Internet i Kina

chinaNi som följer mig på Twitter vet att jag är i Kina just nu och hälsar på en kompis. Innan jag åkte till Kina så visste jag att vår sida whoa.nu var blockerad här av någon anledning. Jag hade även fått rapporter om att både Ohsohightech och AlternativeTo skulle vara blockerade. Och som alla vet blockerar ”The Great Firewall of China” även Twitter, Facebook och YouTube. Nu har jag varit här i 10 dagar och saker har varit ungefär som förväntat. Dock har jag inte haft några problem att komma åt varken AlternativeTo eller Ohsohightech med eller utan VPN-lösning.

Hur kommer man runt Kinas brandvägg?

Det första jag provade när jag kom hit var att köra programmet Hotspot Shield som i princip är ett gratis VPN. VPN står för ”Virtual Private Network” och innebär att du ”tunnlar” all trafik från din dator via en annan dator någonstans och för alla utomstånde servrar så ser det ut som du kommer ifrån det landet som du ”tunnlar” igenom. Detta behöver man egentligen inte känna till utan det räcker med att ladda hem programmet och installera det. Det stora problemet med Hotspot Sheild är att de smutsar ner alla sidor med reklam. Men det fungerar helt ok och behöver du bara kolla Facebook lite snabbt så är det inga bekymmer.

Jag tyckte personligen att det var jobbigt med all reklam och jag fick via @mstrass på Twitter tips om Witopia. Witopia är en betaltjänst som kostar cirka $40 om året och just detta var ett problem. Jag har bara varit i Kina i 11 dagar och behöver ingen VPN i Sverige (ännu). Efter lite googlande så hittade jag tjänsten Always VPN och det är den jag använder nu. Med AlwaysVPN betalar man per använd gigabyte. Jag köpte 5 gigabyte för $8 och jag har bara lyckats göra av med cirka 3gb.

Om ni vill se lite bilder och sådant från Kina så kan ni kolla in min personliga blogg. Nu ska jag lämna Starbucks och försöka hitta lite kul saker att köpa med mig hem.

Länkar: Hotspot Shield, Always VPN, Alternativ till Hotspot Shield

Andra bloggar om: Kina, twitter, facebook, kina brandvägg, great firewall of china, vpn, hotspot shield, witopia, always vpn

Mer hos Ohsohightech

2 kommentarer till “Internet i Kina”

  1. #1. Robin D den 05 augusti 2009, kl 08:08

    Om jag fattar detta rätt så hade du i praktiken kunnat lämna en dator igång hemma i sverige och sedan ”tunnlat” gratis genom denna med någon form av vpn mjukvara?

    //Robin

  2. #2. Ola den 05 augusti 2009, kl 09:08

    Exakt! Jag hade inte tid att fixa det där själv innan men man kan definitivt sätta upp en egen VPN hemma (eller bara köra remote desktop men det blir såklart segt). Så länge inte Kina blockar din server då förstås.

Vilka bloggar länkar till “Internet i Kina”?

  1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin