Redigera bilder online med svenskutvecklade Pixlr

I en tid då vi i allt större utsträckning lägger ut bilder på sociala nätverk så som Facebook och fotosidor i still med Flickr eller Picasa så ökar också behovet av att göra små ändingar och förbättringar på våra digitala bilder. Ett av de mest besökta inläggen på Ohsohightech hittills skrevs i februari och handlade om det onlinebaserade verktyget Picnik, och i juli om Adobe’s svar som kallas Photoshop Express. I höst har en svensk som heter Ola Sevandersson lanserat ett liknande verktyg, och med Olas inlägg om entreprenören Ted färskt i minnet så vore det nästan tjänstefel av mig att inte skriva om den mycket imponerande tjänsten Pixlr.

[smartads]

I en intervju med What’s Next berättade skaparen om att han lagt ner ungefär 14 månader av sin tid på Pixlr och man kan utan tvekan konstatera att det märks. Verktyget ser bra ut, fungerar väl och har en rad kraftfulla funktioner. Hela tjänsten är byggd i flash och den är helt onlinebaserad och körs direkt i webbläsaren. När man startat tjänsten genom att välja ett av de 11 språken, däribland svenska, så upptas hela browserfönstret av ett interface som påminner väldigt mycket om Photoshop. Det finns nästan ingenting som skvallrar om att man besöker en webbsida utan känslan av att man använder ett vanligt datorprogram är väldigt påtaglig. Och även när man tittar på vilka verktyg, penslar och funktioner som finns så känns det här som en ganska kraftfullt program, till skillnad från det betydligt enklare Picnik.

Tjänsten erbjuder alla de vanligaste verktygen som penslar, möjligheten att skriva text, beskärning, rotation och en rad olika filter. Det som imponerade allra mest på mig är dock möjligheten att jobba med lager, vilket gör att man kan experimentera väldigt mycket med sina bilder utan att egentligen förstöra något. Jobbar man i separata lager så kan man enkelt ta bort något som blivit misslyckat genom att ta bort de lager som innehåller de misslyckade ändringarna.

En stor fördel med Pixlr jämfört med konkurrenterna är enligt upphovsmannen att Pixlr startar väldigt fort. Under två sekunder tar det i snitt och det är givetvis betydligt snabbare än i princip alla såväl onlineverktyg som vanliga datorprogram. Man har också ett öppet API som gör det möjligt för andra webbsiter att använda sig av Pixlr genom att skicka användarna dit för att redigera en bild, t ex en profilbild på ett community, och sedan få tillbaka resultatet till ursprungssiten. Gratis är det också.

Huruvida man föredrar Picnik, , Pixlr eller någon annan tjänst bäst beror väldigt mycket på vad man har för behov och så är det som alltid en smaksak. Men nu har vi gett er tre väldigt bra alternativ att testa nästa gång det är dags att snygga till festbilderna som ska upp på Facebook eller bilden på familjen som ska skickas som digitalt julkort till släkten. Hej då Adobe Photoshop? Ja för alla som piratkopierat det bara för att göra enklare redigering i alla fall. Enkelt, snabbt, lagligt och online ligger helt rätt i tiden tycker vi på Ohsohightech.

Mer hos Ohsohightech

9 kommentarer till “Redigera bilder online med svenskutvecklade Pixlr”

  1. #1. Bakeman den 02 december 2008, kl 12:12

    Ser riktigt lysande ut, och precis så lättviktigt som man vill ha det. Saknar dock inställningen för ”levels” (har jag för mig den kallas) som utan tvekan är den jag använder mest i PS. Är det bara jag som inte hittat den, eller finns den ej?

  2. #2. Markus den 02 december 2008, kl 12:12

    Ja det är imponerande ”lätt” för att vara en så kraftfull webbapplikation. Tyvärr hittar jag inte heller levels/nivåer men enligt skaparens egna ord i intervjun med What’s Next så ska Pixlr utvecklas en hel del och få fler funktioner framöver. Tack för kommentaren!

  3. #3. Dgtlx.com den 02 december 2008, kl 16:12

    Jag testade Pixlr som hastigast en gång och blev imponerad av hur snabbt gränssnittet reagerade. Det märktes knappt att det var ett webbaserat program. Jag vet inte om det var en tillfällighet eller om Pixlr alltid är så snabbt och smidigt. Jag har inte testat sajten mer än någon enstaka gång.

  4. #4. F. den 02 december 2008, kl 17:12

    Snart flyttar jag in i ”molnet” på riktigt. Vad ska vi säga, ett, två år?

  5. #5. Ola den 02 december 2008, kl 19:12

    F: Jaa, nåt sånt skulle jag tro. Jag har ärligt det mesta i molnet redan. Programmeringsmiljön är väl det enda som är kvar egentligen. Och den hamnar mer och mer i molnet för varje dag som går.

  6. #6. Nicklas den 02 december 2008, kl 21:12

    Pastebin finns.

  7. #7. Ola Sevandersson den 02 december 2008, kl 22:12

    Tack Markus för en sådat trevligt blogginlägg. Just levels kommer att läggas in väldigt snart .. det är det som jobbas på nu :)

    Senaste uppdateringen tycker jag verkligen gör pixlr till en konkurent med de offlinebaserade verktygen och det är möjligheten att öppna bilder direkt utan att de behöver skickas fram och tillbaka till vår serverpark.

    Dessutom ligger pixlr express i pipen :)

    Peace!

    //Ola

  8. #8. Markus den 03 december 2008, kl 01:12

    Ola Sevandersson: Kul att få en kommentar från upphovsmannen själv. Behöver väl inte berömma så mycket mer här i kommentarerna, inlägget talar för sig själv, men tack för kommentaren! Pixlr Express låter intressant. Antar att det innebär en light-version som inte skrämmer bort de som är riktigt ovana vid fotoredigering? I så fall är det en lysande idé som komplement.

    Nicklas: Felaktig länk eller är servern nere? Jag kommer inte in på sidan just nu i alla fall.

  9. #9. Nicklas den 03 december 2008, kl 18:12

    @Ola

    Den fungerar nu så den kanske låg nere förut.

Vilka bloggar länkar till “Redigera bilder online med svenskutvecklade Pixlr”?

  1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin