11 tips du kanske inte kände till på din iPhone

Det är många som har en iPhone idag och varje gång jag träffar någon som nyligen köpt en så är det alltid några saker man kan tipsa om som de inte kände till. Så antingen om du är erfaren iPhone användare eller nybliven färsking så kanske du kan hitta några tricks i detta inlägg som du inte hade en aning om. Jag kan erkänna att jag inte kände till allt innan jag började skriva denna artikel.

1. Ta en skärmdump

Då och då händer det att man vill ta en skärmbild på något. Kanske ska du visa vad du har för inställningar till någon eller så har du slagit nytt rekord i Fieldrunners. Att ta en skärmdump är iallafall enkelt. Du trycker bara på ”knappen på toppen” och hemknappen samtidigt, då blinkar skärmen till lite och det ligger en skärmdump bland dina bilder.

2. Tryck på topbaren (klockan) för att gå tillbaka till toppen

Säg att du har scrollat igenom en lång lång webbsida och sedan vill gå tillbaka till adressfältet för att skriva en ny URL eller liknande. Tryck bara på klockan högst upp så scrollar hela sidan automatiskt upp. Detta fungerar inte bara i Safari utan i de flesta program som kan scrolla som t.ex iPod-applikationen eller Tweetie.

3. Spara bilder från webbsidor

IMG_0369[]Ibland blir man sugen på att ladda ner en bild från en webbsida till telefonen och på en iPhone är det inte självklart hur man gör detta. Tricket är helt enkelt att trycka på bilden och hålla fingret stilla där några sekunder. Då dyker det upp en meny där du kan välja om du vill spara bilden, kopiera den (och då göra det möjligt att klistra in i t.ex ett e-mail) eller öppna den i eget fönster.

4. Dubbelklick på hemknappen för att få upp iPod kontrollen

Ännu ett tips som det flesta kanske känner till men som är något man helt enkelt måste känna till. Det går att ställa in iPhonen så att en viss sak händer när du trycker två gånger på hemknappen. Standardinställningen är att få upp en enkel iPod-kontroll där man kan pausa och byta låt. Det bästa med detta är att det även funkar när du är inne i ett program så du inte behöver lämna programmet bara för att byta låt eller liknande.

5. Röststyrning genom att hålla inne headset/hem knappen (bara 3GS)

Om du har en 3GS har du väl inte missat röststyrningen? Om du använder headset så håller du bara inne knappen och efter ett tag hör du ett litet ljud. Efter detta är det bara att börja snacka. ”Vilken låt spelas nu?”, ”Ring Markus mobil”, ”Nästa låt”, ”Spela låtar med The Killers” osv osv. Ganska häftigt när man får ordning på det. Läs mer om vilka kommandon som finns tillgängliga hos Apple.

6. Lägga favoriter på hemskärmen

Om man lägger till ett bokmärke i Safari får man en fråga om man vill lägga till en genväg på hemskärmen. Problemet är dock att alla sidor inte har en snygg ikon som iPhone kan använda utan bara en ful thumbnail på webbsidan. Det finns dock lösningar på detta genom sidan iclypso.com som har en stor mängd ikoner +  instruktioner för hur du lägger in dem på din iPhone.

7. Dubbelklicka och trippelklicka på headsetknappen för att byta låt

Ett mycket enkelt tips som jag inte visst till för alldeles nyligen. Du dubbelklickar helt enkelt på headset knappen för att gå till nästa låt och trippelklickar för att gå till föregående.

8. Aktivera kompassen på kartan (bara 3GS)

IMG_0368[]Detta är en sak som jag personligen tycker är ett ganska rejält usability fail. När du tar fram kartan på telefonen så vet du säkert om att du kan trycka på det lilla ”siktet” nere i vänstra hörnet för att få fram en GPS markering på var du befinner dig. Så långt är allt frid och fröjd. Men hur gör du om du vill få fram på kompassen på kartan så du ser åt vilket håll du tittar? Du klickar helt enkelt på samma knapp igen, kan kanske anses logiskt men det är inte så att det lilla ”siktet” ändrar sig till en kompass eller något. Du måste helt enkelt räkna ut att du ska trycka på knappen igen. Svårt att hitta men en otroligt bra funktion när man vet hur man hittar den.

9. Dubbeltappa för att zooma in och ut

Ibland är man inne på webbsidor, kartor eller andra ställen som kräver en del zoomande och att hålla på att ”pincha” med fingrarna för att zooma ut och in kan ibland bli ganska krångligt. Ett enklare variant kan vara att dubbeltappa med ett finger för att zooma in och dubbeltappa med två fingrar för att zooma ut igen.

10. Tangetbordtrick 1: Skriv snabbt en punkt och ett mellanslag

Om du skriver SMS, mail, tweets eller något liknande och vill avsluta en mening så ska man förstås lägga dit en punkt. Tyvärr är det inte helt trivialt att lägga in en punkt utan man måste klicka på ”specialtecken” knappen och sedan trycka på punkt och sedan gå tillbaka igen och trycka på mellanslag. Här kommer ett snabbare sätt. Tappa två gånger på mellanslag och iPhonen lägger automagiskt in en punkt och ett mellanslag och du kan glatt fortsätta skriva.

11. Tangetbordtrick 2: Skriv specialtecken snabbare

Föregående tips ordnar så att du snabbt kan skriva en punkt. Men säg om du vill skriva ett frågetecken, komma eller nåt annat specialtecken. Om du trycker på specialtecken knappen och sedan håller nere fingret och drar det till det tecken du vill skriva in så kommer det vanliga tangentbordet tillbaks så fort du släpper knappen. Lite svårt att förklara men riktigt händigt när man får in rutinen på det.

Fler tips?

Känner du till nåt mysigt litet tips som alla kan dra nytta av? Lägg en kommentar!

Mer hos Ohsohightech

6 kommentarer till “11 tips du kanske inte kände till på din iPhone”

 1. #1. Hans den 26 november 2009, kl 11:11

  Det här kanske är allmän kunskap, men punkt 3 funkar även för länkar i Safari. Dvs tryck och håll kvar på en länk så får man upp en meny och kan välja att öppna, öppna i nytt fönster eller kopiera länken.

 2. #2. Joonas den 27 november 2009, kl 10:11

  Om man man har aktiverat capslock men inte vet hur man använder det så ska man dubbeltappa på SHIFT så blir den blålysande och funkar nu som CAPS

 3. #3. Jonatan den 28 november 2009, kl 20:11

  Kändes väl som att alla dessa tipsen va ganska fundamentala, men ett annat tips som kan sälla sig till samlingen kan väl vara att för att få fler specialtecken exempelvis Ë,é,è, í,ì,ï, ¿,¡ etc. Så håller man helt sonika in E, I, !,? osv knapparna på tangentbordet tills att en rad specialtecken kommer upp. Vissa tecken har massa specialvarianter andra har inga…

  kan va bra att känna till… kanske….

 4. #4. Ola den 29 november 2009, kl 11:11

  Jonatan: Japp. För de som kommit skaffat iPhone efter 3.0 uppgraderingen (innan var man tvungen att hålla in sådär för att få ÅÄÖ) så kanske det också är nåt nytt.

  Annars var poängen lite att ta de fundamentala sakerna. Man kanske kan 8-9 av tipsen men de man inte känner till är väldigt bra ;)

 5. #5. frebro den 29 november 2009, kl 16:11

  Skitbra tips! Jag fick min iPhone i förrgår, så jag kunde nästan inget av detta.

 6. #6. Ken den 12 april 2011, kl 16:04

  Mycket intressant. Att kunna göra punkt snabbt har verkligen hjälpt.

Vilka bloggar länkar till “11 tips du kanske inte kände till på din iPhone”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin