Skaffa ett bildgalleri på nätet

Som ni kanske har märkt så får jag ofta idéer till mina inlägg när jag pratar med kollegor och vänner om internet och andra datorrelaterade saker. För några dagar sedan så snackade en kollega om att han bränt en massa Picasa Web Albumsdvd:er med sin familjs alla bilder för att ha som backup. Jag frågade varför han inte lägger upp bilderna någonstans på nätet istället och då få både backup och ett bra samlat ställe för alla sina bilder. Han hade han helt enkelt inte tänkt på det. Så om det är nån mer som inte tänkt på det så kommer här lite bra tips kring det.

Personligen så använder jag Googles tjänst Picasa Web Albums till mina fotoalbum, det som fick mig att använda det istället för Flickr som jag använt tidigare var framförallt att dom har en väldigt bra inbyggd slideshow funktion (kanske inte är lika relevant länge när det finns extensions som t.ex PicLens) och att man enkelt kan ladda ner hela album direkt via sidan. På Flickr så fick man hålla till godo med mindre bra hemmasnickrade program för att göra detta. Jag ska dock lägga ut en liten brasklapp om att det nu var mer än ett år sen jag senast använde Flickr och det har förmodligen hänt en massa saker sedan dess. Jag tror att Markus kör Flickr och han kan kanske skriva lite mer om den siten i framtiden.

Picasa Olas Album

En stor fördel (kan väl också uppfattas som en nackdel) är att Picasa Web Albums är hårt knutet till klient programvaran Picasa. Det är absolut inget krav att köra Picasa men det gör uppladdning av bilder mycket smidigare och vissa funktioner som t.ex att ladda ner hela album fungerar bara om man har det installerat. Picasa är ett väldigt kompetent bildhanteringsprogram där man kan lägga upp album, köra bildspel, bränna backuper på DVD, enkel redigering av foton och allt annat som hör till ett sånt här verktyg.

För Mac finns det tyvärr bara en lite enklare variant där man bara kan ladda upp bilder till sitt webbalbum. Man verkar t.ex inte kunna ladda ner album när man kör Mac.

Själva webbtjänsten då? Den har det mesta man kan önska t.ex bildsortering, bildtexter, geotaggning, bildspel (grymt bra), privata/publika album, kommentarsmöjligheter osv. Jag delade med mig av ett album till min Farmor och Farfar som båda är 80+ och de hade vad jag har förstått inga som helst problem att förstå hur det funkade. Jag tror personligen Flickr är lite mer avancerat för datorovana användare.

Det ingår 1 gb gratis lagringsutrymme och man kan lägga till mer, 10 gb kostar 20$ om året. Om du är typ David Lachapelle eller något sådant kan du få upp till 400 gb för 200$/år. Man kan också vad jag förstår enligt Google’s dokumentation använda sig av sitt Gmail utrymme till sina bilder men jag har själv betalt för 10 gb om året så jag vet inte riktigt hur det funkar. Lägg gärna en kommentar om ni vet mer om detta. Om man läser på sidan så är det ganska kryptiskt. Förstår ni exakt vad dom menar här?

Note that the free storage for each service is for that service only. Picasa’s 1 GB of free storage is for photos only, and Gmail’s 2.9 GB (and counting) are just for Gmail messages. Also, you can’t set aside shared storage space for one service – it will be used by any service that’s over its free storage quota.

Har ni tips om andra bra liknande tjänster? Lägg en kommentar!

Länkar: Picasa Web Albums, Flickr

Andra bloggar om: Bilder, Bildgalleri, Flickr, Foto, Galleri, Google, Picasa, Picasa Web Albums, Webbtjänster

Mer hos Ohsohightech

4 kommentarer till “Skaffa ett bildgalleri på nätet”

 1. #1. Mathias W den 25 februari 2008, kl 07:02

  Hej,
  hur är det med säkerheten på Picasa Web Albums? Har tidigare funderat på att använda det för mina foton, men har för mig att det åtminstone då verkade det som om de privata samlingarna inte var skyddade (tex med lösenord), utan att de bara inte kom upp i de publika listorna.

  Det känns ju lite si sådär om ens privata foton inte är skyddade. Eller har jag missuppfattat något?

 2. #2. Ola den 25 februari 2008, kl 13:02

  Jag är faktiskt osäker på det här. Jag vet egentligen bara att det finns en funktion för att sätta nåt som privat och då får man en länk som är en GUID (Tok unik sträng) typ. Ganska omöjligt att gissa men det är ju ingen fort knox direkt.

  Skulle rekommendera att du kollar upp lite mer kring det där.

 3. #3. Sandra den 14 mars 2009, kl 19:03

  Kan man skaffa ett bildgalleri till sin blogg?

 4. #4. lars den 28 oktober 2010, kl 15:10

  Hej!

  Själv har jag ett utrymme på surftown där möjlighet att sätta lösenord finns om man väljer linuxserver, i tjänsten finns ett webgrännsnitt för att konfigurera sin sida.

  Picasa är utmärkt för att generera ett webbalbum, men möjligheten att lägga lägga en personlig touch minskar förstås, ett alternativ kan vara frames.

  /lars

Vilka bloggar länkar till “Skaffa ett bildgalleri på nätet”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin