längre än en mening eller så).
    Saker som behöver ”fixas” för att det ska kunna bli mer attraktivt med en separat mikroblabla är ett trevligt CMS och möjligheten att länka till enskilda inlägg. Dock skulle ju fortfarande ”problemet” med att det inte kan bli en ordentlig twitterstorm fixas för att locka lite mer än att bara kunna följa sina idoler via RSS eller motsvarande.

    Min lilla disclaimer denna gång är att jag definitivt inte har satt mig in i alla mikrobloggcommunities funktioner, men om jag har missat någonting omvälvande så skyller jag på att internet bara är en fluga ändå ;)

Vilka bloggar länkar till “Ola orerar fritt om bruket av sociala medier”?

  1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin