Molnet och företagen

Jag läste på IDG att Göteborgs Universitet har slängt ut en e-post lösning från Oracle för att köra Google Apps och Gmail för alla studenter. Man har dock valt att inte konvertera lärarnas e-post dels på grund av att det kan finnas känsliga uppgifter i lärarnas mail som man inte vill att google ska ”ha hand om” och även att it-vanan hos lärarna är lägre än hos studenterna och därför är en migrering ett större projekt. Linköpings universitet har använt en liknande lösning i över ett års tid och Lund planerar också att byta ut sin e-post lösning mot antingen Live Mail eller Gmail.

Spännande utveckling tycker jag. I ännu en artikel hos IDG så intervjuar de europa chefen hos Google om just att lägga ut delar av it-infrastrukturen i molnet. Där pratar de om svårigheterna för företag att lämna gamla hjulspår och att ha förtroende för att t.ex Google tar hand om deras dokument och e-post. Jag kan förstå företagens tveksamhet kring det här, men kan samtidigt tycka att många argument är ganska dåliga.

Hur vi använder Google Apps

När jag och Markus startade igång 27 Kilobyte hade vi självklart inte en tanke på att sätta upp nån e-post server hemma i vardagsrummet utan den naturliga lösningen var såklart att sätta upp våran domän med Google Apps och köra all vår e-post med Gmail. Världens bästa e-post program helt gratis. Och med 7.2 Gb lagring, när jag jobbade på Volvo hade jag 45 Mb.

Vi använder även Google Docs för våra gemensamma dokument. Självklart saknas det mycket funktioner från t.ex Word och Excel men ärligt talat, hur ofta använder du några avancerade funktioner i dessa program? Jag gör mest to-do listor i Excel och skriver lite dokument i Word där jag behöver lite mer formatering än vad som finns i Notepad. Det finns säkert de som kräver mer men jag tror jag är en ganska ”vanlig användare”. Fördelarna med Google Docs, förutom såklart att det inte kostar en spänn, är dock många.

Jag och Markus kan samtidigt sitta och editera ett dokument medan vi pratar om det via Skype, alla våra dokument ligger i en kronologisk lista där de dokumenten vi senast ändrade ligger högst upp, vill vi att t.ex någon admin på whoa ska vara med och dela ett dokument så delar vi det bara med personen. Det bara funkar helt enkelt. Jag kan inte ens jämföra detta med mardrömmen som heter Sharepoint + Office som jag har använt på tidigare jobb.

Tveksamheter

Jag kan som sagt förstå varför stora företag är tveksamma. Till att börja med är det såklart inte helt gratis för dom. Att migrera tusentals e-post konton och att utbilda personal på stora företag kostar massor av pengar. För mindre företag på kanske 1-20 anställda ser jag dock inte spciellt många hinder.

Det finns argument kring att Google skulle ha kontroll över dina hemliga affärsdokument med och liknande. Jag har dock svårt att se att Google på nåt sätt skulle ta specifik information ifrån enskilda företag. Det finns helt enkelt inget att direkt vinna på det kontra skandalen om det skulle komma ut. Och enligt mig är inte detta de stora problemet. Problemet är att det är tillgängligt ifrån webben med ett enkelt användarnamn/lösenord. Inte för att jag tror att genomsnittliga bolagets it-personal är mer kompetenta än Googles eller att deras infrastruktur är mer driftsäker. Men dokumenten går helt enkelt att komma åt ifrån nätet utan nån ”säkerhetsdosa” eller något sådant och bara det är en rejäl lucka i säkerheten.

Så Google. Jag tycker att ni ska fixa ett system så att premium kunder får sig en liten ”säkerhetsdosa” som i sig höjer säkerheten otroligt mycket och ta en liten slant i betalt för det. Jag skulle lätt betala för att få högra säkerhet på mitt Google konto. Folk har ju inga problem med att låta bankerna ge tillgång till dina pengar via webben, då borde man inte ha några problem med att ha sina dokument online om säkerheten är likvärdig.

Andra än Google då?

Nu har jag mest pratat om Google i denna artikel, som vanligt ligger Google i framkant men det finns andra företag som också vill konkurrera i molnet. Amazon har t.ex tjänster som är lite mer riktade för drift av webbsidor och dylikt och de skrev nyligen kontrakt med . Microsoft har sin e-post lösning Exchange tillgänglig som en ”hosted service” där man alltså istället för att köpa Exchange, hårdvara och drift betalar Microsoft en slant i månaden. Microsoft planerar till och med ett .

Detta är såklart framtiden, att varje litet företag ska ha IT-personal är helt enkelt inte försvarbart längre. Vi får se vart det tar vägen. Kul i alla fall att Göteborgs, Lunds och Linköpings universitet tar täten här och visar på att det är möjligt att använda molnet även för större företag och organisationer. Dessutom lär vi spara in en del skattepengar.

Andra bloggar om: cloud-computing, the cloud, Gmail, Google Apps, Live Mail, Göteborgs Universitet, Lunds Universitet, Linköpings Universitet, Google, Sverige, Företag, Storföretag

Mer hos Ohsohightech

16 kommentarer till “Molnet och företagen”

  1. #1. sebastian den 08 oktober 2008, kl 16:10

    Mycket intressant läsning! Men pratade idag med min lärare och enligt honom var Sharepoint framtiden. Kan han menat för större företag och live mesh mer är för dom mindre företagen?

  2. #2. Ola den 08 oktober 2008, kl 17:10

    Sebastian: Kul att du gillade.

    Sharepoint är säkert något som kommer bli mycket bättre i framtiden och när väl Office får till en snygg ”out.-of-the-box” integration med antingen en central server ”i molnet” eller någon server på företaget så kan det nog bli bra. Och vill man ha ett jobb är det definitivt Sharepoint man ska lära sig. Företag är som tokiga i det av någon anledning, förmodligen för att det står Microsoft på lådan och företag och microsoft är en love story.

    Men som sagt var, på långsikt tror jag att enbart mycket stora företag kommer att kunna ha egen IT drift med egna mailservrar osv osv.

  3. #3. Johan Westin den 08 oktober 2008, kl 21:10

    Jag blir faktiskt lite ledsen när jag läser om Microsofts Sharepoint teknik. Och att läsa att en lärare går in så hårt och favoriserar ett system känns inte heller helt bra.

    Jag önskar, hoppas och strävar efter att göra framtiden öppen. Oavsett vem som tar hand om ”molnet” hoppas jag det kommer göras på öppna standarder. Inte inne i slutna rum där ingen har tillgång till det som finns under huven.

    Att Richard Stallman är emot allt som har med cloudcomputing att göra är kanske inte en nyhet någon blir det minsta förvånad över. Och att han antagligen just nu sitter och knyplar på GPLv4 som kommer göra det svårare med SaaS applikationer känns inte heller så konstigt.

    Men oavsett vem (och hur) någon annan hostar din mail eller office lösning så tjänar självklart alla på att den är baserad på enöppen standard som alla godkänt. På det sättet blir det självklart lättare att utbilda, utveckla och innovationstakten kan hållas i den takt som marknaden kräver.

    // Johan

  4. #4. Martin den 08 oktober 2008, kl 22:10

    LiNköpings universitet.

  5. #5. Ola den 08 oktober 2008, kl 23:10

    Slarvigt. Fixat!

  6. #6. Erik Pettersson den 08 oktober 2008, kl 23:10

    Jag älskar att ha mina dokument och e-postmeddelanden tillgängliga var än jag går med Google Docs och Gmail. Roligt att allt fler organisationer tycker likadant!

    Som student vid Linköpings Universitet kan jag meddela att allt fungerar kanon med skolmailen, eller som de kallar systemet: ”E-Go”. Detta är även integrerat med skolans övriga system för studenter.

  7. #7. Företagsevent den 09 oktober 2008, kl 10:10

    Mycket intressant!

    Men hur funkar det om man vill använda en egen domän för e-posten? Är det gratis att göra den kopplingen också? Det känns ju inte så seriöst att maila från en gmailadress, åtminstone inte än…

  8. #8. Ola den 09 oktober 2008, kl 11:10

    Japp, det är helt gratis att peka om sin domän. Man får peka sina MX-Records hos sin DNS mot googles (eller microsoft osv) mail servrar bara .. funkar klockrent. Finns ganska mycket dokumentation kring det på Google Apps siten.

    Det som kostar pengar är när man ska ha tusentals mails och för att t.ex migrera ifrån ett AD och liknande. Tror dock det är en droppe i havet jämfört med vad motsvarande kostar med en lösning från Oracle, Sun & MS osv.

    Kolla på deras sida!

    http://www.google.com/apps/intl/en/business/index.html

  9. #9. Företagsevent den 09 oktober 2008, kl 12:10

    Låter ju klockrent! Framförallt att alla mail sparas online. Här ska pekas om. :-)

  10. #10. Daniel den 10 oktober 2008, kl 12:10

    Ola, din lite oreserverade kärlek till Google är skrämmande! :-) Du borde göra ett inlägg som tar upp konsekvenserna av att dom kontrollerar så stora mängder data. Vad kan dom göra med den i framtiden? Censuren i bland annat Kina, är det bara början?

    Lite nyanserat tack! ;-)

  11. #11. Ola den 10 oktober 2008, kl 13:10

    Hehe, jag ska försöka vara lite mer nyanserad Daniel. Fast jag skriver ju faktiskt rätt mycket om Microsoft prylar osv oxå till skillnad mot många andra som ignorerar dem rätt bra.

    Sen är jag rätt naiv av mig och tror gott om de flesta. Är säkert dumt men va fan, orkar inte vara paranoid.

  12. #12. Daniel den 10 oktober 2008, kl 15:10

    Jo det är ju sant. Men du vet, information är makt. :-)

    Såg du dokumentären om Google för några månader sen? SVT tror jag, borde finnas i deras mediearkiv.

  13. #13. Nicklas den 10 oktober 2008, kl 17:10

    @Daniel

    Jag såg den dokumentären också, riktigt bra. Den fanns i deras mediearkiv i ca en månad. Lyckades dock rippa den från sidan med en ASX-downloader (kommer inte ihåg vilken men det var ett shareware-program så jag avinstallerade den senare).

    Det är faktiskt en sak som också datamoln har som svaghet, att datan kontrolleras av andra. Den kan raderas eller inte alls går att komma åt, något jag själv fick uppleva när jag var utan bredband en vecka och endast hade gammaldags modem för uppringt internet. Efter den upplevelsen har jag insett hur viktigt det är att ha tillgång till filer och data lokalt.

    Ser endast datamoln som ett komplement till lokallagring, förutom för e-post (visserligen skulle det vara bra om man tog backup på dem).

  14. #14. Ola den 11 oktober 2008, kl 15:10

    Nicklas: Ja, det är sant. Ska ta och blogga om backup av e-post och dokument man har på Google Docs och Gmail ..

    Använder en tjänst som heter Sugarsync oxå där man kan göra backup på alla sina saker på ett smidigt sätt ..

Vilka bloggar länkar till “Molnet och företagen”?

  1. Skaffa Gmail för din egen domän med Google Apps | Ohsohightech.se
  2. Koenigsegg köper SAAB, ett tecken på något nytt? | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin