Bra guider för oss som driver och bygger webbsidor

Vi vet att många som läser Ohsohightech själva driver en webbsida eller blogg i någon form och jag tänkte tipsa om lite bra guider jag hittat den senaste tiden inom områden som SEO, besökaranalys, AdSense och lite programmering.

Matt Cutts pratar SEO och gör analyser av webbsidor

YouTube Preview Image

Vi börjar med en film som kommer från Google I/O 2009  där Matt Cutts pratar SEO. För er som inte vet vem Matt Cutts är så är han chef för Anti-spam avdelningen på Google och han har de senaste åren mer och mer blivit Googles ansikte utåt när det gäller sökmotoroptimering. Videon ovan börjar med att Matt går igenom ett antal sidor och berättar vad som är bra och dåligt med dem men framåt slutet så utvecklas det mer och mer till Q&A där Matt svarar på frågor kring allt möjligt. Riktigt bra om man har något intresse av att ranka högt hos Google.

Jag hittade även en film från Wordcamp 2009 där Matt Cutts pratar om liknande saker. Kolla gärna båda eller välj ett av dem.

Länkar: Matt Cutts, Join Simon, Nikke Lindqvist

Lär dig tolka Google Analytics

YouTube Preview Image

En bra tio minuters guide där man får lära sig grunderna i Analytics. Man går igenom hur man ska tolka de olika siffrorna och de går även djupare in på olika sätt att läsa av informationen och ta till åtgärder för att få fler besökare och att få dem att stanna så länge som möjligt. Speciellt bra om du driver en sida där du säljer en produkt eller om du jobbar med AdWords eller likande för att få besökare till din sida.

Länkar: Jonas Lejons utvecklingsblogg, Google Analytics blog, Clicky – Ett roligare alternativ till Google Analytics

Använd Firebug för att lösa problem med CSS, Javascript och AJAX

YouTube Preview Image

Om man inte nöjer sig med en standardmall i valfritt CMS (Content Management System) och vill ge sig in i koden och ändra på saker och ting är Firebug ett helt ovärderligt verktyg. Dessa två guider går igenom både hur man felsöker Javascript/Ajax och CSS med hjälp av denna fantastiska plugin för Firefox.

Källa: Nettuts+ (Där du även hittar massor av andra bra guider)

Lär dig använda AdSense effektivare och tjäna mer pengar

YouTube Preview Image

Oavsett om man har som mål med sin webbsida att tjäna pengar eller inte så är det förstås aldrig fel att få in några extra kronor varje månad. Om du har en webbsida eller blogg med några hundra eller fler besökare varje dag så kan man faktiskt tjäna en del pengar om man hittar rätt målgrupp och har lite koll på hur AdSense fungerar. Filmen ovan går igenom grundläggande optimeringstips för att få ut så mycket som möjligt från dina Google-annonser. Det finns förstås andra nätverk än AdSense för att få upp reklam på sin sida men om man inte orkar engagera sig så mycket är AdSense helt oslagbart.

Källa: DuoBlogger (En av de bättre bloggarna om online marknadsföring)

Mer hos Ohsohightech

4 kommentarer till “Bra guider för oss som driver och bygger webbsidor”

  1. #1. Jonas Lejon den 21 september 2009, kl 08:09

    Tack för alla bra tips Ola!

  2. #2. Jonas Karlsson den 21 september 2009, kl 09:09

    Oj, vilken bra post. Kul att jag faktiskt har en liknande post som draft i min blogg, men där var det mer fokus på Google Analytics.

  3. #3. Pontus Wiehager den 21 september 2009, kl 17:09

    Bra tips! Matt Cutts SEO film rekommenderar jag att alla kollar på som har en timme över, riktigt bra.

Vilka bloggar länkar till “Bra guider för oss som driver och bygger webbsidor”?

  1. SEO, Guider och annat inom webdesign | Picmeeting

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin