Mycket intressant om 80-talister

Sprang på en mycket intressant artikel om 80-talister idag på SvD (E24). Jag känner igen mig otroligt mycket i den (trots att jag är 79:a) och det är verkligen något för arbetsgivare att fundera på.

I artikeln pratar de om att unga har mycket högre krav på motivation och ofta ser det som en självklarhet att t.ex få kolla sin Facebook på jobbet. En av de största anledningarna till att jag slutade på ett av mina tidigare jobb var att dom höll på och spärra varenda webbsida som ”inte var arbetsrelaterad”. På sociala nätverk som Facebook, Twitter, Jaiku osv är det i princip omöjligt att avgöra vad som är arbetsrelaterat eller inte. Jag tycker att närmsta chefen ska avgöra om man sköter sitt jobb eller inte. Sen kan dom skita i hur jag sköter det.

De pratar också om att företag i Stockholm som kör Google modellen där de anställda på betald arbetstid får ägna sig åt något eget projekt. Jag tror det är bra. Stressen minskar för det känns inte som man gör nåt förbjudet när man sitter och leker med nån kul ny teknik även om man kanske gör det med nåt litet privat projekt man håller på med. Kunskaperna kan man sedan använda åt sitt ”riktiga” jobb.

Länk: 80-talisterna förändrar hela arbetsmarknaden

Mer hos Ohsohightech

4 kommentarer till “Mycket intressant om 80-talister”

 1. #1. Martin S. den 26 juni 2008, kl 16:06

  Mycket intressant artikel.

  Jag känner igen mig mycket i det som skrivs och sägs i diskussionen. Dock vill jag påstå att många 80-talister inte alls har kapaciteten, uthålligheten eller mentaliteten att jobba så som 40-talisterna gjort i sitt liv (eller vissa av oss 80-talister jobbar!). Jag menar att många 80-talister tyvärr är lata vilket är deras akilleshäl i arbetslivet.

  Däremot, de som är produktiva, framåt och inte räds mycket och hårt arbete, har nog ett antal fördelar jämfört med 40-talisterna – en av dem att vi ständigt har jobbet, utveckling etc i tankarna även i det privata livet. Framför allt så konsumerar vi sådana otroliga mängder information (som man oftast har nytta av) under så stora delar av dygnet, att det är en väsentlig fördel gentemot tidigare generationer.

 2. #2. horan den 26 juni 2008, kl 17:06

  förvånadsvärt få företagsledare eller mellanchefer som upptäckt karman i ”man ska ha kul på jobbet”.
  enl mina erfarenheter så fungerar det bättre än alla google, toyota-way, ford löpande band eller ren och skär slavdrivning. både ekonomiskt och demokratiskt.

  martin s: tack men orginalartikeln fyllde min stereotyp-kvot för dagen.

  /löntagare

 3. #3. Lisa den 26 juni 2008, kl 23:06

  http://www.readwriteweb.com/ gillar också att orera kring generation Y. Känns som E24 gluttat en del på deras artiklar innan de skrev sin… Hur som helst, eftersom jag själv jobbat på ett företag som i flera månader spärrade åtkomsten till ALLA .com-adresser kan jag onekligen relatera…

 4. #4. Petter den 27 juni 2008, kl 07:06

  Kan bara instämma i ditt inlägg. Trodde banne mig att mitt jobb spärrat FB häromdagen men det hade de inte. Siten verkade bara vara tillfälligt nere :)
  Röstar själv ”ja” på införande av Google-modellen och tror att det bara gagnar arbetsgivaren, dock anser jag att det bör vara yrkesrelaterat, alltså inte en snickare som ägnar sig åt att lära sig flash-animation :)

Vilka bloggar länkar till “Mycket intressant om 80-talister”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin