Nyhetssök, kanske Sesams räddning?

Sesam.seDen svenska sökmotorn Sesam har länge försökt lansera sig hårt som ett alternativ för oss svenskar till Google. Det är som de flesta förstår inte så enkelt. Idag läste jag på IDG att dom i dagarna har lanserat en nyhetssök liknande Googles ”Google News”. En nyhetssök är alltså sökmotorernas sätt att ha ett mer begränsat index just för nyheter som uppdateras mycket mer frekvent än det vanliga sökindexet som av naturliga skäl inte kan uppdateras så ofta (försök bygga en databas med 10 milijarder sidor i och uppdatera den hela tiden). Det bästa med de här tjänsterna är att man kan göra en sökning på t.ex ”Manchester United” och sedan kan man välja att prenumerera på en RSS med resultat av sökningen. Då riskerar man inte att missa att Wayne Rooney har ont i foten eller vad man nu kan vara intresserad av. Good stuff!

Jag har tidigare testat Googles nyhetssök på svenska och jag var inte så imponerad, fick ganska dåliga och inte speciellt aktuella träffar. Jag gjorde motsvarande sökningar på Sesam och fick mycket bättre resultat.

Sesam är förövrigt en bra sökmotor även i övrigt, de använder sig av Yahoo! i botten med, får man anta, diverse svenska anpassningar.

Länk: Sesam

Andra bloggar om: Sesam, Google, Sökmotorer, Nyheter, Nyhetssökningar, Svenskt, Rss

Mer hos Ohsohightech

4 kommentarer till “Nyhetssök, kanske Sesams räddning?”

 1. #1. Martin S. den 22 februari 2008, kl 12:02

  Jag gillar starkt att du nämner Manchester United och Wayne Rooney i ditt inlägg. ;)

  Jag själv har i princip aldrig använt Sesam, det känns som att de uppfinner hjulet på nytt. Vill jag ha nyheter vill jag ha dem snabbt och det får jag från de stora nyhetskällorna – BBC och CNN tex. (via Google News om jag så vill). Dessutom minskar trovärdigheten avsevärt för Sesam när de inkluderar nyheter från tidningar som Expressen och Aftonbladet.

 2. #2. Ola den 22 februari 2008, kl 12:02

  Men det är väldigt bra om man vill bevaka svenska saker, United var väl kanske ett lite dåligt exmpel då det inte är så intressant att läsa vad Aftonbladet kopierat från engelska tidningar.

  Men vill man typ bevaka AIK eller nåt i den stilen så är det ju svårt att göra på bbc. Jag har t.ex lagt upp bevakning på två små bolag som jag har ytterst få aktier i (men det är kul att följa hehe) ..

  Men kan hålla med dig lite om att det är att uppfinna hjulet på nytt, men nyhetssökningen tycker jag som sagt ger lite mervärde.

  Kul att du är United fan! :)

 3. #3. Olle Ahnve den 22 februari 2008, kl 15:02

  En sån toppennyhet du kommer med :). I kryllan liksom.

 4. #4. Markus den 23 februari 2008, kl 15:02

  Klart intressant, ska teta det där med rss-prenumeration på ett sökresultat. Jag har använt Google News som en liten box på min iGoogle med en sökning på AIK, och jag har inte heller fått några perfekta träffar direkt. Sen försvårar det ju lite att hålla på AIK när det finns en massa obetydliga lag med bokstäverna AIK i namnet :)

Vilka bloggar länkar till “Nyhetssök, kanske Sesams räddning?”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin