En arg Lisa orerar om: E-post

E-mailJag finner det ytterst fascinerade att folk, år 2008, fortfarande inte har lärt sig de grundläggande reglerna för enkel mailkorrespondens. Ja, jag är naiv nog att förutsätta att dessa regelbrott beror på ren okunskap då alternativa förklaringar skulle innebära det slutgiltiga beviset för att människan är ond av naturen. Visst, saker och ting har förbättrats. Exempelvis tycks oskicket med att skriva ”Hej!” i subject-raden utrotats i takt med att vi lämnade 90-talet bakom oss. Men fortfarande begår gemene man i min mening en rad oförlåtliga fel när de nyttjar dagens i särklass smidigaste kommunikationsmedel. Eller snarare, vad som skulle kunna vara dagens i särklass smidigaste kommunikationsmedel, om folk bara hade vett nog att tänka efter en extra gång innan de klickar på send. Tillåt mig att göra en kort checklista:

 • Finns det några uppenbara stav- eller syftningsfel som kan försvåra för mottagaren att förstå vad du vill ha sagt?
  Korrläsning är allt för negligerat i dagens it-samhälle. Man behöver inte vara petig, en enkel genomläsning brukar räcka. Oftast är syftet med ett mail att förmedla något till mottagaren, så var hellre övertydlig! Därmed minimeras risken för missförstånd som i värsta fall ger upphov till tidskrävande mailkonversationer med klargöranden. Har du direkta frågor, markera dessa med ett enkelt men tydligt frågetecken (det ser ut så här: ?).

 • Avspeglar orden i subject-raden mailets faktiska ämne?
  Det här tycks vara det folk har störst svårigheter med att bemästra. Det vanligaste felet är att folk är för lata för att skapa ett nytt mail när de vill dryfta en ny fråga. Istället repliar de på det senaste mailet den tänkta mottagaren har skickat. Och glömmer (eller skiter i) att dels radera textmassan i mailet, som nu inte har något med den aktuella frågan att göra, dels att ändra subject-raden. Låt mig ge ett talande exempel: Om jag tidigare har skickat ett mail med subject: äpplen, blir det väldigt förvirrande när jag senare får ett mail med subject: re: äpplen som visar sig handla om päron. Och som dessutom längst ner innehåller en tidigare förd diskussion om just äpplen, som inte har något med saken att göra. Alla som någon gång har varit med på mailinglista bör vara allt för välbekanta med detta fenomen.

Överlag borde folk kolla av sin mail oftare. När man behöver vänta på svar i tre dagar så försvinner nämligen lite av finessen med just e-post. Visst, jag har full förståelse för att folk har tröttnat på att logga in på mailen för att enbart mötas av nya meddelanden om billiga penisförlängningar och att det faktiskt finns gratis porr bara ett musklick bort. Men se då till att skaffa en vettig mail alert så slipper ni bli besvikna. Jag vill minnas att Ohsohightech har tipsat om ett flertal användbara tjänster.

Om du tycker att ovan nämnda punkter känns fåniga och lite överdrivna, be afraid. Be very afraid! En vacker dag kanske jag jobbar på ett kontor nära dig. Det finns ungefär 1511 saker till jag stör mig på när det gäller folks IT-bruk, men det sparar vi till en annan gång.

Lisa är en helt vanlig IT-användare, som dock är ganska arg på mycket. Jag (Ola) och Lisa har otaliga gånger haft mycket underhållande diskussioner där Lisa spyr galla över det mesta. Att Lisa skulle skriva lite gästkrönikor åt Ohsohightech har jag alltid sett som en självklarhet och ett sånt grundläggande ämne som e-post känns passande. Vi får hoppas Lisa vill skriva mer saker åt oss. Läs Lisas egna blogg på http://lifeofatvjunkie.blogspot.com/

Andra bloggar om: E-post, E-post etikett, netiquette, Krönika, Mail, E-post

Mer hos Ohsohightech

11 kommentarer till “En arg Lisa orerar om: E-post”

 1. #1. Agnes den 28 mars 2008, kl 17:03

  Jag känner mig oerhört träffad.

 2. #2. mickey den 28 mars 2008, kl 18:03

  Allt stämmer ju! mer oreringar,, man kan känna sig lite anal när man klagar. men ack va roligt det är att läsa.

 3. #3. Eivor den 30 mars 2008, kl 20:03

  Vilket bra inlägg ang e-post! Jag håller med dig till punkt och pricka.

  Jag, som jobbat som sekreterare i hur många år som helst, var orolig att ni alla som växt upp med datorer skulle bli väldigt slarviga med allt skrivande. Men till min stora glädje ser jag att många som skriver bloggar och allt vad det är skriver riktigt bra fast med många nya ord och nya sätt att uttrycka sig. T.o.m. min egen son (Ola) skriver riktigt hyfsat för det mesta och det är lite över förväntan p.g.a. många kvartssamtal under årens lopp där fröknarna klagat på att han skrev slarvigt, brydde sig inte om stavningen och att det han skrev knappt var läsligt. Det var innan man fick skriva på datorer i skolorna.
  Men vad beträffar e-post så är det ofta bedrövligt precis som du Lisa skriver t.o.m. på en statlig myndighet som jag jobbar på.

 4. #4. Ola den 31 mars 2008, kl 14:03

  Till punk och pricka. Hahaha .. den där ska jag leva på länge när du språkfascistar dig ;)

 5. #5. Anders den 31 mars 2008, kl 17:03

  Obligatorisk läsning!
  Electronic Mail Etiquette av David Harris
  http://www.cs.queensu.ca/FAQs/email/etiquette.html

 6. #6. Eivor den 01 april 2008, kl 13:04

  Tack Ola för att du som omväxling rättar din mammas skrivfel!

 7. #7. Nordan den 03 april 2008, kl 18:04

  Subject-raden, repliar, mail alert….
  Nästa blogginlägg kanske kan handla om IT-revolutionens skändning av det svenska språket.

 8. #8. Lisa den 03 april 2008, kl 21:04

  Eivor: Tack för de snälla orden! Som du säger är det här, till skillnad från vad många kan tro, inte en generationsfråga. Både gamla och unga tycks ha svårigheter att hantera e-post.

  Nordan: Naturligtvis är det ett medvetet stilistiskt val att inte använda de svenska översättningarna. (Undantag: mail alerat, där jag inte kom på någon svensk översättning som är allmänt vedertagen för åsyftad funktion). Det hoppas jag du insåg.

 9. #9. Fredrik den 14 april 2008, kl 15:04

  Meningen ”Korrläsning är allt för negligerat i dagens it-samhälle.” är den ironisk? Annars så undrar jag lite vilka dom där negligerat är och varför dom gillar korrläsning så mycket?

 10. #10. Lisa den 15 april 2008, kl 01:04

  Fredrik: Jag skäms. Meningen kommer dock att stå kvar som den är, som en påminnelse om att ingen är perfekt. :-)

 11. #11. saom den 15 maj 2008, kl 11:05

  Jag stör mig på folk som skriver ”Hej,” längst upp i mailet, sen fortsätter de meningen sjutton rader ner med liten bokstav. Så här:

  Hej,

  jag tänkte på dig idag. Jag såg en sparv.

  Sjukt irriterande.

Vilka bloggar länkar till “En arg Lisa orerar om: E-post”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin