Prylar – Ohsohightech.se http://ohsohightech.se Thu, 28 Jan 2016 10:11:08 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.1 Varför du vill ha en SSD (Solid State Drive) hårdisk http://ohsohightech.se/varfor-du-vill-ha-en-ssd-solid-state-drive-hardisk/ http://ohsohightech.se/varfor-du-vill-ha-en-ssd-solid-state-drive-hardisk/#comments Thu, 10 Jun 2010 14:43:12 +0000 http://ohsohightech.se/?p=3860 Nyligen bytte jag ut min gamla mekaniska hårddisk mot en SSD (Solid State Drive). Detta är den bästa uppgradering jag någonsin gjort på en dator. Datorn har helt enkelt blivit helt sjukt snabb. Den senaste tiden har dessutom priset gått ner ganska rejält på SSD hårddiskar och min Intel X25 på 160gb kostade ”bara” cirka 3700:-. Resten av texten i detta inlägg är skrivet med hjälp av @xcgabriel som skickade detta utkast till oss för flera månader sedan och som jag kom att tänka på nu när jag själv upplevt en SSD hårddisk.

Vad är SSD?

SSD  är en hårddisk som består av minnen istället för en eller flera snurrande metallplattor. De började dyka upp för ett par år sedan men har den senaste tiden blivit relativt prisvärda för en normalkonsument.

Fördelarna är många; De är extremt snabba, drar mindre ström (längre batteritid), är helt tysta och inte lika stötkänsliga. Vad sägs t.ex. om att starta upp ditt operativsystem på halva tiden? Att kunna starta upp flera program samtidigt och inte behöva vänta på att hårddisken laddar? Och just p.g.a av hårddisken inte är mekanisk så är risken att hårddisken går sönder minimal.

SSD diskarna finns i alla storlekar men de absolut vanligaste är 1.8” och 2.5”, vilket innebär att diskarna lämpar sig för bärbara datorer där stötkänslighet och batteritid spelar roll och där konsumenterna är villiga att betala lite extra för den nya tekniken. Börjar du leta efter en SSD ser du snabbt att det finns två typer; MLC och SLC. Förkortningarna står för Multi Level Cell och Single Level Cell. Skillnaden ligger i att en MLC klarar av att spara två bitar per cell mot en bit per cell för en SLC. Detta har lett till att MLC diskar är billigare än SLC. I takt med att priserna går ner på rimliga nivåer kommer SLC diskar att få övertaget då de är mycket snabbare. Personligen har jag en MLC och som jag skrev i början så är den löjligt snabb den också.

Priset för att uppgradera sin hårddisk från en mekanisk till en flashbaserad (SSD) är idag hanterbart för två typer av användare. De som inte använder massiva mängder utrymme (mindre än 160GB) och de som har flera diskar, då man kan nöja sig med att ersätta systemdisken som har operativsystemet. Priserna fortsätter också relativt snabbt ner vilket kommer leda till att allt fler inser fördelarna och kommer ha råd med med SSD diskar.

Click here to view the embedded video.

Hur snabbt går det i siffror?

En stor skillnad mellan det interna minnet (RAM minnet) och det sekundära (Hårddisken) är hastigheten. Det finns många sätt att mäta hastighet på men fyra vanliga är slumpvis läs, slumpvis skriv, sekventiell läs och sekventiell skriv. Att skriva massa smådata omkring på hårddisken är vad som ofta upplevs som segt av en normalanvändare. Därför defragmenterar man hårddisken så alla filer läggs på rad och det lediga utrymmet också samlas på samma ställe. Här har dock SSD diskarna övertaget då de är väldigt snabba oavsett om det skrivs lite här och var eller i streck.

Sekventiell läsning och skrivning (ex kopiera en stor fil);

Läsning
Här toppar en ”normal” SSD disk på 250 MB/s vilket i princip maximerar det data som SATA bussen kan hantera. Det finns stora möjligheter för snabbare diskar när de nya SATA protokollen kommer. Den snabbaste vanliga hårddisken klarar här ca 120 MB/s.

Skrivning
Detta har varit och är fortfarande där SSD diskarna är som svagast. Som nämndes tidigare var SLC snabbare än MLC diskar och ett test visar att en Intel MLC disk kommer upp i ca 78 MB/s medan en SLC disk kommer upp i 192 MB/s. Det finns snabbare MLC diskar där ute också, men det ändrar sig så snabbt så det känns bättre att inte nämna alla.

Slumpvis läsning och skrivning (ex vanligt arbete);

Läsning
Troligen är det dessa siffror som får en att köpa en SSD disk. Vid slumpvis läsning ser vi ca: 55 MB/s jämnfört med en vanlig ”snabb” hårddisk som klarar 0.68 MB/s!

Skrivning
Samma sak med skrivningen men inte lika förkrossande seger. 34 MB/s mot ca 1 MB/s för en vanlig hårddisk.

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/varfor-du-vill-ha-en-ssd-solid-state-drive-hardisk/feed/ 8
Alternativ till iPad http://ohsohightech.se/alternativ-till-ipad/ http://ohsohightech.se/alternativ-till-ipad/#comments Thu, 15 Apr 2010 12:59:31 +0000 http://ohsohightech.se/?p=3806 Jag har i dagarna fått leka lite med en iPad och det råder inget tvivel om att tablets är här för att stanna. En tablet är perfekt att ha på soffbordet, på toaletten (faktiskt), om man pendlar och på längre resor. För folk som är totalt ointresserade av att ”skapa” med hjälp av datorn så skulle en tablet helt kunna ersätta en ”riktig” dator.

Precis som Markus skrev i sitt inlägg dagarna efter iPad:en så får vi ha i åtanke att dagens iPad är första generationen av tablets (om man räknar bort några misslyckade försök från bl.a Microsoft) och det kommer hända mycket de närmsta åren. Vad finns det då för alternativ till iPad?

HP Slate

Click here to view the embedded video.

HP har länge jobbat med Microsoft kring de touch funktioner som finns i Windows 7. Jag har snabbt testat en touchskärm från HP och den imponerade verkligen inte. Jag vet inte om de har gjort några större framsteg på touch-fronten när det gäller sin Slate men jag måste erkänna att jag är ganska skeptiskt. Även om HP Slate kommer ha en kraftfullare processor än iPad så  kommer den förmodligen inte komma i närheten av snabbheten hos iPad. iPad har ett operativsystem som är anpassat för att köras på relativt klen hårdvara som dessutom är anpassad för just iPad. HP Slate kommer köra en vanlig version av Windows 7 med ett ”Touch GUI” gjort av HP.  HP gör dessutom en stor affär av att Flash kommer att fungera på deras apparat till skillnad från iPad vilket jag tror är fel strategi. Jag har inget emot att man stödjer Flash (eller nåt annat) men att göra PR av det känns fånigt. När det gäller film och liknande på webben så är alla överens om att HTML 5 är framtiden.

En intressant aspekt med HP Slate är att det även går rykten om att det ska komma en version av Slate baserad på Android. Man ska också komma ihåg att HP Slate förmodligen kommer vara mer eller mindre en vanlig PC och det borde finnas möjligheter att installera vilket operativsystem som helst på den sålänge det finns drivrutiner som stödjer hårdvaran.

Läs mer: Engadget, Techcrunch

Android-baserad tablet från Google

Nu i dagarna gick Google ut med att de också ska släppa en tablet. Detta är förstås väldigt väntat och deras tablet ska baseras på Android (vad hände med Chrome OS?). Det finns inte så mycket mer detaljer om Googles tablet just nu och de bilder och filmer som finns ute på nätet är bara konceptbilder. Men med tanke på att Android börjar mogna som Operativsystem och just nu är den enda riktiga konkurrenten till Apples iPhone OS så är detta förstås spännande. Att dessutom vem som helst kan bygga hårdvara till Android gör det till ett intressant alternativ till iPad när den väl dyker upp.

Läs mer: Wired, PC World

Microsoft Courier och andra apparater baserade på Windows Phone 7

I samband med att rykterna om Apples tablet satte igång på allvar så dök det även upp rykten om en tablet-liknande apparat från Microsoft. Courier är egentligen ingen tablet utan snarare en booklet då den består av två olika skärmar. Just detta är förstås både en fördel och en nackdel. Att titta på film lär ju t.ex inte gå så bra då det kommer vara en stor kant i mitten. För att läsa böcker, skriva anteckningar, hantera sin kalender, hantera e-mail och liknande lär det dock fungera utmärkt.

Vi komma ihåg att alla bilder och filmer på Courier bara är koncept, jag hittar inga ”riktiga” hands-on filmer som visar hur den fungerar i verkligheten. Det ska också nämnas att Microsoft valt att helt lägga ner sin gamla mobilaplattform som heter Windows Mobile och satsar nu all sitt krut på Windows Phone 7 (de har valt att ta bort series ur namnet). Detta innebär att de förmodligen kommer att dyka upp även tablets som baseras på Windows Phone 7 OS.

Click here to view the embedded video.

Click here to view the embedded video.

WePad

Jag är alltid lite skeptisk när helt nya företag kommer och försöker konkurrera på hårdvarumarknaden. Det är förstås grymt roligt att folk vågar man vi har sett alltför många exempel på produkter som det pratats mycket om och sedan har det kanske kommit ut nåt på marknaden men det har varit dåliga produkter som med mängder av buggar. Men jag vill ändå nämna WePad här då den ser ganska spännande ut. WePad är utvecklad i vårt grannland Tyskland och baseras på någon sorts Linux men den ska vara kompatibel med Android (som också är Linux).

Läs mer: WePad officiell hemsida, TechCrunch om WePad

Lenovo IdeaPad U1 Hybrid

Click here to view the embedded video.

Detta är min absoluta favorit. Jag har bloggat om den tidigare på Ohsohightech och det är alltså en laptop kombinerad med en tablet. Du tar helt enkelt loss skärmen från datorn och då blir skärmen en Linux baserad tablet som drivs av egen hårdvara. Den vanliga datorn kör Windows eller vad du nu väljer att installera på den. Det bästa vore förstås om man kunde få in t.ex Windows Phone OS eller Android på tableten men visst känns det som att kombinationen Laptop/Tablet är framtiden? Apple har förstås öppet mål här.

Läs mer: Lenovo, Ohsohightech, Engadget

Plus en massa fler baserade på Android och Linux

Det finns en uppsjö av olika tablets och återigen så är jag skeptiskt när det dyker upp små startups som försöker marknadsföra sig via diverse gadgetbloggar enbart med hjälp av lite konceptbilder och liknande. Men Gizmodo har en lista där de jämför en massa nya tablet och även Mashable har en lista på 9 alternativ till iPad.

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/alternativ-till-ipad/feed/ 3
Apple Magic Mouse – åsikter och tips http://ohsohightech.se/apple-magic-mouse-tips/ http://ohsohightech.se/apple-magic-mouse-tips/#comments Tue, 26 Jan 2010 16:08:29 +0000 http://ohsohightech.se/?p=3442 Jag har testkört Apples nya Magic Mouse med multi-touch ett tag och har en del åsikter och tips att dela med mig av. Inledningsvis kan jag berätta att jag verkligen ogillade föregångaren Mighty Mouse, det fantastiska namnet till trots. Jag förstod aldrig storheten med den och upplevde den som väldigt plastig, seg och den fungerade ganska dåligt på många typer av underlag. Ett tag tvivlade jag på att en mus inkopplad med bluetooth (vilket både Mighty och Magic Mouse är) kunde bli lika kvicka och exakta som de radio/usb-inkopplade Logitech-möss jag använt tidigare. Men sedan testade jag Magic Mouse och fick till min stora glädje skrota den teorin. En usb-enhet mindre i datorn, jo jag tackar!

Trots att form och funktionalitet skiljer sig en del från traditionella möss så var tröskeln för att lära sig och framförallt vänja sig vid det nya inte särskilt hög. Att musen är ganska platt var något ovant i början men man vänjer sig fort och med tanke på att hela ovansidan är en enda stor pekplatta så hade det nog varit svårt att använda sig av touch-funktionerna om musen varit mycket högre. På undersidan finns batteriluckan som döljer två R6-batterier, en av/på-knapp samt två svarta plastskenor som musen glider fram på. Apple har jobbat mycket på att få Magic Mouse att fungera på all tänkbara ytor och de har verkligen lyckats. Det enda jag inte lyckades få den att reagera på var helt genomskinligt glas men i övrigt reagerar den jämnt, snabbt och naturligt oavsett underlag och mängd ljus.

Det enda riktiga problemet jag stötte på var att även om jag ställde in ”Acceleration” till maxvärdet i inställningarna så var resultatet lite för långsamt jämfört med det jag är van vid. Därmed var det läge ge sig ut och leta efter tredjepartsprogram som kunde förbättra upplevelsen ytterligare. Även om Magic Mouse har stöd för flera smarta multi-touch-kommandon så har det skapats program som gör det möjligt att använda många fler, samt ställa in de befintliga kommandona som man vill ha dem. Efter en del testande vill jag lyfta fram två program som är värda att rekommendera:

Jitouch

Webbsida: http://www.jitouch.com
Pris: $5.99 (ca 43 kr)

Efter att ha ställt en fråga på Twitter om vilket program folk föredrog så fick jag snabbt flera tips om Jitouch; ett program som utöver Magic Mouse även har stöd för att utöka funktionerna för de touchplattor som finns på Apples Macbooks. Det är helt valfritt om man vill aktivera Jitouch även för touchplattan men efter att ha testat det så rekommenderas det varmt till alla som tycker att standardutbudet av multi-touch-kommandon är lite klent.

Med Jitouch aktiverat får man tillgång till ett stort antal nya kombinationer av ”click”, ”tap” och ”slide” med 1-3 fingrar som man kan konfigurera att utföra olika åtgärder. Det går även att lägga till nya kommandon och det går att specifiera om ett kommando ska fungera i alla delar av OS X eller bara i ett visst program, t ex ”byt till nästa flik i Firefox”. Programmet är inte gratis men 43 kr är försvinnande lite om man redan lagt ned pengar på en Magic Mouse.

MagicPrefs

Webbsida: http://vladalexa.com/apps/osx/magicprefs
Pris: Gratis

Precis som Jitouch erbjuder även MagicPrefs mängder av nya möjligheter till multi-touch men enbart för Magic Mouse, inte för touchplattan på Macbook. Däremot är programmet helt gratis och det har en funktion som är helt avgörande för mig; det går nämligen att lägga i en extra växel och få muspekaren att röra sig snabbare över skärmen. Som jag nämnde ovan så är maxhastigheten som Apple erbjuder inte snabb nog för mig, men jag behöver bara öka MagicPrefs ”Tracking Speed” med ett extra steg (av fyra möjliga) för att bli nöjd.

Utan tilläggsprogram hade Magic Mouse bara varit en snygg, något långsam mus med några förvisso uppseendeväckande funktioner men inte mycket mer. I kombination med Jitouch och MagicPrefs blir den däremot riktigt snabb (men fortfarande väldigt precis) och utbudet av konfigurationer är nästan oändligt. Med facit i hand är det en självklar utveckling av multi-touchen hos iPhone och tuchplattorna på Macbook-serien. Och till alla kritiker som fortfarande inte förstått det här galna med att ”den har ju bara en knapp” – Jo, det går faktiskt högerklicka med en Apple-mus, även utan tilläggsprogram :)

Finns det fler bra alternativ till Jitouch och MagicPrefs? Kommentera gärna och lägg till dem på AlternativeTo.

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/apple-magic-mouse-tips/feed/ 6
Lenovo kombinerar laptop med tablet http://ohsohightech.se/ces-2010-lenovo-kombinerar-laptop-med-tablet/ http://ohsohightech.se/ces-2010-lenovo-kombinerar-laptop-med-tablet/#comments Mon, 11 Jan 2010 09:59:39 +0000 http://ohsohightech.se/?p=3434 Förra veckan gick världens största mässa för hemelektronik av stapeln i Las Vegas. Mässan kallas för CES (Consumer Electronics Show) och är ett gigantiskt event. Det dyker förstås upp hundratals spännande prylar för oss som gillar teknik där men i år var det en produkt som gjorde mig lite extra nyfiken: Lenovo IdeaPad U1 Hybrid.

Lenovo som mest är kända för sina extremt tråkiga, funktionella, fula och kraftfulla business laptops Thinkpad har uppenbarligen tänkt att slänga sig rakt in på konsumentmarknaden med sina IdeaPads. Det som är intressant med Lenovos Hybrid är att det är både en tablet och en laptop i samma maskin. Den vanliga laptopen kör Windows 7 som vilken dator som helst. Tar du loss skärmen så har du en s.k tablet med touch som kör på ett Linux baserat operativsystem.

Click here to view the embedded video.

För er som följer med i tech industrin så är ”ryktet” att Apple ska släppa nån form av tablet inte direkt nåt rykte längre utan alla förväntar sig att Apple kommer presentera en produkt i slutet av januari. Just nu är industrin i det läget att säger Apple hoppa så hoppar industrin. Därför har årets CES svämmat över av tablets. Jag har länge varit skeptiskt till att folk kommer betala bortåt $1000 för en tablet som bara fungerar som just en tablet. Användningsområdena är helt klart begränsade. Men om Apples planer liknar de som Lenovo har skapat så tycker jag det helt plötsligt verkar intressant igen. Man har en vanlig MacBook och tar man loss skärmen har man en stor iPod med allt vad det innebär. Den som lever får se.

Länk: Engadget, CNET

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/ces-2010-lenovo-kombinerar-laptop-med-tablet/feed/ 2